Nieuwste berichten

Een boompje planten

Magnolia x thompsoniana ‘Olmenhof’ was hier geen succes. Het jong uitlopende blad verbrandde, de plant liep nog eens opnieuw uit, maar de lange droogte deed ook dat blad weer verdwijnen.

Er komt dus geen Magnolia naast de woning. Ik plantte vandaag een Styphnolobium japonicum ‘Regent’ aan op diezelfde plek. Tot voor kort ging deze boom door het leven als Sophora japonica ‘Regent’, maar hij wordt recent dus in een apart geslacht ondergebracht.

Ik kocht me dit keer direct een flinke boom aan, met kluit. De boom is 4,70 m hoog. Een weekje geleden kon ik op de boomkwekerij zelf mijn exemplaar kiezen uit een tiental in volle grond aangeplante bomen. De boom van mijn keuze werd met een rood lintje gemerkt en kon ik dus vanmorgen afhalen.

DS1_6326

Het planten van zo’n boom is een flinke klus, de boom met kluit zou 80-100 kg volgens de boomkwekerij. Maar in werkelijkheid was de kluit (een halve bol met een diameter van 70 cm) flink zwaarder, eerder 150 kg (ik voerde 100 l grond af na het planten). Met behulp van de twee zonen lukte het planten wonderwel. Goed dat ik niet nog een maatje groter bestelde.

Ik koos een Styphnolobium omdat het een zeer droogte resistente boom is, met een transparante kroon. De boom verdraagt verharding goed en de grote witte bloemtrossen (juli – augustus) lokken veel insecten.  De variëteit ‘Regent’ is een snelgroeiende cultivar die wat meer rechtop groeit en wat minder hoog (12 m) en breed uitstoelt. Deze variëteit zou ook wat regelmatiger en vroeger bloeien dan de soort.

En waarom geen inheemse boom? Omdat op Acer campestre na alle inheemse bomen veel te groot worden voor die plek. En zelfs die Acer zou me te groot en te breed uitgroeien op die plek.

 

 

Bollen

Velt organiseerde dit jaar voor de eerste keer een samen-aankoopactie van bio-bloembollen onder haar leden. Want in de ‘gangbare’ teelt van bloembollen worden zeer grote hoeveelheden pesticiden gebruikt (meer dan 20 kg /ha/jaar, met een uitschieter voor lelies (124 kg/ha/jaar) en velt hoopt met haar actie enkele ecologische telers de nodige schaalvergroting te laten realiseren om zo echt competitief te worden. Het succes van deze actie oversteeg de verwachtingen, met meer dan 400000 verkochte bloembollen. En eerlijk gezegd waren de prijzen behoorlijk competitief (gemiddeld 20-30% duurder dan de bollen die je in de handel vindt. Voor sommige bollen was het prijsverschil trouwens zo goed als onbestaande.

Enkele jaren geleden schreef ik het volgende : “Bloembollen zijn al bij al niet zo duur. Heel wat telgen uit het geslacht van de Narcis kosten nog geen 20 EUR voor 100 bollen. Wat ik dan steeds vergeet bij het enthousiaste bestellen: die bollen moeten nadien gepoot worden, en dat is toch iedere keer flink wat werk.

Toen ik dat neerschreef had ik 500 bloembollen gekocht. Bij deze actie was ik dat weer even uit het oog verloren en bestelde ik 1462 bloembollen. En ja, dat is dus heel veel werk om die aan te planten, vooral de 1200 bloembollen die ik in het gazon (voornamelijk crocus, maar ook wat muscari en scilla)  en de bloemenweide (Frittilaria meleagris) moest poten. Ik ben er uiteindelijk meer dan een dag mee zoet geweest. Maar ik ben er vrij zeker van dat de tuin er in de lente nog een stuk kleuriger gaat bij staan.

Nog Fruit

Deze was ik nog vergeten, de kaki’s die nog steeds afrijpen aan de jonge struiken. Voor de eerste vorst pluk ik de vruchten en laat ik ze narijpen in de woonkamer.

Maar de vruchten zijn nu wel echt mooi. De planten zijn nog altijd redelijk klein, maar toch voldoende groot om volgend jaar uitgeplant te worden in volle grond. Wanneer deze struiken volgroeid zijn, zullen ze in het najaar ook een echte blikvanger worden ind de tuin (meer precies, het kippenhok).

DS1_6287

 

Landbouw, schadelijk voor insecten?

In Nature staat deze maand een artikel dat de achteruitgang van insecten en geleedpotigen wetenschappelijk bewijst, waarbij op basis van gestandaardiseerde steekproeven de achteruitgang in soortendiversiteit en biomassa wordt aangetoond.  De soortdendiversiteit over een periode van 10 jaar verminderde in beide biotopen met 34%, de biomassa reduceerde met 41% in bossen en 67% in graslanden. De achteruitgang van insectenpopulaties is het grootste in graslanden waar de landbouw sterk aanwezig is. Het lijkt er dus sterk op dat landbouwactiviteiten een sterke impact hebben op de insectenpopulatie.

Ik sprak hier vorig jaar al over een onderzoek dat vergelijkbare resultaten weergaf, maar bij die studie konden nog vraagtekens gesteld worden bij de meetmethodes. Voor het nieuwe onderzoek gaat die vlieger niet op.

En voor de kortzichtige mensen onder de lezers (ik denk niet echt dat die mijn blog volgen, maar toch) : insecten spelen door hun dominante aanwezigheid een belangrijke rol als bestuivers van planten, als voedsel voor andere dieren en als afvalruimers. Hun achteruitgang is dus geen goed nieuws. 

Vorige maand stond er trouwens ook een artikel in Nature dat aangaf dat één van de nieuwe insecticiden die de neo-nicotinoïden moest vervangen ook schadelijk is voor hommels. Misschien moeten we toch langzaamaan gaan begrijpen dat pesticiden een sterk negatieve impact hebben op het insectenleven, en dat we de landbouw anders moeten organiseren?

Nature is één van de meest gereputeerde wetenschappelijke tijdschriften op aarde. Minder dan 10% van de toegestuurde artikels worden geaccepteerd…

 

 

Dak

Nog een klus die al een tijdje op zich liet wachten – het vervangen van het dak – is hier afgerond. Het was ook het ideale moment om een stukje van de nectartuin aan te passen: op de plaats waar een stelling moest komen heb ik op voorhand heel wat plantgoed uitgegraven, en nu de dakwerken afgerond zijn, bij het herplanten een en ander aangepast.

Het is niet het ideale moment om nog te verplanten, maar de overvloedige regen van de voorbije weken heeft de dakwerken langer laten duren dan oorspronkelijk gepland. Het lijkt allemaal nog redelijk kaal, onder meer omdat er enkele gaten moeten opgevuld worden (jong stekgoed ga ik nu echt niet aanplanten).

Gebruikt plantgoed: Stipa tenuissima, Nepeta ‘Walker’s Low’,  Agapanthus ‘Castle Of Mey’, Hyssopus seravschanicus, Lepechinia hastata, Salvia azurea, Salvia ‘Blue Note’, Salvia candelabrum, Verbascum atroviolaceum, Calamintha Nepeta var ‘Nepeta’, Origanum ‘Rosenkuppel’, Eryngium bourgatiiPen Blue’, Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’,  Sedum ‘Postman’s Pride, Sedum ‘Skywalker’, Allium ‘Purple Sensation’, en Allium sphaerocephalon. Tegen de muur staan nog een aantal struiken en planten die niet verplant werden, waaronder twee abrikozenbomen, Viburnum tinus, Magnolia laevifolia, Brunnera macrophylla, enkele flinke pollen (nu wel platgetrapte) Symphytum ‘Uplandicum’ en een kleine haagbeukhaag die er niet direct geweldig uitziet op dit ogenblik. Ook de Buddleja ‘Morning Mist’ bleef op zijn plekje staan, vanwege het mooie grijze blad..

Dit zijn allemaal warmte-minnende planten. Dit stukje tuin is op het Zuiden georiënteerd, en afgeschermd door een 6 m hoge muur enerzijds en een 4 m hoge raam van zonwerend glas anderzijds. Het wordt hier in de zomer dus erg warm en het plantgoed is er ook in de winter goed beschut van de koude wind.

DS1_6294

Ook het stukje achter de taxushaag werd een maand geleden aangepakt,  met onder meer Nepeta ‘Poolbank’, Campanulus lactiflora, Iris sibirica ‘Silver Edge’, Vernonia arkansana,  Cimicifuga simplex ‘James Compton’ , Thalictrum ‘Anne’,  Kalimeris incisa ‘Blue Star’, Lamium maculatum ‘Pink Pewter’ onder de Cornus ‘Rainbow’, Persicaria ‘Rowden Gem’ en Veronicastrum sachalinense.

Met deze heraanplanting is de begroeiing voor het venster van de woonkamer een stuk lager, zodat we van binnen ook een beter zicht op dit stuk tuin krijgen. Zolang de haag aan de straatkant onvoldoende hoog was, had ik bewust wat hoger groeiende planten voor deze venster geplant, maar dat is nu niet langer nodig. Die hogere planten staan nu achter de taxushaag.

Oogst

Zowat alle fruit is ondertussen geoogst. Ik heb nu ongeveer 30 liter kiwi’s geoogst, de vruchten zijn dit jaar ook beduidend groter dan vorig jaar, en ongeveer even groot als de kiwi’s die je in de winkel koopt. Ik merk ook dat ik vruchten heb op mijn mannelijke kiwi, maar dat deze zeer klein zijn. Ik vermoed dat dit dus eerder een ‘Jenny’ of een ander tweeslachtig ras betreft.

Deze kiwi’s zijn nog niet eetbaar, en moeten nog een tijdje afrijpen in huis. Er hangen nog flink wat kiwi’s aan de plant, aangezien er de eerste week nog geen vorst voorspeld wordt, laat ik deze nog even hangen en verder rijpen.

DS1_6266

Ook de kastanjeoogst is erg rijkelijk dit jaar, maar daar doen we zelf niet zo veel mee. Ik denk er volgende week enkele collega’s mee te verblijden.

DS1_6269

Verder dit jaar opnieuw veel kweeperen.

Asters v2

Ik heb hier al eerder Asters als tuinplanten bejubeld. Ze leveren kleur, nectar en pollen op een ogenblik dat veel planten al lang uitgebloeid zijn. Ze zijn een tijd lang gedateerd geweest, maar nu terug volop trendy. Niet dat ik me van dat soort trends iets aantrek. Zoals ik al eerder heb aangegeven, zijn de meesten officieel ook geen asters meer, maar daar lig ik ook niet van wakker.

Asters vragen eigenlijk voornamelijk wat zon, en zijn niet zo veeleisend qua grondsamenstelling, zo doen ze het ook uitstekend op droge gronden. Let wel op, niet alle asters zijn even goede tuinplanten, heel wat rassen hebben behoorlijk wat last van meeldauw, dus toch een beetje uitkijken welke je koopt. Verder hebben sommige soorten ook veel last van slakkenvraat…

De grootbloemige Aster thomsonii (foto boven) is één van de nieuwe planten die ik aankocht voor de voortuin. Het zou een probleemloos groeiende en langbloeiende (juli-oktober) aster moeten zijn. De hieronder afgebeelde  Aster umbellatus ‘Weisser Schirm’ stond niet op mijn boodschappenlijstje. Maar door het mooie blad en de kleine bloemhoofdjes ging ik ook voor deze overstag. Zou ongeveer 150 cm hoog worden.

DS1_6242

Nog enkele zeer goede planten uit de tuin: zo onder meer Aster turbinellus, een aster met zeer fijn blad en mooie, lavendelblauwe bloempjes.

DS1_6240

Nog kleinere bloemen vind je op deze Aster laterifolius ‘Prince’, met donker blad en wordt ongeveer 60 cm hoog.

DS1_6239

Aster amellus ‘Dr Otto Petschek’ is een laagblijvende aster met relatief grote bloemen. Komt hier al jaren betrouwbaar terug.

DS1_6238

Aster novae-angliae “Barr’s pink” staat hier ondertussen nog steeds in bloei. De habitat van de plant doet echt ouderwets stijf aan, maar de langdurige bloei maakt veel goed (deze stond in augustus al in bloei).

DS1_6237 1

Deze witblijvende Aster “Chloe” staat hier ondertussen al bijna 10 jaarDS1_6233

Aster dumosus ‘Bahamas’ valt tussen al die zachte tinten flink op.

DS1_6232 1

 

Legioen

Drie weken geleden nam ik een hele serie stekjes van in totaal 15 aangekochte lavendelplanten. Doel is om toch in totaal een 80-tal planten over te houden aan deze operatie, die dan de huidige ondermaats presterende lavendel in de voortuin zullen vervangen. Ik besef dat een deel van deze stekjes eigenlijk wat te klein zijn om veel succes te hebben, maar zelfs wanneer ik 50% succes heb met deze stekjes, heb ik nog voldoende planten.

En dat lijkt wel snor te zitten, want ik zie dat een aantal stekjes begint te groeien. Over twee of drie weken ga ik de stekjes oppotten in aparte potjes, zodat ze plantjes volgend jaar de ‘oude’ lavendel kunnen vervangen.

DS1_6229

Ik stekte tegelijkertijd ook nog wat andere planten…De strafste van allemaal is de Salvia, die drie weken na het stekken al verdubbeld is in hoogte en sinds midden vorige week in bloei staat.

DS1_6231