Laatste posts

Bestuiving

Het is aan de verschillende insectenhotelletjes een drukte van jewelste. Ik vermoed dat ik met deze aangroei van de populatie mestselbijen opnieuw te weinig nestgelegenheid heb voor de beestjes… Volgens mij is de drukte aan ’t hotel ’t gevolg van mannetjesbijen die wachten op uitkomende vrouwtjesbijen.

Solitaire bijen houden van de warmte. Ik zie vele bijen zonnebaden op een muur gericht op ’t zuidwesten.

DS1_1992.jpg

Wanneer je dan in de tuin naar foeragerende metselbijen op zoek gaat, zie ik ze erg weinig. Wel zie ik overal in de tuin hommelkoninginnen foerageren.

DS1_1972

Verder fladderen er  heel wat vlinders rond. Ik zag ook vandaag weer enkele dagpauwogen, een kleine vos, een gehakkelde aurelia en een citroenvlinder… Die vlinders zijn niet sterk geïnteresseerd in de fruitbomen, en zie ik voornamelijk vliegen op paardenbloemen en hondsdraf.

Redelijk vroeg

In 2012 plaatste ik op 31 maart een foto van de eerste bloei van Prune de Prince. In 2013 duurde het bijna 6 weken langer vooraleer de boom in bloei stond. Dit jaar staat de boom in bloei sinds 21 maart. Alle andere pruimenbomen hebben nog maximaal enkele dagen om in bloei te komen. Met het goede weer van volgende week in ’t vooruitzicht ziet het er dus naar uit dat de pruimentijd veel … euh … pruimen gaat brengen.

Maar ook de andere fruitbomen zijn er vroeg bij.

DS1_1994

Perenbloesem in knop

Dat merk ik ook aan de perenbomen, die volgens mij nog voor ’t einde van maart in bloei zullen staan, erg vroeg.

Ook de amandelbloesem is dit jaar erg uitbundig, en zoals natuurlijk-rijk het aangeeft, waarschijnlijk de mooiste van allemaal.

 

DS1_1952 (1) .jpg

Amandel in volle bloei

De lelijkste bloesem blijft, met vlag en wimpel, mijn perzik. Neen, dit zijn geen uitgebloeide bloesems, zo staan ze er op hun mooiste bij.

DS1_1998.jpg

Perzikbloesem

Fruit op komst

De eerste échte fruitbomen staan in bloei. De pruimelaar ‘Sanguine de Wismes’ en de abrikoos ‘Tomcot’ bloeien al sinds zondag. De abrikozelaar staat sinds maandag in bloei.

Pruimelaar ‘Sanguine de Wismes’ bloeide de voorbije jaren een stuk vroeger dan alle andere pruimelaars (vorig jaar begin februari). Zo vroeg dat het boompje al uitgebloeid was toen de andere pruimelaars startten met bloemen. Geen goed plan wanneer een boom niet zelfbestuivend is. De voorbije drie jaren heb ik dan ook geen pruimen kunnen oogsten van deze boom. Maar dit jaar (door de flinke koude in februari ? )  gaat de bloei volgens mij wel overlappen met enkele andere pruimelaars, zodat ik misschien toch eens vruchten van deze struik kan proeven.

DS1_1913

Enorm veel bloemknoppen op ‘Sanguine de Wismes’

Wat me verder opvalt: alle pruimelaars zijn overladen met bloemknoppen. Het was vorig jaar een relatief zwak pruimenjaar door de kwakkellente, en de bomen hebben duidelijk veel energie gestoken in het aanmaken van bloemknoppen.

Ook de abrikozen, perziken en de mirabellen gaan dit jaar rijkelijk bloeien. Indien het weer de komende weken wil meezitten, ga ik een rijkelijke oogst hebben.

DS1_1941

De eerste abrikozenbloesems op ‘Tomcot’

 

22 Maart : Pesticiden, de keerzijde: Lezing

Zoals al enige tijd geleden aangegeven, ik ben ondertussen al een tijdje actief in het bestuur van Velt Tienen. Voor sommige activiteiten maak ik ook wat promotie via deze blog.

Veel burgers gebruiken pesticiden alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Producenten hebben ze jarenlang gepromoot als een onschadelijke en gemakkelijke ‘gewasbeschermingsmiddelen’ en bovendien zijn de producten vrij te koop in de supermarkt, zelfs door minderjarigen. Dit schept voor de consument de indruk dat ze veilig zijn. Nochtans zien we over de voorbije vijftig jaar steeds weer nieuwe zogenaamd veilige producten op de markt komen die nadien verboden worden omdat ze schadelijk zijn voor mens en milieu. De hetze rondom glyfosaat en recente onderzoeksresultaten die de schade van neo-nicotinoïden op onze bijenpopulaties aantonen, geven aan dat ook de huidige generatie pesticiden niet helemaal zonder gevaar is.

Hoe veilig zijn de huidige pesticiden? Wat zijn de gevolgen van deze producten op onze gezondheid, ons milieu en de biodiversiteit? Hoe is het mogelijk dat schadelijke producten pas jaren na hun introductie worden verboden? Bestaan er biologische middelen en zijn ze een alternatief? Wat zijn de doelstellingen van de ‘Velt Pesticidevrij2020-campagne?

Op woensdag 22 maart organiseert Velt-Tienen, in samenwerking met de Milieuraad van Tienen, een infoavond om deze vragen te beantwoorden. Afspraak in de Polyvalente Zaal van de Kruisboog in Tienen, gratis toegang.

Gastspreker is Geert Gommers (pesticide-specialist bij Velt), die een antwoord geeft op deze vragen, aan de hand van resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Er bestaan twee versies van de affiche. In het kader van Beauty & The Beast hieronder de andere.

veltMAR pesticiden1col-page-001.jpg

Vroeg in bloei

Prunus cerasifera is ieder jaar de eerste fruitboom in bloei. Enkele weken lang blijft de boom een blikvanger vol witte bloesem.

De tuin staat op scheiding van onze tuin met de buren. De boom is vooral op esthetisch vlak de moeite, want het fruit is niet direct een hoogvlieger, zelfs de spreeuwen laten dit fruit gewoon rotten in de boom.

DS1_1905

Wel heeft de boom ook een belangrijke ecologische waarde, want hij zorgt voor grote volumes vroeg stuifmeel en nectar in de tuin. Vlinders foerageren samen met solitaire bijen op deze vroege bloesem.

DS1_1926

Voor zo’n Prunus cerasifera moet je al een flink uit de kluiten gewassen tuin hebben. Een alternatieve struik om voldoende vroeg nectar en stuifmeel aan te bieden in de tuin is de Ribes sanguineum. Ook deze plant staat nu al enkele dagen in bloei en staat steevast twee weken vroeger in bloei dan pruimelaars, perelaars, kruisbessen en aalbessen.

 

 

Lente-Vos

Dit week-end was het overduidelijk lente. Terwijl ik vorige week uitsluitend hommels en een verdwaalde blinde bij zag, zag ik dit week-end koolwitje, citroenvlinder, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en deze kleine vos. Een vlinder die ik vorig jaar zo goed als niet waarnam.

Ook de vroegste solitaire bijen foerageerden zondag op de winterbloeiers.

Verder kon je ook mijzelf observeren in de tuin, terwijl ik genietend van het mooie weer enkele klusjes afwerkte.

Vanavond was het zelfs warm genoeg om na die klusjesnog even op ’t terras te blijven genieten van de tuin en de vogels die nog steeds vrij talrijk de voedertafel bezoeken. Indien het weer niet terug verslechterd heb ik dit week-end voor ’t laatst bijgevoerd.

Eerste Gezicht Jaargang 5 / Maart

7 Maart 2017. Tijd om de foto’s van dit week-end te posten. Zoals al eerder aangegeven blijf ik volharden in de boosheid, maar ga ik alleen foto’s plaatsen wanneer er iets veranderd is ten opzichte van de vorige maand. Dus van maart tot oktober naar alle waarschijnlijkheid. De andere foto’s neem ik wel, en plaats ik nog steeds in de slideshows.

Voortuin.

De voortuin staat er nog erg winters bij. Maar met een goed oog zie je toch dat één en ander al opgeruimd is. Onzichtbaar op deze foto de  talloze exemplaren van Crocus ‘tricolor’ en Iris rectaculata die in bloei staan achter de taxushagen

Slideshow : Evolutie http://supermasj.zenfolio.com/p898793373/slideshow.

Nectartuin

De nectartuin staat er nog erg winters bij. De komende weken breng ik daar wel verandering in, maar nu mag alles hier nog even blijven staan. De insecten kunnen nog wat beschutte plekjes gebruiken.

DS1_1876

 

Slideshow : http://supermasj.zenfolio.com/p692170129/slideshow

Terras

DS1_1872

Ook dit stukje border vooran is al helemaal opgeruimd, met het oog op de krokussen . Verder is de bamboehaag (van waar ich achteraan fotografeerde) ook verwijderd, en vervangen door een haagbeukhaag.

En : http://supermasj.zenfolio.com/p627678542/slideshow

Tuin achter de woning

DS1_1874

Als je heel goed kijkt, zie je een lichte paarse zweem van de krokussen in ’t gazon. En enkele gele lichtpuntjes van de eerste narcissen.

http://supermasj.zenfolio.com/p964328696/slideshow

Schaduwtuin

DS1_1879

Ook hier weinig animo, op enkele sneeuwklokjes en wat wilde  kruiden na.

Voilà : http://supermasj.zenfolio.com/p574527728/slideshow

Pruimenhaag

DS1_1881

Hier ook nog weinig lente te bespeuren. Volgende maand gaat dit stukje flink veranderen…
Met de bijhorende slideshow http://supermasj.zenfolio.com/p1045601173/slideshow

 

Plant van de maand Februari: Chimonanthus praecox

In deze donkere dagen vormen niet alleen bloembollen een verademing. Er zijn ook een heel stel winterbloeiers die de koude (een beetje) doen vergeten, en eigenlijk nog veel langer voor kleur en meestal ook geur zorgen in de tuin. Enkele van deze winterbloeiers waren de voorbije jaren al plant van de maand, deze maand is het de beurt aan Chimonanthus praecox, winterzoet, en volgende maand denk ik ook nog eens een heel speciale winterbloeier in de aandacht te brengen.

Chimonanthus is hier dit jaar midden januari beginnen bloeien en staat nu nog steeds in bloei. Het is een struik die ongeveer 3 meter hoog zou worden en met de jaren steeds beter zou gaan bloeien. Terwijl de plant uitzonderlijk lekker ruikt, moet hij het qua intensiteit van de geur toch afleggen tegen de Lonicera fragrantissima die er net naast staat.

DS1_1811.jpg

Beide planten staan strategisch opgesteld in mijn tuin, broederlijk naast mekaar tegen het pad langs het huis, dus op een plek waar ik vaak voorbij wandel, een beetje beschut zodat de geur nog wat beter blijft hangen. Het is in de winter iedere keer weer een plezier om het fijne aroma waar te nemen.

Een aanrader? Absoluut. Maar de winterkamperfoelie is wat mij betreft nog iets beter. Ook al omdat ik die struik in de zomer ook mooier vind (mooier blad).

Van lente naar herfst in 60 minuten

Vandaag had ik een dagje verlof. De weersvoorspellingen waren niet direct veelbelovend, maar toen ik vanmorgen opstond was het nog droog. ‘Geen tijd verliezen met ontbijten’, was mijn eerste gedacht en vol goede moed startte ik met de winterschoonmaak van de borders in de voortuin, er van uitgaande dat  het ieder moment kon beginnen regenen.

Tot mijn grote verbazing begon het zonnetje zelfs te schijnen (of beter gezegd, het wolkendek brak open, want de zon, die schijnt altijd), zodat het de hele voormiddag  aangenaam vertoeven was in een tuin die ontwaakt. Door het aanhoudende warme weer van de voorbije week is er hier nog heel wat in bloei gekomen. Ook de eerste madeliefjes in ’t gazon laten van zich horen.

ds1_1832

Ik was er de voorbije zomer zo goed als zeker van, de krokussen in ’t gazon zouden allemaal opgegeten zijn door de woelmuizen, maar niets lijkt minder waar! Nog twee tot drie jaar en dan kleurt dat hele gazon flink paars. Op twee jaar zijn de meeste bollen al vervier-of vijfvoudigd.

Voor een volledige lenteopruiming vind ik het nog wat vroeg, maar een deel van verdorde plantendelen wegnemen is een noodzaak zodat narcissen, irissen en krokussen meer in ’t oog springen.  En dat ging aan een echte rotvaart, die schoonmaak.  Ik heb sinds vorig jaar een heggenschaar op batterijen en ik snij met die heggenschaar alles plantenresten van vaste planten weg tot ongeveer 20 cm boven de grond.

ds1_1864

Ook de toverhazelaar staat in bloei. De boom wil hier echt niet aanslaan. Om ’t allemaal nog erger te maken rijd ik iedere dag voorbij een prachtig exemplaar op weg naar mijn werk (3 m hoog en breed)

De rest (stoppels van 20 cm) blijft nog even staan, ik verwijder verdorde plantendelen pas helemaal wanneer een plant opnieuw uitloopt. Zo herinner ik me wat waar staat. En die ‘stompjes’ zorgen voor  wat winterbescherming.

ds1_1853

De fruitberg gaat plat op de buik voor deze krokus

Nog een (aangemane) nieuwigheid in het opruimproces dit jaar: de hakselaar die met gemak alle snoeihout en uitgedroogde halmen van onder meer siergrassen vermaalt. Dat vermakkelijkt en versnelt het composteren, en gehakselde siergrashalmen zijn bovendien perfect strooisel voor het kippennest.

ds1_1837

De eerste narcissen staan in bloei. Geen schoonheden, maar ’t zorgt wel voor kleur

Op minder dan 3 uur tijd was ongeveer 60 m² tuin opgeruimd en het bijhorende afval verhakseld. Na een korte middagpauze werden ook de borders rond ’t terras aangepakt en de eerste rozen gesnoeid, maar ’t was toen al duidelijk dat het weer aan ’t veranderen was. De windstoten werden steeds fikser, en tegen 15h00 volgde een plensbui van jewelste. Net daarvoor kon ik nog enkele beelden vastleggen van de prille tekenen van de lente…

ds1_1827

Volop krokuszaailingen in de voorgrond

Wat me opvalt: De krokussen hebben het hier naar hun zin. De foto helemaal bovenaan is het resultaat van drie bolletjes die drie jaar geleden aangeplant werden.  In de borders verschijnen op veel plekken zaailing-krokusjes . En ook de sneeuwwitjes breiden met een rotvaart uit. Volgend jaar zal ik die voor ’t eerst delen, denk ik.

En dan zeggen dat ik lang niets van bollen moest hebben…

ds1_1843