Nieuwste berichten

En nog eens

De Nashiperen staan ondertussen in bloei.  Maar ook de eerste peren bloeien al, en de andere rassen staan ook op het punt om te beginnen bloeien.

DS1_6439

Deze week voorspelt het KMI opnieuw nachtvorst, tot -3°C. Dat zal flink impact hebben op de oogst. Voor mij is dat an sich geen ramp, voor de fruitteler is dat een zoveelste tegenslag.

Ik had vorige week al aangegeven dat er enkele planten al veel te ver uitgelopen waren, met risico op vorstschade als gevolg. Die voorspelling is uitgekomen. Het jong uitlopende blad van de kiwibessen is voor het zoveelste jaar op rij weer kapotgevroren. Kiwibessen zijn winterhard, maar lopen gewoon ieder jaar opnieuw te vroeg uit waardoor ze invriezen en de oogst verwaarloosbaar is.

DS1_6440

Ik raad het aanplanten van kiwibessen dan ook af, tenzij je ze ergens goed beschut tegen een muur kan aanplanten. Nogmaals, de planten gaan er echt niet van dood, je verliest wel ieder jaar je oogst …

 

Ecologisch tuinieren heeft zo zijn voordelen

Het KMI voorspelde voor vrijdag mooi weer. Voldoende reden om een dagje verlof te nemen en eindelijk de tuin onder handen te nemen. Zoals al eerder aangegeven is het werk in de tuin dit jaar beperkt gebleven tot het snoeien van het fruit.

Onder een hemelsblauwe hemel (helemaal geen condensatiestrepen van vliegtuigen) begon ik vol goede moed aan de lentebeurt van de tuin. De volledige voortuin vrijdag, de tuin achter de woning gisteren en vandaag al een beetje in de nectartuin.

Ik zie veel mensen on-line klagen dat ze tijdens de ‘lockdown’ zelfs niet in de tuin kunnen werken, want het containerpark is gesloten. Que? Dat is dus een voordeel van ecologisch tuinieren, want alle tuinafval wordt hier verwerkt op de composthoop en terug ingezet in  de tuin, als compost.  Snoeiafval gooi ik door de hakselaar om het composteren te vereenvoudigen. Veel minder gedoe dan dat laden in de aanhangwagen en af te voeren… Het gazon is hier nog niet afgereden, en ik denk dat dat nog wel even gaat duren.

Ik had me ook voorgenomen om een deel van de opgeruimde stengels aan te wenden voor het bijvullen van de insectenhotels. Vooral de takken van Verbena bonariensis en Cephalaria gigantea bleken erg bruikbaar. Verder oogstte ik ook een tiental bamboestengels… Het op maat knippen van die stengels was gedurende de dag een fijne afwisseling met de lenteschoonmaak. De metselbijen vliegen al in grote getale, extra nestgelegenheid komt nu echt van pas.

Ook fijn om vast te stellen, naast de voordeur zit er ook een groepje solitaire bijen die hun nest in de grond maken. Je ziet hieronder enkele gaatjes.

DS1_6444

En nog een boom(pje)

Ik overweeg al enkele jaren om een Pterostyrax corymbosus aan te planten.  Hij bloeit in juni met kleine witte, hangende bloemen die heerlijk zouden ruiken en zeer veel nectar en pollen bevatten. Bovendien verkleurt hij in het najaar geel, oranje of rood, afhankelijk van de grondsamenstelling. Na de bloei verschijnen ook nog kleine bruine vruchtjes

Het is een vrij zeldzame boom die redelijk traag zou groeien met een open kroon. De plant is goed winterhard.  Er staat van deze boom een prachtexemplaar in het arboretum van Wespelaar.

Zo’n mooie boom, en toch zo zeldzaam. Ik lees wel dat hij moeilijk te vermeerderen is. Misschien is het ook best een lastige boom die hier niet wilt groeien. Maar dat zullen we dan wel zien, denk ik.

En deze is dus een flink pak kleiner dan de andere bomen. Ik was al blij dat ik hem gevonden had.

Nieuwe dingen

Wanneer ik ergens een leuke plant op internet zie, dan zoek ik wel eens via Google waar ik die kan aanschaffen. Vaak kwam ik dan uit bij het Hessenhof, een grote ecologische vaste plantenkwekerij in Nederland met een duizelingwekkend gamma planten. Een kwekerij die geen plantgoed verzend… Dat werd dan steeds gevolgd door wat gegrommel, waarbij de zoektocht verder gezet werd.

Ik vond het eerst eigenlijk wat ver om er naar toe te rijden. Maar ik ben er vorig jaar dus toch naar toe gereden. Ik had me op basis van de website goed voorbereid, en dat was wel nodig omdat de kwekerij zo groot is dat je anders echt wel moeite hebt om de planten te vinden. Het gamma is zo uitgebreid dat je op de kwekerij zelf toch nog wat andere dingen ziet die je dan absoluut wilt hebben.

Na de winter is het nu tijd om te kijken of al deze planten het echt goed doen in de tuin, na de eerste (enfin) winter. Want je vraagt soms af, waarom verkopen ze die mooie planten in geen enkele andere kwekerij. Maar de meeste aankopen lijken goed terug te komen.

De eerste van die aanwinsten beginnen nu te bloeien. Onder meer deze Omphalodes verna ‘Grandiflora’ . Een laag, bodembedekkend plantje dat het hier zeer goed doet in de schaduwtuin. De plant komt uit het geslacht van de Boraginacea, de meeste planten in dat geslacht zijn goede drachtplanten, deze vermoed ik dus ook. Het plantje zou twee maand bloeien. Deze foto dateert van vorig week-end, ondertussen bloeien de planten veel enthousiaster, maar ik had nu even geen zin om nog een nieuwe foto te gaan maken. Doel is om deze na de bloei te delen om zo enkele m² ‘tapijt’ van deze plantjes te bekomen.

DS1_6412

Verder staat Trachystemon orientalis ook in bloei, een telg uit hetzelfde geslacht. De plant heeft eigenlijk wel wat weg van smeerwortel, met een ruw hartvormig blad. De plant doet het ook in droge schaduw volgens de omschrijving, en dat lijkt hier dus in ieder geval zo te zijn. Ondertussen heb ik van deze plant wel vernomen dat hij nogal sterk groeit, maar hij staat hier op een echt ondankbare plek (alleen hondsdraf wilt er groeien). Ik zorg wel dat ik de plant onder controle hou en als hij te vervelend doet, zal hij wel merken dat de represailles voor dat soort gedrag meedogenloos zijn in de Fruitberg.

DS1_6432

Ik heb nog een hele lijst van ‘nieuwe’ planten in deze kwekerij, en de meeste planten lijken goed terug te komen.  Die stel ik, ten gepaste tijd,  dan wel eens voor, wanneer ze bloeien.

Macaber

Weer een dode duif in de tuin. De buurman is duivenmelker, en we hebben hier dus wel wat ‘hangduiven’.

Maar er is hier ook een sperwer die dat beseft en van de Fruitberg zijn (of haar) jachtterrein heeft gemaakt. Ik vind tegenwoordig geregeld wat lichamelijke resten van een duif. Vorige week kon ik de sperwer zelf betrappen op het oppeuzelen van zijn prooi.

En dat beest kuist de rest dus niet op heh, dat is dus voor bibi…

Bloembollen

Vorig jaar vertelde ik hier over mijn (veel te) grote bestelling bio-bloembollen.

Hierboven een foto van Scilla siberica. Deze stond al ergens in de border (waar ze het echt wel goed doen), maar deze keer had ik gekozen om deze bollen aan te planten in het gazon.

Het is een plantje dat lichtjes anders groeit dan andere bollen, de bloemstengels verschijnen tegelijkertijd met de bladeren, en zowel de bloemstengels als de bladeren groeien daarna uit.

De krokussen zijn ondertussen zo goed als uitgebloeid. Hier een stukje van ’t gazon waar ik heel wat grote krokus (Crocus vernus)  heb aangeplant. Ik vind de Crocus tommasinianus wel veel natuurlijker (en mooier), maar deze grotere krokussen vallen wel meer op in ’t gazon…

Over een week staan de druifjes, narcissen en de tulpen in bloei. Voldoende kleur hier.

DS1_6403

Ondertussen in de vijver

De kikkers in de vijver trekken zich niets aan van de social distancing regels. Ik tel ongeveer 15 kikkers. Ik ben benieuwd wanneer het hels kabaal opnieuw start.

De salamanders springen wat minder in ’t oog, maar tekenen ook in flinke numbers present.

DS1_6406

Zo start het leven in de tuin terug op, zonder echte winter.

Bloei

De Overblijvende Judaspenning staat al flink in bloei. Ik herinner me dat ik de voorbije jaren al een flink stuk werk in de tuin had verricht wanneer de bloemen van deze planten me opvielen. Ik denk dat het een combinatie is van extreem vroeg bloeien en het feit dat ik dit jaar echt wel achter sta met het inrichten van de tuin.

Ook de Parrotiopsis jacquemontiana staat hier ondertussen te pronken. Ik ben vooral tevreden dat deze de extreem droge zomer heeft overleefd.

DS1_6416

Het is op dit ogenblik een echte blikvanger.

DS1_6417

Ook in bloei : de eerste Elfenbloemen.DS1_6430

Maar ’t zijn niet allemaal speciale planten die nu in bloei staan hoor. Zo staan er dit jaar al heel wat madeliefjes in mijn gazon in bloei.

DS1_6427

En het speenkruid, dat neemt ieder jaar verder toe.

DS1_6434

Zo en nu start mijn werkdag. Telewerken. Daar zijn toch een aantal voordelen (geen woon-werk verkeer, en ook op ’t vlak van productiviteit heeft het voordelen, want ik kan hier echt zalig ongestoord werken aan enkele ingewikkelde analyses). En ik moet ook mijn boterhammendoos niet maken ’s morgens.

Het blijft toch vooral een onwezenlijke situatie. Laten we alleen hopen dat deze niet blijft duren en dat we binnenkort terug gewoon naar ons werk kunnen.

Te vroeg

Voor de komende dagen wordt er flink wat nachtvorst voorspeld. Door de zachte zomer zijn er al heel wat planten vrij ver uitgelopen. De voorspellingen geven lichte nachtvorst voor de komende dagen (-2°C).  Misschien valt de schade dan nog wel mee, maar indien woensdag effectief -4 °C krijgen zoals eerst werd voorspeld, verwacht ik weer flink wat schade, onder meer bij sommige hydrangea, en ook kiwi en kiwibessen.

DS1_6409

De meeste planten groeien daar wel door, het zou wel wat oogst kunnen kosten. Maar ook dat is geen drama, natuurlijk

DS1_6410

 

Ik heb trouwens een pioen die al bloemknoppen aan ’t maken. Nu is dit een vroegbloeiende variëteit, maar dit is echt wel extreem….

DS1_6421

Vlinders

Officieel mag ik vandaag weer uit quarantaine. Vorige week zaterdag had ik last van sinusitis. Voor iedere luchtwegeninfectie geldt nu een quarantaineperiode van 7 dagen. Van die sinusitis ben ik ondertussen hersteld, ik heb gedurende week nog wel een hele resem andere luchtwegklachten gehad (waaronder twee dagen kortademigheid, een andere dag wat keelpijn en de laatste twee dagen een lichte hoest), maar op geen enkel ogenblik koorts. Volgens de geneesheer was dat mogelijk Corona, maar ’t kon ook iets anders zijn. Lichte gevallen worden sowieso niet getest, wegens gebrek aan testcapaciteit.

Ik voel me vandaag echt wel beter maar bij deze koude in de tuin werken leek me niet direct verstandig. Zo is het ondertussen einde maart en op twee dagen snoeien na is er nog zo goed als niets in de tuin gedaan, en dat wordt nu wel echt dringend tijd.

In deze huidige situatie ga je me daar niet over horen klagen, dat is echt een derderangs-issue in vergelijking met wat anderen doormaken.

Enfin, laten we toch gewoon even over wat leukere dingen spreken. De voorbije dagen fladderden hier heel wat vlinders rond. Ik zag 4 gehakkelde aurelia’s, een dagpauwoog, een blauwtje en een citroenvlinder.

Een gehakkelde aurelia, foeragerend op Edgeworthia, is een beeld dat ik niet voor ogen had toen ik deze winterbloeier aanplantte. Niet dat de beestjes voortdurend foerageren op deze Edgeworthia, ik zie de vlinders voornamelijk op Erysimum ‘Bowles’s Mauve’, een muurbloem. Deze plant is zowat het hele jaar door een magneet voor vlinders et alii, en staat nu al meer dan een jaar continu in bloei.

Ik heb nog een serie stekjes van deze plant genomen, het zijn niet direct langlevende vaste planten, maar ze stekken is enorm eenvoudig (de stekjes van oktober vorig jaar staan nu al in bloei).  Zo kan je de oudere planten die wat te houterig worden eenvoudig vervangen.

DS1_6415

Nog ergens een plekje in de tuin? Deze plant doet het op alle gronden, zolang de plant vrij droog staat en in de volle zon. Zand-, klei- of leemgrond maakt de plant niets uit. Het grijze blad is een bijkomende bonus.