Nieuwste berichten

Parrotiopsis jacquemontiana

Deze trof ik dit week-end aan bij ‘de betere boomkweker’. De plant is de enige vertegenwoordiger van het genus Parrotiopsis, behoort tot de Hamamelidaceae en is afkomstig uit het Westen van de Himalaya.

De bloemen hebben wel wat weg van Cornus. De bloemen lijken uit een grote bos meeldraden te bestaan, maar dat zijn eigenlijk allemaal aparte bloemen zonder bloemblaadjes.

DS1_5300

De plant doet het zowel in zon als halfschaduw, wordt ofwel een struik van 3 m hoog of een kleine boom en vraagt een humeuze grond. Maar het zou al bij al een makkelijke plant zijn om te doen groeien.

Ik vraag me dan af waarom deze schoonheid niet veel populairder is, wel is het zo dat de plant dit jaar uitzonderlijk vroeg bloeit, hij zou normaliter eerder in april en mei bloeien en dan is er meer keuze natuurlijk…

Bloei

Er staat hier ondertussen heel wat plantgoed in bloei. Enkele verschenen hier de voorbije weken al eens, maar er is de voorbije weken nog heel wat in bloei gekomen.

De Edgeworthia is nu op zijn/haar hoogtepunt. De geur is lekker, maar helemaal niet zo sterk.

DS1_5274

Na de Cocus tommasinianus is het de beurt aan Crocus vernus. Deze planten staan in het gras in de fruitkamer, en zijn de laatste jaren ook gestaag aan het groeien.

DS1_5287

Overal in de tuin staan er Helleborussen in bloei.

DS1_5286

En dat dus in verschillende kleuren.DS1_5278

De Viburnum farreri bloeit nu uitbundig. De voorbije jaren was het vaak een herfstbloeier, maar dat deed hij amper eind vorig jaar.

DS1_5281

De abrikoos Tomcot is de eerst bloeiende fruitboom dit jaar. De andere abrikozen, de amandel en de perzik volgen ook nog deze week.

DS1_5284

De sneeuwklokjes hebben zich dit jaar flink uitgebreid. Na deze foto werd deze pol meedogenloos gescheurd en over de fruittuin heen uitgeplant.

DS1_5285

De Narcissus pseudonarcissus is er dit jaar eerder vroeg bij. Een klein narcisje. Klein maar fijn.

DS1_5291

De Daphne bohlua staat nu ook enthousiast te bloeien. De geur is erg lekker, maar toch iets minder krachtig dan die van het vorige exemplaar.DS1_5276

Verder nog in bloei in de tuin, de Lonicera frangrantissima, Hamamelis, Pulmonaria, Erysimum, Sarcococca en nog enkele andere botanische crocussen.

Het regent niet zo vaak

Iedere dag met de fiets naar het werk, allemaal OK en wel, maar wat wanneer het regent?

Gisteren was de eerste dag dat ik een echt flinke hoosbui over me heen heb gekregen tijdens het fietsen. Ik heb al maanden een regenjas, regenbroek en regenoverschoenen in mijn fietstas zitten. Op mijn helm zit ook een regenkapje, en mijn handschoenen zijn waterdicht (maar toch goed ademend). De regenjas had ik de voorbije maanden welgeteld één keer gebruikt, de regenbroek nog nooit. Gisteren was dus de eerste keer dat ik ze uitgebreid kon testen.

Ik heb ongeveer 30 km door de regen gereden, waarbij het eerste gedruppel na 10 km overging in een wat stevigere bui en de laatste 10 km het gewoon flink aan ’t gieten was. Toen ik op mijn bestemming aankwam, waren alleen mijn regenjas, regenbroek en schoenen nat (de volgende keer toch ook de overschoenen aantrekken).

Ik had tot nu toe de gewoonte om op dagen dat er veel regen aangekondigd is gewoon de wagen te nemen, maar ik vermoed dat ik ook hier toch wat vaker de fiets ga nemen. Allen op dagen dat er echt heel veel regen wordt voorzien, ga ik nog passen. Want dat zijn volgens mij ook dagen dat het wat minder veilig is op de fiets, autobestuurders hebben op zo’n ogenblik ook een veel minder goed zicht  (zeker in de schemering of het donker) . Dus die 10 tot 15 mm neerslag die voor maandag worden voorspeld zijn gaan er misschien toch voor zorgen dat de fiets op staling blijft.

 

Doorzetter

Deze blijft nog altijd flink doorgaan, en staat alweer maanden zonder oponthoud in bloei, met een goddelijk aroma er bovenop. Het plan is hier om in de lente stekjes van deze plant te nemen en de plant dan uit te delen als cadeau tijdens de eco-tuindagen….

Aan wie geïnteresseerd is natuurlijk.

Manbag

Bijna een jaar geleden was ik met mijn vrouw op uitstap in Gent. Ik kocht me er bovenstaande manbag. Nog geen jaar later ben ik uitermate tevreden over die aankoop. Gedaan met de portefeuille, sleutels, GSM et alii in de broekzakken te stoppen, alles lekker eenvoudig in de tas. En ik heb nu ook altijd een pen bij. Vrouwen hebben dat toch wel goed bekeken, die handtas.

En er zijn zeker mensen die vinden dat een echte man geen ‘sjakosj’ draagt. Maar ik heb zelf wel voldoende zelfvertrouwen om me daar nu eens niets van aan te trekken. Laat de macho’s maar sukkelen met hun sleutels, portefeuille, telefoon,… Of hem als een kleuter af te geven aan hun vrouw, die die spullen dan wegstopt in haar handtas.

Meer dan sprietjes

‘Meer dan sprietjes’ is een nieuwe campagne en boek van velt. Deze campagne moet mensen aanzetten om hun gazon om te vormen van groene woestijn naar een ecologische gazon met meer dan alleen maar grassprieten. Ook de provincie Vlaams Brabant voert rond dit thema campagne, met info avonden in februari en maart.

Hier komen de krokussen ieder jaar opnieuw iets talrijker uit het gazon priemen.

Bloesem

De abrikozen en amandel zijn ieder jaar de eerst bloeiende fruitbomen. De koude van de voorbije weken zorgt er in ieder geval voor dat die bloesem een beetje later is dan andere jaren, maar de bloemknoppen beginnen nu toch te schuiven. Ik vermoed dat de bomen over een week of twee volop in bloei zullen staan.

Daarna zal het zoals ieder jaar weer  afwachten zijn of er nog een echte vorstperiode aankomt, waardoor de oogst zou gedecimeerd worden…. Ook niet zo heel positief, ik zag vandaag pimpelmezen een nestkast inspecteren. Het is echt nog veel te vroeg om aan een nest te beginnen.

Nog even verder over de koude van de voorbije weken, er valt hier, voor zover ik kan zien, geen vorstschade te bespeuren. Zelfs de jonge Passiflora caerulae lijken me nog in orde.

Zonsopgang/ondergang

De dagen zijn opnieuw aan ’t lengen. Het was deze week gewoon fantastisch weer om met de fiets naar ’t werk te gaan en ook de komende week zou  het perfect fietsweer zijn. Ik vertrek nog net in de  absolute duisternis, en ga na 750 m een onverlicht fietspad op, tussen de velden en een natuurgebied. Zonder enige vorm van lichtvervuiling zie ik eerst nog een prachtige sterrenhemel, maar daarna zie ik de sterren één voor één verdwijnen voor het opzettende zonlicht.  Een spektakel  waarvan ik extra kan genieten omdat ik s’ morgens van west naar oost moet en ’s avonds de omgekeerde richting.

’s Ochtends is het nog erg fris (zeker bij die snelheden), maar tegen de koude kan je je kleden. Eigenlijk is de rit ’s avonds op dat vlak nu vervelender; omdat het bij aankomst vaak aanzienlijk frisser is dan bij mijn vertrek. Dus ofwel kleed je jezelf te warm, en krijg je het naderhand koud van dat zweet, ofwel vertrek je met wat meer zomerse kledij, maar dan wordt het onderweg toch redelijk fris.

Gisterenavond nog eens moeten remmen voor een ree die de weg overstaken 500 m een uil gespot.

De teller staat nu al boven de 12.500 km. De 15.000 km – mijn nieuwe doelstelling voor de het eerste jaar, gaat me dus wel lukken. Iemand vertelde me vorige week dat veel mensen minder afstand met hun auto afleggen, zo had ik het nog niet bekeken….

Misschien is zo’n speed-pedelec ook iets voor jouw woon-werkverplaatsingen? Nu is mijn fiets erg duur in aanschafprijs, maar je koopt al een speed-pedelec met een autonomie van 50 km voor ongeveer 5000 EUR. Dat is veel geld hoor ik jullie allemaal denken.

Maar bekijk het volledige kostenplaatje eens. Je gaat ook minder met je wagen rijden, en die is een pak duurder per km. En je werkgever betaalt je waarschijnlijk ook een fietsvergoeding uit van 23 eurocent per km.

Neem nu voor 15 000 fietskilometers per jaar (35 km enkele rit):

 • Onderhoudskosten Speed-Pedelec op jaarbasis:
  • 3 nieuwe cassettes + kettingen aan 120 EUR per keer (incl installatie)
  • 3 extra nieuwe kettingen aan 30 EUR per stuk
  • 2 bandensets aan 120 EUR per stuk
  • Verbruik elektriciteit (15-20 Wh/km)  100 EUR
  • Omnium verzekering 250 EUR /jaar
 • Opbrengsten van het gebruik ervan:
  • Fietsvergoeding (0,23 EUR/km): 3450 EUR/jaar
  • Uitgespaarde brandstofkosten van je wagen : 1150 EUR/jaar
  • Uitgespaard kosten van onderhoud en bandenslijtage : 350 EUR/jaar

Wanneer je woon-werk afstand 30 km is, dan betaalt zo’n fiets zich terug in minder dan twee jaar. En het plezier en het effect op je gezondheid zijn onbetaalbaar. Ik heb geen recht op die fietsvergoeding, maar zou de fiets voor geen geld ter wereld willen missen. Ik had voorgenomen om 7500 km per jaar met die fiets te rijden, (dus 75 verplaatsingen).  Maar het is zo verslavend dat ik de fiets alleen laat staan wanneer ik me voor mijn werk moet verplaatsen of wanneer het KMI een code oranje of rood uitgeeft.

Tijdsverlies? Indien je zonder zweten wilt aankomen kan je een gemiddelde snelheid van 35km/h aanhouden. En op de meeste plekken kan je een fiets veel dichter parkeren dan een wagen;-). Je wint ook vooral aan zekerheid. Mijn rit duurt 1 uur 30 minuten, en er zijn met de speedpedelec geen onvoorziene files die de spreiding op die duurtijd zeer groot maken. Volgens onderzoek van de KUL verliezen mensen in file-gevoelige regio’s amper tijd…