Laatste posts

Maaien

Het voorbije week-end werd de zeis nog eens bovengehaald. Zaterdag om mee te helpen met het maaibeheer in een natuurgebied, zondag om mijn bloemenweide kort te zetten.

Door de bloemenweide nu extra kort te maaien, geef ik de gelegenheid aan zaailingen van rozetvormende planten om zich gedurende de winter goed te ontwikkelen.

Dit was een tweede maaibeurt, waarbij alle plantmateriaal onmiddellijk werd afgevoerd, met het oog op het verarmen van de bodem. Met de aanwezigheid van de vijver is het nu wel extra uitkijken naar groene en bruine kikkers die in het graslandje vertoeven…

Plant van de maand Oktober : Osmanthus fortunei

Rondom het tuinpad naast de woning staan een hele resem geurende struiken. Veel van deze struiken werden al eens ‘benoemd’ tot plant van de maand. Deze Schijnhulst verdient nu pas deze ‘eer’. Ik kocht de plant aan als Osmanthus delavayi ‘Latifolius’, maar zowel het blad, de bloemen als de bloeitijd (maart-april) zijn duidelijk anders.

Na wat opzoekwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat het exemplaar in mijn tuin een Osmanthus fortunei is.

Het is een traaggroeiende, wintergroene plant, die vanaf begin oktober start met bloeien. De kleine bloemetjes zijn niet direct blikvangers, maar verspreiden op een warme nazomerdag een verrukkelijk aroma dat vergelijkbaar is met het aroma van meiklokjes.

 

Wissel

Het is midden oktober. Voor planten in mijn tuin is dit een gevaarlijke periode. Zeker wanneer je je als plant niet iedere dag hebt uitgesloofd om mooi te groeien of beestjes te lokken. Of net te snel en enthousiast groeit. Of niet mooi genoeg bevonden wordt.
Want vanaf begin september zoek ik op allerlei obscure websites naar planten of struiken die het op die plek wél goed of beter zouden doen.

Enkele struiken genoten een week geleden van de warme nazomer, zonder te beseffen dat hun laatste dagen in de Fruitberg geteld waren  en dat ze genadeloos door de hakselaar zouden gedraaid worden. Zo moesten onder meer alle Hydrangea paniculata ‘Silver Dollar’ mijn erf ‘verlaten’,  omdat ze me niet aanstonden.

Onder de nieuwkomers twee Deutzia (vanwege hun geur), Buddleja weyeriana (bloeit nog wal langer dan Buddleja davidii), Hydrangea villosa ‘Anthony Bullivant’ (een uit de kluiten gewassen Hydrangea met groot, viltig blad en erg mooie bloemen) en tenslotte Clerodendrum bungei.

Die laatste was een twijfelgeval, omdat het een notoire woekeraar is (uitlopers). Om de uitlopers in het gareel te houden heb ik een grote metselkuip zonder bodem ingegraven rond de plant.
Het prachtige blad en de mooie, lekker ruikende bloemen zijn die moeite meer dan waard.
De plant wordt vaak als matig winterhard omschreven, maar staat bij mijn broer al bijna 10 jaar in de tuin, zonder noemenswaardige vorstschade. Ik heb ook beslist de Clerodendrum trichotomum, die ik vorig jaar aanplantte, ook te voorzien van zo’n metselkuip, omdat die het ook wat te bont maakt.

Ook verdwenen: de boswilg (Salix caprea) in de nectartuin, omdat die gewoon te hard groeide (4-5 m per jaar). Op die natte plek komt Cephalantus occidentalis te staan, die zo de ideale standplaats krijgt: volle zon, drassige bodem én helemaal in het zicht, want tot op heden stond hij in een hoekje, zonde voor zo’n schoonheid.
Alle andere planten kunnen nu met een gerust hart de winter ingaan, er wordt dit jaar niet meer ingegrepen in de tuin.

Evolutie

De zaaddozen van Clerodendron trichotomum kleuren nu mooi roze – blauw.

Twee maand geleden vormden zich de mooie bloemknoppen…

DS1_3237

Ook de bloemen op zich zijn de moeite, ze ruiken best lekker en lokken heel wat bestuivers.

DS1_3363.jpg

Eerste Gezicht Jaargang 5 / Oktober

1 Oktober 2017. De herfst staat voor de deur.

Voortuin.

In de voortuin is dat misschien nog het minst opvallend. Het blad van de klimroos in nog frisgroen, de anemonen bloeien nog volop en ook de Verbena bonariensis is nog niet van plan er mee op te houden. De taxushaagjes zijn nog een bijgesnoeid.

Slideshow : Evolutie http://supermasj.zenfolio.com/p898793373/slideshow.

Nectartuin

In de nectartuin voeren de asters nog steeds het hoge woord. Door de slakkenvraat zijn enkele asters extra laat in bloei gekomen, zodat hier nu meer kleur is dan verwacht.

Slideshow : http://supermasj.zenfolio.com/p692170129/slideshow

Terras

Rond het terras zijn veel planten uitgebloeid, maat hier en daar is nog wat kleur te vinden. De tomatenplanten, vooraan op het terras,  zijn rijp voor de composthoop.

En : http://supermasj.zenfolio.com/p627678542/slideshow

Tuin achter de woning

Het gras is nu terug frisgroen, en de notelaar heeft nog al zijn blad. Hier en daar begint de herfst vat te krijgen op de tuin, maar minder dan elders (ik ken notelaars die al geen blad meer hebben).

http://supermasj.zenfolio.com/p964328696/slideshow

Vijver

De vijverplanten vinden dat het welletjes is geweest en verdwijnen langzaam maar gestaag. Rechts op de vijver een grote vlek draadalgen, die ik niet verwijder omdat de libellen er continu hun eitjes in afzetten.

Bloemenweide

Het laatste stukje bloemenweide werd vorige week gemaaid. Bloemen zijn hier dus niet meer te vinden.

Schaduwtuin

De schaduwtuin is ook toe aan een winterslaap. De hangmat wordt één deze opgeborgen, tot volgend jaar.

Voilà : http://supermasj.zenfolio.com/p574527728/slideshow

Pruimenhaag

De pruimenhaag werd een maand geleden flink gesnoeid. Verder ook hier niet veel te vertellen.

Met de bijhorende slideshow http://supermasj.zenfolio.com/p1045601173/slideshow

Klimop

De klimop staat weer volop in bloei. Net zoals de voorbije jaren levert dat weer een gegons van jewelste op in de buurt van de klimop in de nectartuin. Vlliegen, wespen, vlinders genieten vol enthousiasme van de nectar en ’t stuifmeel van deze onbeduidende bloemen.

DS1_4001

Net zoals de voorbije jaren zie ik opnieuw klimopzijdebijen. Dit is een solitaire bij die zich specialiseert in nectar en stuifmeel van klimop . Dit jaar zie ik wel veel meer exemplaren van dit diertje dan vorig jaar, altijd leuk om zoiets vast te stellen.

DS1_4004

Lekker

Sinds vorige week weet ik dat Salvia bloemen niet alleen eetbaar zijn, maar soms ook erg lekker (de meeste smaken zoals het blad). Van de hele collectie in mijn tuin is er eentje die lekker smaakt, deze S. stolonifera. Het blad van deze plant lijkt ook veel op Ananassalvia, een salvia die gekweekt worden vanwege zijn lekkere bloemen

Plant van de maand September: Caryopteris x clandonensis

Ook deze maand waren er nog heel wat kandidaten voor de titel van ‘Plant van de Maand’…

Op de foto zie je blauwbaard, Caryopteris clandonensis, een laatbloeiend laag struikje met grijsblauw blad en lavendelblauwe bloemen.

De plant is redelijk winterhard en gedraagt zich bijna als een vaste plant. op veel plekken is hij ook een geschikte vervanger voor lavendel. In het voorjaar flink terugsnoeien, voor de rest van ’t jaar moet je naar deze schoonheid niet omzien.

Het plantje wordt om en bij de 50 cm hoog en breed, en is erg makkelijk te vermenigvuldigen via zomerstek.

 

21 °C

Ik had vandaag een dagje vrij genomen om een beetje bij te klussen in de tuin, wegens week-ends te druk door een resem andere activiteiten. Een perfecte dag om wat in de tuin te werken: aangenaam zonnetje, geen wind, en de grond niet al te drassig.

DS1_4011

Tussen de klusjes door nam ik ruimschoots de tijd om te genieten van de tuin. Op dit ogenblik voeren de asters het hoge woord in de tuin, en gonst de tuin nog altijd van het leven.

DS1_4018

DS1_3984

DS1_3986

De foto bovenaan dateert van vorige week. Toen telde ik nog 55 vlinders in de vlindertuin, ondertussen kom ik hooguit nog aan 20 stuks, waarbij de atalanta duidelijk aan een opmars bezig is.