Nieuwste berichten

Gevogelte

De voedersilo’s zijn sinds twee weken terug gevuld. En het is hier weer druk, drukker dan vorig jaar : want de vier silo’s zijn na drie dagen leeg. Ik vraag me toch af hoe zo’n kleine vogeltjes die volumes verwerkt krijgen.

Over vogels gesproken, toen ik vanmorgen in de tuin het maaisel van de bloemenweide bijeen aan ’t harken was, hoorde ik een schor, hoog gekrijs. Een gekrijs dat ik wel vaker hoor wanneer ik bij vrienden op bezoek ben in het Mechelse, maar nog nooit had gehoord in Tienen. Jammerlijk genoeg herhaalde dat gekrijs zich nog enkele keren boven mij, en toen ik opkeek zag ik twee halsbandparkieten vliegen. Deze dieren zijn afstammelingen van een groep van 50 halsbandparkieten die door Guy Floorizone in de jaren zeventig werden losgelaten, omdat Brussel meer kleur kon gebruiken.

Brussel wat vriendelijker maken voor onze eigen vogelsoorten was duidelijk niet bij hem opgekomen. Halsbandparkieten zijn vrij agressief naar andere vogels toe, bovendien starten ze als holenbroeders vrij vroeg met nestelen, waardoor ze onder meer de boomklever verdringen. De vogels vertoeven graag in stedelijke omgeving, en houden zich daar op in parken en tuinen. Wanneer ze in iets grotere groepen samenscholen, maken ze een hels lawaai.

 

 

 

Nog een boom

Ik heb dit week-end nog een boom aangeplant.

Ik kocht me jaren geleden een kleine Clerodendron trichotomum aan, die maar niet wilde bloeien. Dat 50 cm hoge plantje groeide op 5 jaar uit tot een 2 meter hoge struik, maar bloei, neen. Ik verving dat exemplaar dan maar door een struik die ik aankocht tijdens de bloei, maar die is ’t jaar na het aanplanten flink toegetakeld door een late vorstprik en eigenlijk nooit meer de oude geworden. De plant wordt normaal gekenmerkt door grote, diepgroene bladeren, maar die heb ik eigenlijk nooit gezien. Mijn struik vormde sinds die vorstprik veel kleinere bladeren en ziet er gewoon ziekelijk uit. De struik kende de voorbije drie jaar ook geen enkele groei.

Met pijn in ’t hart heb ik die plant dus toch maar verwijderd. Ik weet hier in de buurt een aantal erg mooie exemplaren staan, misschien ga ik daar wel eens vragen om wat stekgoed te mogen nemen, en de plant alsnog eens proberen op te groeien. Want er is dus duidelijk heel wat genetische variatie in deze plant.

Maar op die plek vervang ik hem in ieder geval door een Amelanchier lamarckii. Het is een veelvuldig aangeplante boom die in zowat alle seizoenen iets te bieden heeft:  mooie bloesem in de lente en een prachtige herfstverkleuring. De bessen zijn bovendien ook zeer gegeerd door de vogels. Ik kocht me een meerstammig exemplaar aan dat niet te zwaar was om te transporteren (om niet opnieuw een kluit van ’t formaat van de Styphnolobium te moeten trotseren). Op termijn wordt dit krentenboompje 6-8 m hoog en ongeveer even breed. Ik wil deze de komende jaren gericht snoeien zodat de plant er ongeveer als op deze foto uitziet.

Amelanchier lamarckii staat op de bewakingslijst van invasieve exoten met als bijkomende opmerking  ‘Outcompetition of native species is considered as unlikely‘. De plant zou het vooral goed doen op zanderige bodem. Bij de buren staan er ook enkele aangeplant tegen de erfscheiding, en ik heb hier nog nooit een zaailing gevonden in de tuin. Indien deze boom hier problemen mocht vormen, zal hij snel gerooid worden.

Eerst zou ik op die plek een Koelreuteria paniculata ‘September’, een laatbloeiende variëteit van de lampionboom aanplanten. Maar die leek me qua blad en vorm toch iets te veel op de Tetradium danielli die 7 meter verderop staat. Bovendien was het redelijk onduidelijk hoe hoog die boom zou worden (7 tot 17 m, volgens de enige beschikbare bron). Ik had die plant al aangekocht (klein exemplaar, in pot), maar die vindt dan wel een plaatsje in de enorme tuin van mijn oom, die imker is.

 

 

 

Een boompje planten

Magnolia x thompsoniana ‘Olmenhof’ was hier geen succes. Het jong uitlopende blad verbrandde, de plant liep nog eens opnieuw uit, maar de lange droogte deed ook dat blad weer verdwijnen.

Er komt dus geen Magnolia naast de woning. Ik plantte vandaag een Styphnolobium japonicum ‘Regent’ aan op diezelfde plek. Tot voor kort ging deze boom door het leven als Sophora japonica ‘Regent’, maar hij wordt recent dus in een apart geslacht ondergebracht.

Ik kocht me dit keer direct een flinke boom aan, met kluit. De boom is 4,70 m hoog. Een weekje geleden kon ik op de boomkwekerij zelf mijn exemplaar kiezen uit een tiental in volle grond aangeplante bomen. De boom van mijn keuze werd met een rood lintje gemerkt en kon ik dus vanmorgen afhalen.

DS1_6326

Het planten van zo’n boom is een flinke klus, de boom met kluit zou 80-100 kg volgens de boomkwekerij. Maar in werkelijkheid was de kluit (een halve bol met een diameter van 70 cm) flink zwaarder, eerder 150 kg (ik voerde 100 l grond af na het planten). Met behulp van de twee zonen lukte het planten wonderwel. Goed dat ik niet nog een maatje groter bestelde.

Ik koos een Styphnolobium omdat het een zeer droogte resistente boom is, met een transparante kroon. De boom verdraagt verharding goed en de grote witte bloemtrossen (juli – augustus) lokken veel insecten.  De variëteit ‘Regent’ is een snelgroeiende cultivar die wat meer rechtop groeit en wat minder hoog (12 m) en breed uitstoelt. Deze variëteit zou ook wat regelmatiger en vroeger bloeien dan de soort.

En waarom geen inheemse boom? Omdat op Acer campestre na alle inheemse bomen veel te groot worden voor die plek. En zelfs die Acer zou me te groot en te breed uitgroeien op die plek.

 

 

Bollen

Velt organiseerde dit jaar voor de eerste keer een samen-aankoopactie van bio-bloembollen onder haar leden. Want in de ‘gangbare’ teelt van bloembollen worden zeer grote hoeveelheden pesticiden gebruikt (meer dan 20 kg /ha/jaar, met een uitschieter voor lelies (124 kg/ha/jaar) en velt hoopt met haar actie enkele ecologische telers de nodige schaalvergroting te laten realiseren om zo echt competitief te worden. Het succes van deze actie oversteeg de verwachtingen, met meer dan 400000 verkochte bloembollen. En eerlijk gezegd waren de prijzen behoorlijk competitief (gemiddeld 20-30% duurder dan de bollen die je in de handel vindt. Voor sommige bollen was het prijsverschil trouwens zo goed als onbestaande.

Enkele jaren geleden schreef ik het volgende : “Bloembollen zijn al bij al niet zo duur. Heel wat telgen uit het geslacht van de Narcis kosten nog geen 20 EUR voor 100 bollen. Wat ik dan steeds vergeet bij het enthousiaste bestellen: die bollen moeten nadien gepoot worden, en dat is toch iedere keer flink wat werk.

Toen ik dat neerschreef had ik 500 bloembollen gekocht. Bij deze actie was ik dat weer even uit het oog verloren en bestelde ik 1462 bloembollen. En ja, dat is dus heel veel werk om die aan te planten, vooral de 1200 bloembollen die ik in het gazon (voornamelijk crocus, maar ook wat muscari en scilla)  en de bloemenweide (Frittilaria meleagris) moest poten. Ik ben er uiteindelijk meer dan een dag mee zoet geweest. Maar ik ben er vrij zeker van dat de tuin er in de lente nog een stuk kleuriger gaat bij staan.

Nog Fruit

Deze was ik nog vergeten, de kaki’s die nog steeds afrijpen aan de jonge struiken. Voor de eerste vorst pluk ik de vruchten en laat ik ze narijpen in de woonkamer.

Maar de vruchten zijn nu wel echt mooi. De planten zijn nog altijd redelijk klein, maar toch voldoende groot om volgend jaar uitgeplant te worden in volle grond. Wanneer deze struiken volgroeid zijn, zullen ze in het najaar ook een echte blikvanger worden ind de tuin (meer precies, het kippenhok).

DS1_6287

 

Landbouw, schadelijk voor insecten?

In Nature staat deze maand een artikel dat de achteruitgang van insecten en geleedpotigen wetenschappelijk bewijst, waarbij op basis van gestandaardiseerde steekproeven de achteruitgang in soortendiversiteit en biomassa wordt aangetoond.  De soortdendiversiteit over een periode van 10 jaar verminderde in beide biotopen met 34%, de biomassa reduceerde met 41% in bossen en 67% in graslanden. De achteruitgang van insectenpopulaties is het grootste in graslanden waar de landbouw sterk aanwezig is. Het lijkt er dus sterk op dat landbouwactiviteiten een sterke impact hebben op de insectenpopulatie.

Ik sprak hier vorig jaar al over een onderzoek dat vergelijkbare resultaten weergaf, maar bij die studie konden nog vraagtekens gesteld worden bij de meetmethodes. Voor het nieuwe onderzoek gaat die vlieger niet op.

En voor de kortzichtige mensen onder de lezers (ik denk niet echt dat die mijn blog volgen, maar toch) : insecten spelen door hun dominante aanwezigheid een belangrijke rol als bestuivers van planten, als voedsel voor andere dieren en als afvalruimers. Hun achteruitgang is dus geen goed nieuws. 

Vorige maand stond er trouwens ook een artikel in Nature dat aangaf dat één van de nieuwe insecticiden die de neo-nicotinoïden moest vervangen ook schadelijk is voor hommels. Misschien moeten we toch langzaamaan gaan begrijpen dat pesticiden een sterk negatieve impact hebben op het insectenleven, en dat we de landbouw anders moeten organiseren?

Nature is één van de meest gereputeerde wetenschappelijke tijdschriften op aarde. Minder dan 10% van de toegestuurde artikels worden geaccepteerd…

 

 

Dak

Nog een klus die al een tijdje op zich liet wachten – het vervangen van het dak – is hier afgerond. Het was ook het ideale moment om een stukje van de nectartuin aan te passen: op de plaats waar een stelling moest komen heb ik op voorhand heel wat plantgoed uitgegraven, en nu de dakwerken afgerond zijn, bij het herplanten een en ander aangepast.

Het is niet het ideale moment om nog te verplanten, maar de overvloedige regen van de voorbije weken heeft de dakwerken langer laten duren dan oorspronkelijk gepland. Het lijkt allemaal nog redelijk kaal, onder meer omdat er enkele gaten moeten opgevuld worden (jong stekgoed ga ik nu echt niet aanplanten).

Gebruikt plantgoed: Stipa tenuissima, Nepeta ‘Walker’s Low’,  Agapanthus ‘Castle Of Mey’, Hyssopus seravschanicus, Lepechinia hastata, Salvia azurea, Salvia ‘Blue Note’, Salvia candelabrum, Verbascum atroviolaceum, Calamintha Nepeta var ‘Nepeta’, Origanum ‘Rosenkuppel’, Eryngium bourgatiiPen Blue’, Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’,  Sedum ‘Postman’s Pride, Sedum ‘Skywalker’, Allium ‘Purple Sensation’, en Allium sphaerocephalon. Tegen de muur staan nog een aantal struiken en planten die niet verplant werden, waaronder twee abrikozenbomen, Viburnum tinus, Magnolia laevifolia, Brunnera macrophylla, enkele flinke pollen (nu wel platgetrapte) Symphytum ‘Uplandicum’ en een kleine haagbeukhaag die er niet direct geweldig uitziet op dit ogenblik. Ook de Buddleja ‘Morning Mist’ bleef op zijn plekje staan, vanwege het mooie grijze blad..

Dit zijn allemaal warmte-minnende planten. Dit stukje tuin is op het Zuiden georiënteerd, en afgeschermd door een 6 m hoge muur enerzijds en een 4 m hoge raam van zonwerend glas anderzijds. Het wordt hier in de zomer dus erg warm en het plantgoed is er ook in de winter goed beschut van de koude wind.

DS1_6294

Ook het stukje achter de taxushaag werd een maand geleden aangepakt,  met onder meer Nepeta ‘Poolbank’, Campanulus lactiflora, Iris sibirica ‘Silver Edge’, Vernonia arkansana,  Cimicifuga simplex ‘James Compton’ , Thalictrum ‘Anne’,  Kalimeris incisa ‘Blue Star’, Lamium maculatum ‘Pink Pewter’ onder de Cornus ‘Rainbow’, Persicaria ‘Rowden Gem’ en Veronicastrum sachalinense.

Met deze heraanplanting is de begroeiing voor het venster van de woonkamer een stuk lager, zodat we van binnen ook een beter zicht op dit stuk tuin krijgen. Zolang de haag aan de straatkant onvoldoende hoog was, had ik bewust wat hoger groeiende planten voor deze venster geplant, maar dat is nu niet langer nodig. Die hogere planten staan nu achter de taxushaag.

Oogst

Zowat alle fruit is ondertussen geoogst. Ik heb nu ongeveer 30 liter kiwi’s geoogst, de vruchten zijn dit jaar ook beduidend groter dan vorig jaar, en ongeveer even groot als de kiwi’s die je in de winkel koopt. Ik merk ook dat ik vruchten heb op mijn mannelijke kiwi, maar dat deze zeer klein zijn. Ik vermoed dat dit dus eerder een ‘Jenny’ of een ander tweeslachtig ras betreft.

Deze kiwi’s zijn nog niet eetbaar, en moeten nog een tijdje afrijpen in huis. Er hangen nog flink wat kiwi’s aan de plant, aangezien er de eerste week nog geen vorst voorspeld wordt, laat ik deze nog even hangen en verder rijpen.

DS1_6266

Ook de kastanjeoogst is erg rijkelijk dit jaar, maar daar doen we zelf niet zo veel mee. Ik denk er volgende week enkele collega’s mee te verblijden.

DS1_6269

Verder dit jaar opnieuw veel kweeperen.