Druiven!

De mensen die mijn druivenrek zien vragen steevast hetzelfde… “Ga je wijn maken?” Mijn antwoord  is steeds een categoriek “Neen, dat is zonde van de druiven”.

De laatste twee weken zijn alle druiven flink aan’t zwellen, en beginnen enkele van de blauwe rassen ook te kleuren. Ik begin er nu toch gerust in te worden dat de meeste van deze trossen nog gaan afrijpen (midden september de eerste trossen met de huidige weersvoorspellingen). De planten zien er wel niet zo mooi uit vanwege de droogte…

Een goed  resultaat dankzij het snoeiwerk … De foto hieronder is van één van de stokken uit de snoeigids (de druivelaar in dubbele guyot). Een beperkt aantal trossen overhouden geeft grote trossen met dikkere bessen.

22 gedachten over “Druiven!

  1. Er is ook nog MadaMMasj en de Mini-Masjkes (twee zonen) die gaan helpen. De gemiddelde levensverwachting van een tros druiven ten huize Fruitberg is een handvol minuten en enkele luttele seconden.
   Verder is er hier vaak bezoek, die mogen mee-eten (maar geen kritiek geven ;-)).

 1. Zal ik miniman sturen? Die is boos omdat onze druivelaar (die we kregen als huwelijksgeschenk, ruim 5 jaar geleden, en die lekkere druifjes gaf) gesneuveld is met de verbouwingen… Tot op zijn hoogte waren er zelden eetbare exemplaren…

 2. De trossen te onzent vertonen stuk voor stuk tekenen van schimmel. Dat wordt niks, dus. Ik verdenk het ras ervan – vraag me niet hetwelk – weinig ziekteresistent te zijn, temeer daar dit fenomeen zich het derde jaar op rij voordoet.
  Die druiven van jou daarentegen! Die zien er nu al uit om in te bijten.

  1. Pasop, ’t is misschien botrytis, dan kan je je eigen Chateau d’Yquem maken ;-).
   Als dat al drie jaar na mekaar ’t zelfde verhaal is zou ik de druif uitgraven en vervangen door een nieuwe (‘Sophie’ is een geweldige (witte) druif, ‘Kodrianka’ (blauw) evenzo)

 3. Amaaai, die zien er lekker uit! Wij hebben dit jaar welgeteld 9 druifjes 🙂 . Zijn die mollennetten eigenlijk afdoende gebleken om ook de woelmuizen weg te houden van de plantenwortels, of heb je daar nog geen zicht op? Wij overwegen om heel onze moestuin te voorzien van anti-muis-net, wegens alles wat wortel heet serieus aangevreten dit jaar.

  1. Die mollennetten lijken tot nu toe te werken (maar je bent natuurlijk nooit zeker). De Velt-bezoeker vorige week vroeg of de woelmuizen dat niet kapot beten, maar het is echt stevg materiaal

   1. Wel, dat vroegen wij ons ook af. Aan de bessenstruiken te zien hebben ze die nu ook gevonden, dus een oplossing dringt zich op. Als die netten stevig zijn lijkt mij dat toch nog wel makkelijker te verwerken dan één of ander verzinkt metalen gaas.

    1. Het gebruiksgemak is de reden waarom ik ze gebruik. Woelmuizen zouden planten uit het Ribes geslacht met rust laten (aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen). Ook hier waren de braambessen serieus toegetakeld maar de trosbessen die er naast stonden werden met rust gelaten.

  1. Zijn niet de meest courante rassen, Sophie kocht ik bij de proeftuin, Kodrianka in Duitsland, maar ik denk dat die nu ook opgenomen staan in de catalogus van de proeftuin.
   Vooral qua witte druiven zijn er nog heel wat andere rassen die ook erg goed zijn (maar waar ik pas dit jaar vruchten van ga eten : Irinka, Juliana, Fanny, Arolanka, …

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: