Laatste posts

3250 km

Ondertussen staat de teller van de Stromer op 3250 km. De laatste 5 werkweken (ik heb ook een weekje vakantie gehad) heb ik op drie dagen na iedere dag de fiets genomen. Het weer was op dat vlak een meevaller.

Ik leg de rit van 53 km af in 1 u 25 min en heb meestal 25% batterijcapaciteit over. Wanneer het wat kouder wordt ga ik mijn snelheid dus wel iets moeten verminderen (want de koude reduceert de autonomie van een batterij), maar nu kan ik zorgeloos fietsen.

Ik let ondertussen ook wat op mijn hartslag, en rijd de ritten met een gemiddelde hartslag van 125-130, en een maximum hartslag van 140. Het is op deze fiets erg eenvoudig om die hartslag onder controle te houden, zo doe ik dus 15 uur perfecte duurtraining per week. Toen ik vorige week in de buurt van de Ventoux vertoefde merkte ik dat mijn conditie uitstekend was.

Het blijft in ieder geval genieten, iedere keer weer. Ik zie iedere dag hazen, fazanten, groene spechten, ik hoor karekieten zingen in het riet,… Ja, het neemt iets meer tijd in beslag, maar deze verplaatsingen zijn een plezier, in tegenstelling tot het aanschuiven met de auto.

Er is één ding dat me een beetje stoort. Het valt me op hoe nors de gemiddelde Vlaming is. Wanneer ik een fietser of voetganger tegenkom, heb ik de gewoonte van te groeten (het is niet dat er op mijn stuk weg honderden fietsers rijden, ik kruis er misschien ééntje elke 2 km).  Ik vermoed dat nog geen derde van de mensen die groet beantwoordt.

 

 

Keizersmantel

Een geweldige foto is het niet, maar het is wel een geweldige waarneming in mijn tuin. Een keizersmantel. De keizersmantel kende sinds de jaren ’80 een achteruitgang in Vlaanderen, maar wordt de laatste jaren terug meer waargenomen. Deze zwervende vlinder is een vrij grote, opvallende verschijning.

Ik had vorige week nog eens het boek ‘Dagvlinders in Vlaanderen‘ gelezen, en op basis van de verspreidingsfiches en habitatbeschrijvingen bedacht dat ik op termijn nog maar enkele extra soorten vlinders in de tuin zou kunnen spotten, onder meer de Keizersmantel, de Braamparelmoervlinder en nog twee soorten Dikkopjes. Twee dagen later zie ik één van die soorten in de tuin.

Eerste Gezicht Jaargang 6 / Juli

7 Juli 2018 (want toen werden de foto’s gemaakt, wegens de week voordien op vakantie). De tuin is redelijk droog. In de voortuin staat nog heel wat in bloei,  maar de Verbena domineert nu toch deze beeldboek.

De haagjes moeten hier ook dringend gesnoeid worden.

Slideshow : Evolutie http://supermasj.zenfolio.com/p898793373/slideshow.

Nectartuin

DS1_5029

De nectartuin staat nu volop in bloei.

De Geranium maccrorhizeum die in dit hoekje als bodembedekker fungeert heeft wel weer behoorlijk lastig met de droogte en warmte.

Slideshow : http://supermasj.zenfolio.com/p692170129/slideshow

Terras

DS1_5025

Rond het terras is staat er heel wat in bloei. De takken van de appelaar beginnen wel flink door te hangen…

En : http://supermasj.zenfolio.com/p627678542/slideshow

Tuin achter de woning
DS1_5028
Het groene gazon i hier vervangen door een ros gazon. En de Tetradium danielli, bijenboom, staat nu in bloei.

http://supermasj.zenfolio.com/p964328696/slideshow

Vijver

De planten in de vijver hebben geen last van de droogte, nogal wiedes. Ze groeien aan een rotvaart en de vijver is helemaal ingenomen door ’t groen.

DS1_5026

Bloemenweide

De bloemenweide staat nu volop in bloei. De uitgedroogde stengels van het streepzaad (https://fruitberg.blog/2018/05/23/crepis-biennis-groot-streepzaad/) geven dit hoekje wel een redelijk dor aanzicht. Over enkele weken ga ik een eerste stukje maaien.

DS1_5040

Schaduwtuin

DS1_5027

Helemaal overwoekerd door hondsdraf en robertskruid, de schaduwtuin.  Eén dezer ga ik dat nog eens wat intomen.

Voilà : http://supermasj.zenfolio.com/p574527728/slideshow

Pruimenhaag

DS1_5041

Hier valt nu erg weinig te beleven.

Met de bijhorende slideshow http://supermasj.zenfolio.com/p1045601173/slideshow

Ontbijt

Een tijdje geleden dat ik hier nog een berichtje plaatste. Heeft iets te maken met een weekje op vakantie te zijn.

Ik heb nog wel wat fotootjes te delen van voor dat verlof. Zoals deze hier boven, mijn typisch ontbijt twee weken geleden. ’s Avonds plukken, ’s morgens eten met wat havermout yoghurt en honing.

De abrikozen waren dit jaar geweldig.

Veronica

De voorbije jaren was ik niet altijd zo tevreden over Veronica in de nectartuin. De planten groeiden niet uit tot mooie pollen, en zaaiden zich nogal flink uit. Tegen juli zaten de planten onder de meeldauw en waren ze meestal ook omgewaaid.

Maar dit jaar staan ze hier nu echt wel te pronken in de tuin. Ze gedragen zich, door dat uitzaaigedrag –  dit jaar als een perfecte weefplant, die doorheen de hele nectartuin voor een diepblauwe kleur zorgen.

Nog een verwante plant, die de voorbije jaren wel systematisch op mijn goedkeuren kon rekenen, maar eigelijk niet echt geweldig snel groeit in mijn tuin is Veronicasttrum. DS1_4973

Fruitberg

Het fruit is er dit jaar uitzonderlijk vroeg bij Kruisbes ‘Risulfa’, een vroege kruisbes, was al rijp tijdens de tuindagen en is nu over haar hoogtepunt. De andere kruisbessen zijn ook (bijna) oogstrijp.

DS1_4934

Frambozen worden nog met mondjesmaat geplukt.

DS1_4938

De eerste loganbessen zijn rijp, en dan spreken we direct over grote volumes…DS1_4939DS1_4940 (1)

Ook de eerste aalbessen zijn (bijna) klaar voor de oogst

DS1_4931

En de vroegste blauwbes begint ook al af te rijpen. Die blauwbessen heb ik dit jaar onvoldoende gesnoeid, er hangt dus teveel fruit aan de struikjes…DS1_4932

Eerste Gezicht Jaargang 6 / Juni

1 Juni 2017. Toen werden deze foto’s gemaakt. Maar door omstandigheden had ik nog geen tijd gehad om ze te posten. Nu dus wel.

Voortuin.

In de voortuin is het nu volop eco-tuindagen. Qua aandacht trekken me de tuin was ik met vlag en wimpel geslaagd. De rambler en de boerenjasmijn bepalen hier nu het uitzicht en de geur.

Slideshow : Evolutie http://supermasj.zenfolio.com/p898793373/slideshow.

Nectartuin

In de nectartuin is alles nog fris groen. Er staat ook al heel wat in bloei, ook al valt dat niet direct op op de foto.

DS1_4904

Slideshow : http://supermasj.zenfolio.com/p692170129/slideshow

Terras

DS1_4897

Rond het terras is het nog redelijk groen. Alleen Geranium phaeum en Rosa ‘Taxandria’ zorgen voor wat kleur. De appelboom ontneemt nu wel het zicht op het terras. op de tafel: zelfgemaakte speculaas voor de bezoekers.

En : http://supermasj.zenfolio.com/p627678542/slideshow

Tuin achter de woning
DS1_4899
Alles frisgroen, na de flinke hoosbui.

http://supermasj.zenfolio.com/p964328696/slideshow

Vijver

De vijver is op een jaar tijd flink veranderd. Het lijkt nu een natuurlijke poel, waarvan de folie niet meer zichtbaar is.

DS1_4898

Bloemenweide

De bloemenweide staat nu volop in bloei, maar dan toch vooral akkerplanten. Die ook allemaal neergeslagen zijn door de fikse regenbui. De dag voor de tuindagen….

DS1_4900

Schaduwtuin

DS1_4903 (1)

Helemaal overwoekerd door hondsdraf en Geranium robertianum de schaduwtuin.  Ik wied deze planten alleen wanneer ze een andere plant dreigen te verstikken.

Voilà : http://supermasj.zenfolio.com/p574527728/slideshow

Pruimenhaag

DS1_4901

Hier valt nu erg weinig te beleven.

Met de bijhorende slideshow http://supermasj.zenfolio.com/p1045601173/slideshow

Bloemenfobie

Eén van de deelnemers van de eco-tuindagen verwoorde het perfect ‘Ik vermoed dat de mensen gewoon bang zijn van bloemen’.

DS1_4921

Wanneer je een gemiddelde tuin ziet, bestaat die uit Taxus, Buxus, Haagbeuk, Gras, Beuk, een gesnoeide Cathalpa, siergras, steenkorven en verharding.

DS1_4902

De enigste uitzonderingen op de regel vormen Lavendel, Hydrangea en rozen. Maar die zie je ook ook in de oude kasteeltuinen, dat zijn dus ‘sjieke’ bloemen….

Maar echte bloemen dus niet. Zij had al eens een opmerking van een buur gekregen dat er wel flink wat werk was aan het wieden van het onkruid in haar voortuin. Dat onkruid was dus papaver, korenbloem, margriet en kamille…

DS1_4956