Laatste posts

ds1_1803

Rode loper

Tot een week geleden had er alle schijn naar dat de lente vrij laat zou ingezet worden dit jaar. Maar sinds maandag lijkt de lente echt in ’t land. Planten en dieren reageren vrijwel onmiddellijk op mooi weer, en dat zie je ook in de tuin vrijwel onmiddellijk.

DS1_1804.jpg

De Hellebori zijn er erg laat bij dit jaar.

Maar niet alleen in de tuin merk je dat. De tuinier in mij, die tot vorig week-end nog in vegetatieve winterslaap verkeerde, is door de prille lentezon wakker geschoten boordevol energie. Voor een grote lenteschoonmaak vind ik het nog veel te vroeg, maar deze periode van ’t jaar is een perfect moment om – naast het obligate snoeiwerk van alle fruitgewassen – wat structurele taken aan te pakken.

DS1_1817.jpg

25 stuks aangeplant, nog 3 plantjes over na 4 jaar. Volgend jaar toch nog eens ergens anders in de tuin proberen, ik vind ze zó mooi…

Over enkele weken start  ik met het aanleggen van vijver, maar daar vertel ik later wel wat meer over. Verder moet er nog een haag aangeplant worden, een andere gerooid te worden (dankzij de vijverplannen), ga ik – hopend op het motto “derde keer goede keer” voor de – jawel U raadt het goed –  derde keer enkele leembakjes maken voor solitaire steilwandbewoners (minder kalk, is volgens mij een gouden tip), en wordt een bijkomend stukje tuin getransformeerd in bloemenweide. Tenslotte wordt ook de kippenren aangepast (met het oog op de ophokplicht, maar ook in een poging om terug bodembedekking te krijgen in de rest van de kippenren).

DS1_1810.jpg

De Lonicera frangatissima is al sinds november aarzelend in bloei. Maar met de lentezon is de geur echt onovertroffen

Wanneer al die klusjes afgerond zijn tegen begin april, wordt het tijd om de lenteschoonmaak in te zetten. En de jaarlijkse wijzigingen van de border door te voeren (tegen beter weten in gaat er weer heel wat van plek veranderen, “It’s beyond my control”).

DS1_1822.jpg

Deze Sarcococca kan me qua geur heel wat minder bekoren.

Maar aangezien het lijstje van uit te voeren taken dit jaar erg beperkt is, en ik wijselijk de voorkeur heb gegeven aan een vijver boven een moestuin, zal ik vanaf dit jaar meer tijd hebben om te genieten van de tuin.

DS1_1805.jpg

Terwijl alle andere bloggers al maanden foto’s tonen van Hamamelis in bloei, moet de pret hier nog beginnen.

En dat genieten, dat begon dit week-end al.  Aanwezig : de lentezon én heel wat signalen dat de lente op komst is. De rode loper voor een mooi tuinseizoen is uitgerold.

DS1_1806.jpg

Het longkruid groeit nu erg snel, over twee tot drie weken staat dit in bloei. 

ds1_1800

Snoeien

Door de koude en natte maand januari was er nog niet veel gesnoeid in de fruitberg. En met de aangekondigde weersveranderingen is het plotseling tijd om door te zetten met het snoeien. Vorig week-end werden de kiwibessen, de kruisbessen, de aalbessen, de blauwe bessen, de frambozen en een deel van de druiven gesnoeid. En dat allemaal op drie uur tijd. Tijdens het snoeien had ik ook een goed zicht op de talrijke gasten aan de voedertafel, en zag zo onder meer een flinke zwerm staartmeesjes. ’t Was alleen een beetje balen dat ik dat werkje op de mistige zondagvoormiddag afwerkte, terwijl in de namiddag de zon zo aangenaam scheen.

De foto’s bij dit blogje. Bij Ribes is de boodschap : flink snoeien. Deze kruisbessen-in-haag groeiden de voorbije zomer erg stevig, en aangezien ik de zomersnoei achterwege heb gelaten dit jaar, betekent dat heel wat snoeiafval. Kruisbessen en aalbessen zijn eigenlijk de meest arbeidsintensieve planten om te snoeien (wanneer je in haag snoeit).  Het snoeihout op de foto is het resultaat van één kant van de haag voor één plant. Wat opvalt is de enorme groeikracht van de zwarte kruisbessen (worchesterberry en consoorten), die op één jaar nieuwe scheuten tot 2 m lang produceren. Volgend jaar misschien toch maar terug zomersnoei toepassen.

Volgend week-end volgen de rest van de druiven, de perenbomen en bind ik de bramen en frambozen ook correct aan. Dan is de fruittuin weer klaar voor een nieuw seizoen. Veel werk is het niet zo’n fruittuin.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Neen! Wij doen morgen NIET mee!

Morgen is het warmetruiendag. Hier in de Fruitberg doen we NIET mee. Onze verwarmingsketel heeft de geest gegeven in de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 februari, en tot vanavond hebben wij het moeten stellen  zonder verwarming en zonder warm water (met medewerking van een eerste aannemer die een defecte verwarmingsketel bij vrieskoude niet zo’n probleem vond).

We hebben er hier dus een warmetruientiendaagse en een warmepyamatiendaagse opzitten, onze fonkelnieuwe ketel blijft morgen lekker doordraaien.

ds1_1781

Plant van de maand Januari: Cornus ‘Midwinter Fire’

Ik probeer nog een jaartje toe te voegen aan de ‘Plant dan de Maand’.

2017 start al met een flinke valse start, want deze plant van januari komt pas midden februari aan bod. De foto is wel van januari…

Door de winterprik was er niet direct sprake van winterbloeiers. Maar er zijn nog andere blikvangers in de winter.

Cornus ‘Midwinter Fire’ is een cultivar van Cornus sanguinea, de kornoelje met rode twijgen. Die staat hier ook in een aantal varianten in de tuin, maar deze ‘Midwinter Fire’ draagt toch mijn voorkeur uit.

ds1_1782

Jonge twijgen van de plant kleuren van oranjerood tot geel. Op winterse dagen is het een echte blikvanger. Eigenlijk staat hij beter ergens in ’t gazon of tegen een wintergroene haag op. Dan valt hij veel beter op dan tegen de dorre haagbeuk-blaadjes.  Door de plant op tijd en stond eens flink in te snoeien blijft  de plant een blikvanger in donkere winters, want takken verliezen hun kleuren bij het ouder worden.

Cornus sanguinea is een erg gemakkelijke plant, die het zowat overal doet.

DS1_8710

Druivensnoei: Guyot of Cordon

Enkele jaren geleden schreef ik over het snoeien van druiven volgens de Guyot-techniek. Gisteren en eergisteren introduceerde ik jullie in het cordon snoeien. Zo heb ik de twee basistechnieken om druiven te snoeien besproken. Zowat alle snoeivormen zijn te herleiden naar één van deze basistechnieken.

Tot nu toe paste ik alleen guyot-snoei toe in mijn tuin. Zoals ik eergisteren al aangaf, ga ik vanaf dit jaar ga ik ook enkele druivelaars in cordon opkweken.Nog eens kort herhalen : bij cordon maken we een gestel waarop we eenjarige takken steeds terugsnoeien op één of twee ogen, bij guyot gaan we één of meerdere éénjarige takken uitbuigen. Bij cordon houden we één of twee ogen op verschillende sporen over, bij guyot behouden we typisch 6 – 8 ogen op één of twee (uitgebogen) takken.

Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Een kort overzicht.

  • Indien je een muur of een pergola wil begroeien met een druivelaar, is cordonsnoei de logische keuze. Guyot is in vormsnoei veel beperkter. In cordonsnoei groei je eender welke vorm van gestel en knip je de eenjarige scheuten terug op twee ogen. Bij guyot moet je éénjarige scheuten gaan uitbuigen en ook het reservespoor opkweken (dat laatste is wel niet echt ‘verplicht’).
  • Bij Guyotsnoei verwijder je bijna alle oude hout. Bij cordon groei je een gestel op. En dus blijft er bij cordonsnoei veel oud hout over met afbladerende bast en spleten over voor mos, parasieten, mijten en schimmels. Guyot is op dat vlak beter af.
  • Guyotsnoei geeft grotere trossen en dus beter fruit.
  • Bij cordonsnoei snoei je alle eenjarige hout terug tot één of de twee eerste ogen die vorig jaar groeiden. Ze zijn dus allemaal tegelijkertijd ontstaan, en zullen allen op ’t zelfde moment in bloem staan. Bij guyotsnoei ga je eenjarige stokken uitbuigen, en scheuten opgroeien uit zes tot acht ogen die allen op een ander moment zijn ontstaan. Je krijgt een (beperkte) spreiding in bloei. Dat is een voordeel voor guyot, want de bestuiving is beter bij mooi weer, en bloemspreiding helpt op dat vlak.
  • Cordonsnoei heeft een voordeel voor grote wijngaarden: je kan ongeschoolde arbeiders (of tegenwoordig zelfs machines) inzetten om alle eenjarige takken terug te zetten tot 30-40 cm boven het cordon en die mensen (of de machine) ook al dat hout reeds laten verwijderen. Je schakelt je hooggeschoolde snoeiers alleen in om de sporen te snoeien, zodat zij een hogere productiviteit behalen. Een druif in cordonsnoei dien je ook niet aan te binden. Je kan met zo’n voorsnoei het snoeien op vorstgevoelige plekken ook uitstellen (want het verwijderen van de oud hout maakt een belangrijk deel van ’t werk uit). Guyot snoei dient in zijn geheel te gebeuren door gekwalificeerd personeel: het selecteren van de juiste stok om uit te buigen, het uitbuigen zelf,… De loonkost is dus hoger.
  • Je hoort vaak zeggen dat cordonsnoei eenvoudiger is dan guyot, maar volgens mij is dat onzin. Voor oudere wijnranken (> 20-30 jaar oud) wordt cordonsnoei (met oud gestel) ook moeilijker, en guyot is écht niet zo moeilijk.
  • Je leest hier en daar op internet wel eens van problemen met guyot, zoals het steeds hoger groeien van je spoor, maar wanneer je wat ervaring hebt met het snoeien in guyot merk je dat dat een eerder theoretisch probleem is. En je hebt datzelfde probleem veel meer met cordonsnoei, waarbij dat probleem na vele jaren veel moeilijker op te lossen is, want het cordon/gestel gaat ook ieder jaar gestaag dikker en hoger worden.

Ik heb hier ook één druivelaar die ik tot nu toe in dubbele guyot groeide waarvan ik nu één zijde in cordon en één zijde in guyot heb gesnoeid. Ik ga die stok doorheen ’t jaar een beetje opvolgen en op gepaste tijdstippen nog een fotootje van de

Nog een belangrijk punt : sommige rassen verkiezen cordonsnoei, andere guyotsnoei. Je kan dat voor een aantal wijndruiven makkelijk op internet vinden (Cabernet Sauvignon eerder guyot, Merlot eerder cordon), maar voor veel van de nieuwe rassen is deze informatie niet zomaar op internet te vinden. Daarom volgende tip (ééntje die je volgens mij niet direct gaat terugvinden op andere Nederlandstalige sites): je kan zelf eenvoudig vaststellen of je ras eerder cordon of guyot is.

guyot-of-cordonsnoei-1-1

Daarvoor groei je de druif het eerste jaar op via guyotsnoei. Indien de druivelaar bloem zet hoog in de jonge scheuten, dan is de druivelaar minder geschikt voor cordonsnoei (en dus is het dan beter guyotsnoei toe te passen). Indien de plant enkele blinde ogen vormt op de uitgebogen tak, dan is het ras minder geschikt voor guyot snoei, en is cordonsnoei dus meer aangewezen (blinde ogen zijn ogen waaruit geen of erg slecht groeiende en niet bloeiende scheuten worden gevormd. De twee onderste ogen en de laatste twee ogen van de uitgebogen tak gaan normaal gesproken goed hout vormen, het zijn de ogen tussenin die je in ’t oog moet houden).

ds1_1793

Een gesteltak (vooraan) met enkele blinde ogen. Links zie je nog een scheut (die op een oog aan de zijkant uitkomt), maar dan zijn er drie ogen na mekaar niet uitgekomen

Let wel op: druivelaars maken ook meer blinde ogen wanneer planten in de schaduw staan. Een druivelaar hoort volop in de zon te staan!

ds1_1798

Een druivelaar die duidelijk wel geschikt is voor guyot . De trossen hangen niet echt laag, dus deze zou minder goed fruit zetten in cordon

 

DS1_8615

Cordonsnoei druiven – enkele foto’s

Toch even een korte fotoreeks van ’t selecteren van het spoor, dit was het reservespoor voor de guyotsnoei van deze plant..

ds1_1794

Je ziet twee scheuten op de voorste rank. De rechtse staat een stuk lager bij het cordon en ziet er gezond uit.

ds1_1795

Ik knip deze eerst op twee ogen. Daarna kan ik via de snoeiwonde nog controleren of dit spoor OK is.

ds1_1797

Daarna verwijder ik de andere scheut.

DS1_8710

Wintersnoei Druiven : cordonsnoei

Het is ondertussen alweer een tijdje geleden dat ik hier ‘fruitcontent’ neerschreef. De volgende drie dagen komt daar verandering in. Vandaag leg ik de theorie van cordonsnoei uit, morgen toen ik daar wat foto’s bij, en overmorgen ga ik dieper in op ’t verschil tussen guyot en cordon en hun voor- en nadelen.

Er bestaan twee basistechnieken om druiven te snoeien, de cordon-snoei en de Guyot-snoei. Tot nu toe paste ik alleen guyot-snoei toe in de fruitberg, en daar schreef ik enkele jaren geleden al eens een tekstje bij. Vanaf dit jaar ga ik ook enkele druivelaars opgroeien in cordon. Enkele jaren geleden had ik beloofd om hier ook eens wat over neer te pennen, en nu voeg ik de daad bij het woord.

In mijn vorige tuin paste ik cordonsnoei toe om enkele muren en een trapleuning te bedekken (met druiven) en in de tuin van het ouderlijk huis snoei ik al enkele jaren druiven in cordon (twee pergola’s). Eigenlijk heb ik dus meer ervaring met cordonsnoei dan met guyotsnoei. Je krijgt na verloop van tijd een erg mooi gestel van takken. Hieronder een voorbeeld van een al wat ouder cordon (dit is geen foto uit mijn tuin).

Zelf blijf ik een voorkeur hebben voor guyot.

p1511083406-4

Een druivelaar is een klimplant. Hij draagt vruchten op de jonge scheuten die ontstaan op éénjarig hout (dus hout dat ’t jaar ervoor gegroeid is) dat zelf op tweejarig hout groeit. Bij cordon maken we een gestel waarop we eenjarige stokken steeds terugsnoeien op één of twee ogen. Je telt het oog dat op de scheiding van ’t tweejarig en éénjarig hout zit hierbij niet mee. Dus één of twee  ogen op het éénjarige hout.

Je moet in deze stap oog de juiste sporen selecteren. Je gaat op je sporen van de vorige jaren vaak 2 of 3 scheuten zien opschieten. Je moet dan kiezen welke scheut je tot spoor gaat herleiden en welke scheuten je gewoon gaat verwijderen. Dit doe je op basis van twee criteria : je probeert een spoor over te houden van de sterkst gegroeide scheut en je probeert ook altijd het spoor te maken op de stok die zich het dichtste bij je gestel  bevindt.

Je snoeit steeds eerst de scheut die je wilt behouden op de juiste hoogte af. Je kan dan inspecteren of die scheut binnenin OK is, pas daarna snoei je de andere scheut weg.

p2202479808-5

tekening 1 en 3 : snoei in de winter : we kiezen de tak het dichts bij het snoer. 2 : we maken hier een spoor van de sterkst en gezondst groeiende tak

Dit pas je jaar na jaar toe. Na enkele jaren wordt het gestel erg dik, en zijn je (oude) sporen enorme verdikkingen. Op dat ogenblik wordt cordonsnoei een beetje ingewikkelder, omdat je ook oud en dood hout moet wegsnijden, maar je blijft in theorie jaar na jaar gewoon de groei van de vorige zomer uitdunnen en terugzetten  op één of twee ogen.

Je zorgt dat de sporen minimaal 10 cm van mekaar staan. Indien je toch gedwongen bent om ergens twee sporen wat dichter bij mekaar te laten groeien, snoei je die sporen best terug tot op één oog. Je wilt namelijk altijd voldoende licht en lucht in de druivelaar om schimmels (op je druiven) te vermijden.

In de Franse wijngaarden worden veel wijnstokken teruggesnoeid tot 3-5 sporen met twee ogen. Elders (en dan vooral in de nieuwe) wereld houdt men vaak veel veel grotere gestel met veel meer sporen.

Morgen post ik foto’s van cordonsnoei. Maar aangezien ik pas dit jaar mijn snoeren opbind, gaat er nog geen echte sprake zijn van sporen uit te selecteren. Hiervan probeer ik de volgende winters wel eens een fotoreeksje van te maken.

Opgroeien van een cordon.

Je kan cordon opgroeien in zowat alle mogelijke vormen. Er bestaan heel wat verschillende groeivormen in wijngaarden, U, dubbel U, paraplu systeem, lier,… Ik ga hier een eenvoudige dubbel cordon opgroeien en daar heb ik ook de tekeningen voor gemaakt. Je start met cordon zoals met guyot: eerst dikte kweken. Ik verwijs je daarvoor naar de uitleg bij guyot snoei:wintersnoei druiven. In tegenstelling tot guyot ga ik de nieuwe takken bij cordon gedurende het jaar reeds uitbuigen zodat er meer zijtakken op dit hout worden gevormd.

p2202508584-4

In de daaropvolgende winter selecteer ik uit die takken een aantal sporen. Ik knip deze takken in tot sporen op twee ogen. Je houdt minstens 10 cm tussenafstand tussen twee sporen. Indien je erg grote cordons opbouwt, mag die afstand nog wat groter zijn. Indien een cordon op een bepaalde plek nogal drukbevolkt is met sporen, kan je je sporen daar ook terugzetten tot één oog.

p2202490444-51

Op deze sporen zal dat jaar vruchthout groeien dat bessen zal dragen. In de winter daarop zet ik deze scheuten opnieuw terug tot een spoor met twee ogen..

p2202490442-4

Zoals boven aangegeven kan je het gestel of cordon op veel verschillende manieren opgroeien. Hieronder enkele voorbeelden, voor een pergola, een muur en een paal (of een smal stukje muur).

p2202490443-4

p2202490441-4p2202490439-4

p1318035579-5

54/100

Boodschappen

Pannenkoek schreef er over, en blijkbaar is Tiny er als eerste mee begonnen. zonder me af te vragen of er nog plaats op de kar is, spring ook in op de kar (arm paard).

Iemand heeft een Bucket-list opgesteld van honderd zaken die je zou moeten doen, en de bedoeling is dan alles wat je a l hebt gedaan af te vinken. Bon, aan de slag.

1.Een eigen blog begonnen.
Drie keer zelfs.

2.Geslapen onder de blote hemel.
Ja, geprobeerd. Een tip voor iedereen die dit wil proberen, doe dit NIET vlak naast een wei vol koeien.

3.Gespeeld in een band.
Wel een guitaar gekocht, nooit in groepje gespeeld.

4.In Hawaiï geweest
Neen, en ook nog geen Hawaii-shirt gedragen.

5.Een vallende sterrenregen gezien
Check

6.Meer dan je kon missen aan een goed doel geschonken
Niet meer dan ik kan missen.

7.Disneyland of de Efteling bezocht.
De Efteling in een ver verleden, Disney zegt me niets.

8.Een berg beklommen.
Zowel te voet als met de fiets.

9.Een sprinkhaan gevangen
Duizenden

10.Een solopartij gezongen
Op cantussen had ik vroeger een niet zo vrouwvriendelijk lied dat ik moest inzetten. Foei.

11.Gebungeejumped
Neen bedankt

12.Parijs bezocht.
Zelfs drie jaar in Parijs gewerkt.

13.In een storm op zee gezeten
Jawel, op een groot zeilschip. Erg spannend, want het was een erg snel opkomende storm en moesten erg snel aftuigen. Boot helde tot 30° .

14.Jezelf een kunstvorm aangeleerd
Fotografie

15.Een kind geadopteerd
Neen, eigen kweek hier.

16.bij Comme chez Soi gegeten
Neen, maar wel al in een ander *** restaurant

17.In de bovenste bol van het Atomium geweest
Jawel

18.Je eigen groenten gekweekt.
Courgetten en Pompoenen. Zoveel dat het uitendelijk niet alleen mijn groenten waren btw

19.De Nachtwacht of de Mona Lisa gezien
Jawel

20.In een nachttrein geslapen.
In ’t voorlaatste jaar van mijn studies, naar Parijs. De avond in Brussel was erg spannend (getuige van een fiks gevecht).

21.Een kussengevecht gehouden
Eén? Dat was vroeger gewoon standaard procedure iedere avond bij ons thuis.

22.Gelift
Jawel, maar alleen in noodsituaties.

23.Je ziek gemeld, terwijl je alleen een kater had
Neen, wel eens nog halfdronken op ’t werk aangekomen. Aan de universiteit kwam je daar toen mee weg.

24.Een zandkasteel gemaakt.
Heel zeker! Het laatste was met 10 volwassen mannen en grote schoppen. ’t Was ’t grootste van strand die dag ;^-)

25.Lamskoteletjes gegeten.
Hmm lekker

26.Naakt gezwommen in de zee.
Neen, wel gezwommen in de zee, ooit zelfs eens 5 km voor een wedstrijd.

27.Een (halve) marathon gelopen.
Nee, ik kom niet verder dan 1/8 triatlon en 1/4 marathon.

28.Net een gondel over het Canal Grande gevaren.
Nope, zegt me niets

29.Een zonsverduistering gezien.
Speciaal 200 km naar ’t zuiden gereden om er eentje te kunnen volgen

30.De zon zien opkomen.
Dat doet toch iedereen, tenzij je blind bent?

31.Gescoord met korfbal
Jawel

32.Een cruise gemaakt.
Wel een kruis, geen cruise, zegt me niets

33.De Niagara Watervallen gezien.
Op foto en op TV

34.De geboorteplaats van je voorouders bezocht.
De grootouders, verder reik ik niet.

35.Een Amish familie gezien.
Neen

36.Jezelf een vreemde taal geleerd.
Wel in school, niet zelf

37.Genoeg geld gehad om tevreden mee te zijn.
Ik ben tevreden

38.De toren van Pisa gezien.
Ja

39.Op een klimwand geklommen.
Ja, maar niet tot helemaal bovenaan

40.De David van Michelagelo gezien.
Neen

41.Karaoke
Ik ben een altruïst, dus neen

42.Een geiser zien spuwen
Neen

43.Een vreemde een maaltijd aangeboden
Is een speculaas een maaltijd? En tellen zakenlunches?

44.Afrika bezocht
Neen

45.Bij maanlicht langs het strand gelopen
Ja

46.In een ambulance gelegen.
Neen

47.Je portret laten schilderen
Een karikatuur op MontMartre, verder geraak ik niet.

48.Diepzeevissen
Neen, wel vissen aan een saaie vijver

49.De Sixtijnse kapel gezien.
Nope

50.Op de Eifeltoren geweest.
Er langs gelopen, interesseert me niet om daar dan weer voor te moeten aanschuiven.

51.Gaan duiken of snorkelen.
Snorkelen, maar stel je er niet te veel bij voor

52.Kussen in de regen.
Dat ik het niet weet

53.Een modderbad genomen.
Neen, maar na een dagje werken in de tuin zie ik er soms wel zo uit.

54.Naar een openluchtfilmfestival geweest.
Ja, Stuc in Leuven

55.In een film- of televisiescène verschenen.
Wel eens op ’t nieuws in de achtergrond gepasseerd

56.Op de Chinese Muur geweest.
Neen

57.Een eigen onderneming begonnen.
In een businessgame , verder niet

58.Een kunstwerk gemaakt.
Fotografie, en wat schilderwerkjes in ’t school. Maar ik zou dat geen kunst noemen

59.In Rusland geweest.
Neen

60.Soep geserveerd.
Vorige week nog, tijdens de snoeicursus hier ten huize

61.Dingen deur aan deur verkocht.
Ja, met de jeugdbeweging

62.Op walvissafari.
Neen

63. Zomaar bloemen gekocht
Definieer zomaar…

64.Bloed gedoneerd, of een ander orgaan.
Wel al een aantal keer bloed gedoneerd.

66. Een concentratiekamp bezocht.
Neen

67. Met een geblokkeerde pinpas aan de kassa gestaan.
Niet zolang geleden had ik een black-out bij ’t betalen van mijn hotelfactuur ’s morgens, creditcard geblokkeerd. Maar ik had nog een andere kaart bij.

68. In een helikopter gevlogen.
Ja

69. Dierbaar speelgoed van vroeger bewaard.
Ik kan het me niet herinneren.

70. Het Lincoln Memorial bezocht.
Neen.

71. Kaviaar gegeten.
Ja

72.Een sprei gehaakt
Neen

73. Op Times Square gestaan.
Neen

74.Door de Everglades getrokken.
Neen

75.Ontslagen.
Wel eens van maatschappij veranderd binnen de groep, en toen werd ik op een ander contract pro forma ontslagen.

76.Het wisselen van de wacht in Londen gezien
Ja

77. Iets gebroken.
Enkele teenkootjes, het ijs breken, servies, waarschijnlijk ook al eens woordbreuk,…

78.Achterop een snelle motorfiets gezeten
Wel motorfiets, maar 40 km/h is niet snel denk ik

79.De Grand Canyon gezien
Op TV

80.Een boek uitgebracht
Een fotoboek, in opdracht voor het Vlaams Parlement

81.Het Vaticaan bezocht.
Ben ik niet van plan

82.Een nieuwe auto gekocht.
Ja, twee keer. Nadien bedrijfswagens.

83.Door Jeruzalem gewandeld.
Neen

84. In de krant gestaan.
Onder meer een interview in de veto. En ook eens in ’t personeelskrantje van ’t werk.

85. De gehele bijbel gelezen.
When Hell Freezes Over

86. Het Witte Huis bezocht.
Njet

87.Je eigen eten geslacht.
Alleen groenten en fruit geoogst

88.De mazelen gehad.
Ja

89.Iemands leven gered.
Jawel

90.In een jury gezeten.
Neen, ooit opgeroepen voor assisenjury, maar vriendelijk bedankt voor de eer

91. Een BV gezoend.
Neen

92. Lid geweest van de ECI.
Huh?

93. Een dierbare verloren.
Ja,

94. Een kind gebaard.
Neen, dat heb ik aan mijn vrouw uitbesteed

95.Adamo in levende lijve gezien.
Nope, wel op TV

96.Gezwommen in het Great Salt Lake.
Njet

97.Een rechtszaak aan de broek gehad.
Neen

98. Een mobieltje gehad.
Sinds 1996

99. Door een bij gestoken.
Ja, maar dat is toch een echt non-event, je voelt dat zelfs amper.

100. Een heel boek in één dag uitgelezen.
Dat durfde vroeger wel eens gebeuren

 

 

Mijn score is dus 54/100. Met nog de helft van mijn leven voor de boeg, denk ik niet dat ik aan 75/100 zal komen, want er is weinig op dit lijstje dat ik mis.

DS1_5967

Vogeltelling 2017

In vergelijking me de voorbije jaren is het hier deze winter redelijk mager gesteld met de vogels. In ’t begin van de winter bezochten talrijke groenlingen onze voedertafel, maar tegenwoordig komen de vogels slechts met mondjesmaat op bezoek.

De resultaten:

10 Vink
5 Merel
3 Koolmees
2 Pimpelmees
3 Groenling
1 Tortel
3 Houtduif
2 Bonte Specht
13 Kauw
1 Gaai
1 Roodborst
1 Sperwer
1 Ekster

De allereerste keer dat ik twee spechten tegelijkertijd in de tuin zie.

ds1_1780

Eerste Gezicht Jaargang 5 / Januari

Ondertussen starten we met jaargang 5 van deze fotoreeks. De foto’s van december heeft U niet op deze blog zien verschijnen, maar zijn wel degelijk gemaakt en toegevoegd aan de slideshows. Ik blijf dus volharden en ga ook in 2017 door met de serie. Sommige stukjes tuin beginnen er langzaam aan een beetje volwassen uit te zien, op heesters na die de komende jaren het uitzicht van de tuin toch nog flink zullen doen veranderen. Ik ga de foto’s in de winter wel niet blijven posten als er geen evolutie zichtbaar is …

Ik heb alle slideshows ook nog eens volledig bijgewerkt…

Voortuin.

Er zijn de voorbije weken wel enkele wijzigingen aangebracht in de voortuin, maar ik betwijfel of die in deze resolutie echt opvallen. Een klassiek winters beeld van onze voortuin maw.

Slideshow : Evolutie http://supermasj.zenfolio.com/p898793373/slideshow.

Nectartuin

De nectartuin is nu helemaal grauw. Vooraan links zie je een vorig jaar aangeplante vlinderstruik die me volgend jaar waarschijnlijk verplicht om de beeldhoek lichtjes te wijzigen.

ds1_1779

Slideshow : http://supermasj.zenfolio.com/p692170129/slideshow

Terras

ds1_1775

Rond het terras laat de winter duidelijk zijn sporen zien.

En : http://supermasj.zenfolio.com/p627678542/slideshow

Tuin achter de woning
ds1_1778
Dit stukje tuin ziet er nog steeds saai groen & bruin uit.

http://supermasj.zenfolio.com/p964328696/slideshow

Schaduwtuin

ds1_1777

Ook hier geen sikkepit te beleven, alles is bruin van ’t gevallen blad dat ik dus niet opruim in de winter.

Voilà : http://supermasj.zenfolio.com/p574527728/slideshow

Pruimenhaag

ds1_1776

Ook hier weinig verschil, tenzij je aandachtig naa de blauwe den van de buren kijkt, waaruit een enorm grote tak gedonderd is bij een storm vorige maand
Met de bijhorende slideshow http://supermasj.zenfolio.com/p1045601173/slideshow