Snoeigids

Bij iedere snoeibeurt ga ik trachten een stukje tekst en wat foto’s te doen verschijnen op mijn blog. Deze pagina’s geeft een overzicht van deze teksten.

Kleinfruit

 Druiven

Wintersnoei – theorie

Wintersnoei – foto’s

Frambozen

Wintersnoei (herfstframbozen)

Lentesnoei (herfstframbozen en zomerframbozen)

Zomersnoei (zomerframbozen)

Blauwbessen

Wintersnoei

Kruisbessen (haagvorm)

Wintersnoei

Zomersnoei

Braambessen

Zomersnoei 

Aalbessen : Haagvorm Wintersnoei

Wintersnoei

Zwarte bessen

Zomersnoei

Grootfruit

Appel

Peer

13 gedachten over “Snoeigids

 1. Heb je een idee of we een oude kers (jaren ’70) die nooit gesnoeid is geweest, nog kunnen ‘snoeien’ zodat er meer levend en minder dood hout is? Of is dat geen goed idee en planten we beter een nieuwe kers een beetje verderop?

  1. Snoeien kan geen kwaad, maar wanneer je een oude boom onder handen wilt nemen moet je dat in stappen doen (spreiden over 3 jaar), om de kroon terug open en luchtig te snoeien. Dood hout weghalen mag je natuurlijk wel allemaal in één keer doen.

 2. Ik heb onlangs weer hele erg geprofiteerd van deze snoeigids; van harte dank daarvoor! Misschien niet helemaal op z’n plaats hier, maar als je bessenstruiken zo aanraden (buiten de klassiekers), welke zou je dan aanraden? Ik ga straks eens bij je overzicht van kruisbessen piepen, maar jij hebt ook heel veel soorten braambessen en frambozen. Wat zou je eigenlijk echt aanraden?

  1. Echt aanraden, in theorie vind je dat al ten dele terug in de pagina Kleinfruit, maar er komt één dezer een soort van samenvatting aan, hier al een kort overzicht (sneak preview :-)), dit is een voorlopig overzicht omdat er nog heel wat rassen niet geëvalueerd zijn…

   Zeker een Taybes :kruising braam en framboos lekker en erg productief (>5 kg per plant op <1 maand tijd + erg vroeg rijp (vóór de frambozen en bramen))
   Japanse Wijnbes : lekker, evt ook de "Dormanbes" (kruising met braambes die véééél meer draagt maar wel minder lekker is)
   Zwarte framboos : aparte goede smaak, kruidig
   Zomerframbozen : "Tulameen", zonder de minste twijfel
   Herfstframboos "Joan J" en "Himbotop" vullen mekaar aan en erg productief + mooie grote bessen
   Blauwbes : allemaal goed.
   Aalbessen : vooral de roze (eender welk ras, lekker zoet) of witte (iets minder zoet dan de roze), maar de rode rassen zijn productiever. Het witte ras 'Blanka' is hééél productief met erg grote trossen (smaken wel als een rode aalbes, dus wat zuurder)
   Kruisbes : 'Mucurines' is fantastisch, 'Risulfa' erg vroeg en lekker en 'Martlet' een lekkere rode, maar ook de andere rassen zijn lekker
   Druiven : 'Kodrianka' (blauw) en 'Sophie' (Wit), trossen die lijken op de trossen uit de winkel, vroeg afrijpen en lekker zijn. Bovendien zijn de rassen goed ziektevrij
   Braam : 'Loch Tay', maar niet in België beschikbaar en 'Triple Crown'
   Zwarte bes: ik merk weinig verschil tussen de rassen (heb ook geen moeite gedaan).
   Aardbei : Elliany (vroeg) en Malwina (laat) : lekkere smaak, grote vruchten, erg productief en gezond groeiend

   1. ik heb tulameen er uit gegooid niet omdat het slecht was maar met autum bliss heb je veeel minder werk en en dit jaar had ik al in mei “herfstframbozen”.En witte aalbessen zijn toch zoeter dan rode aalbessen?

    1. Autumn Bliss is wel véél minder lekker dan Tulameen. En door nu herfstframbozen te oogsten, heb je een kleinere oogst op ’t einde van ’t jaar.
     Witte bessen zijn niet altijd zoeter, dat hangt af van het ras (bvb het ras Blanca is een witte bes die smaakt als een rode bes).
     Roze bessen zijn altijd zoeter, en ook zoeter dan witte bessen.

  1. Begin je nu te begrijpen waarom ik zoveel fruitstruiken in de tuin heb ;-). Wanneer ik de toto’s van je tuin zie heb je nog wel wat plaats… Je kan voor over te gaan tot aankopen ook proberen n en ander te proeven, tussen midden juni en midden juli. Je bent hier van harte welkom als je eens in de buurt bent in die periode.

 3. deze pagina gaat nu meteen bij mijn favorieten! Dank voor het ruimhartig delen van deze belangrijke kennis!

  Met een vriendelijke groet,
  Kees de Boon | De Boon in de Tuin
  twitter @keesdeboon

 4. ik gebruik de frambozen enkel voor konfituur en heb elk jaar ongeveer 10kg confituur .ik hou deze soort omdat hij geen werk met zich meebrengt en heel het jaar vruchten geeft terwijl tulameen heel wat werk geeft (gaf ). Jammer dit weekend was er in de “proeftuin” in zomergem (belgie) een proefdag waar je alle soorten bessen kon proeven . ik heb zeer veel bessen geproefd maar ik heb niet echt vergeleken. ik ga maar is op zoek naar rose bessen.
  bedankt alvast!

 5. Hoi, wat kunnen we nu al doen bij de druiven? Ik heb nu scheuten waar er ofwel geen druiven op staan, ofwel meerdere trossen. Kan je nu al beginnen met uitnijpen, of wacht je beter nog wat tot de bladeren groter zijn?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: