Virtuele vijver

De kogel is door de kerk. De moestuinplannen worden opgegeven, of moet ik zeggen uitgegraven, want het moestuinplekje maakt plaats voor een vijver.

De grondwaterspiegel is hier te laag om een natuurlijke poel te graven, dus moet ik gebruik maken van EPDM-folie. De vijverranden wil ik wegwerken met beplanting, niet met keien. Aangezien de vijver in het inheems gedeelte van de tuin ligt, wil ik uitsluitend inheemse planten aanwenden. Nu vormt dat geen probleem, want de mooiste water- en oeverplanten zijn gewoon inheems: waterviolier, zwanenbloem, gele iris, pijlkruid, moerasandoorn, moerasspirea, watermunt, waternavel, dotterbloemen, kattenstaart, …. Sommige van deze planten zijn blijkbaar niet zo evident om in de vijver te houden, maar ik hou wel van een uitdaging.

Het is nu al bijna 20 jaar geleden dat ik nog een vijver bouwde ( toen bij mijn ouders). Toen nog eentje voor vissen, in deze nieuwe  vijver zijn vissen niet welkom. Het wordt een natuurlijker vijver zonder filter. Een vijver met voldoende planten en zonder vis kan ook zonder pomp kraakhelder zijn. Indien we teveel last krijgen van muggen zet ik wel wat stekelbaarsjes uit.

Ik reken op waterplanten om ’t water in orde te houden : 30% van het wateroppervlak zal een moeraszone zijn waar ’t water 10-40 cm diep is. Rondom de vijver maak ik nog een bijkomende oeverzone die redelijk drassig zal blijven doordat ik  de folie er 50 cm diep ga ingraven.

Om alle planten zo weelderig mogelijk te laten groeien en bloeien, en de vijver er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, komen in de vijver geen mandjes, maar werk ik met een leembodem van 30-40 cm diep in de moeraszones. Die leem zal ik hier grotendeels zelf opgraven, want het diepste punt van de vijver gaat ongeveer 110 cm diep zijn, en vanaf een diepte van 40 cm graaf je hier leem op, zonder humus. Groot gaat de vijver niet zijn, ik reken op een wateroppervlakte van 2,5 x 4,5 m

Na veel wikken wegen is ook besloten de vijver midden in de huidige bloemenweide uit te graven, wel zonde om de bloemenweide die ik drie jaar geleden aanlegde al opnieuw ten dele om te ploegen, maar de bloemenweide zal wel groter worden: de haag achter de bloemenweide zal dit week-end worden weggehaald zodat de bloemweide doorloopt tot aan de pruimenhaag achterin de tuin. Ik probeer zoveel mogelijk plantjes te verplaatsen voordat het uitgraven van de vijver start.

Dat graafwerk, dat gaat ook best meevallen. Want ik ga dat niet zelf doen, maar uitbesteden aan een grondwerker, die wanneer alles goed verloopt over twee weken een put voor een ander (mijzelf) komt graven.

De bamboestokjes op de foto bovenaan geven de omtrek van de vijver weer. De komende weken post ik hier wel eens een vervolgpostje met de evolutie.

Nog even wat verder vertellen over de bloemenweide. De stronk die twee jaar geleden omwaaide, is nu erg snel aan ’t vermolmen. Ik laat alles liggen maar ben ervan overtuigd dat over twee of drie jaar zo goed als niets meer overblijft van deze stronk.

DS1_2000.jpg

 

 

 

14 gedachten over “Virtuele vijver

 1. Hallo,
  Ik laat je mijn ervaringen weten met het aanleggen van een poel. We zitten hier dichtbij een waterwingebied, dus de grondwaterspiegel is vrij hoog in vooral februari. Vanaf maart daalt die enorm, maar sinds drie jaar hebben we blijvend water in de poel. Dat komt doordat de bodem op termijn anaëroob wordt en daardoor moeilijk water laat weglopen.
  Een alternatief voor een folie kan een poel zijn met klei aangelegd. Via Regionaal Landschap Dijleland kan je misschien bij een expert daaromtrent terecht.
  Mvg,

  1. Een bedrijf in de buurt pompt water op. De waterput die bij het huis lag (19 meter diep) stond heel de zomer droog…
   Ik ken de voorwaarden van Regionaal Landschap Oost-Brabant en die gaan me wat te ver 😉

 2. Wat een plannen! Jammer van de moestuin, maar, toegegeven: een vijver is natuurlijk ook een prachtig plan. Hou ons maar nauwgezet op de hoogte hoe het evolueert!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: