Tuinwerkzaamheden
Comments 23

Klaar

“Heb je een idee voor een cadeau?” vroeg mijn vrouw. Het is jaarlijks wederkerende gewoonte dat mijn leeftijd zo midden in de maand augustus de hoogte in gaat.

“Tja, misschien een goede takkenschaar” stelde ik voor. Mijn huidige takkenschaar (hamer-aambeeld) heeft ondertussen al een gezegende leeftijd bereikt en is tijdens de verbouwingswerken ook voor klusjes gebruikt die niet in het lastenboek van de ontwerper stonden.

“Hoe weet ik wat een goede takkenschaar is. Ga ze anders zelf maar kopen”. Tja, daar  heeft ze wel een punt… ik ben nogal pietje precies als het op materiaal aankomt. “Eigenlijk heb ik zo’n takkenschaar pas in de winter nodig. Anders koop ik voor ’t zelfde budget nog wat planten bij.”

En zo stond ik dus vrijdag in de kwekerij om nog wat plantgoed bij te kopen . Enkele borders beginnen zo echt vorm te krijgen(ook al blijven er nog veel gaten over die wachten op gescheurde/gestekte/gezaaide soortgenoten).

Zaterdagmorgen kwam de Velt-lesgever langs om te controleren of mijn tuin in aanmerking komt voor deelname aan de Eco-tuindagen van 2014. Van bij de inschrijving vroeg ik me af hoe de tuinen geselecteerd werden, zo’n bezoek lijkt me eigenlijk niet meer dan logisch zeker als je dit wedervaren van Menck naleest. Half oktober zou de definitieve beslissing vallen, maar er waren zeker geen grote problemen bij ’t overlopen van de checklist.

De rest van ’t week-end heb ik de laatste hand gelegd aan het afzomen van de borders. Dat is nu definitief klaar. Na een lange droge periode wordt leem zo hard als beton, ik heb hier de voorbije dagen als een halve gare staan springen om de spade om de greppels te graven. Groot was dan ook mijn vreugde toen het varmorgen regende, alhoewel dat enthousiasme minderde toen het bleef regenen.  Dankzij de veel drogere namiddag bleef mijn werkkledij deze namiddag wél droog en gleedt de spade nog altijd als een mes doorheen boter.

De kasseiberg is nog steeds niet helemaal ‘op’. Tijdens het ontstapelen merkte ik een rijke fauna tussen de kasseien (heel veel padden, veel springspinnetjes en nog heel wat andere insecten). Een deel van de overgebleven kasseien ga ik onderaan tegen het tuinscherm stapelen, zodat die fauna naar daar kan verhuizen. Zodra het terras is aangelegd (midden september) wordt de rest van de berg definitief van mijn erf verwijderd, zodat ik ook dat stukje tuin kan ontginnen.

Nog veel plannen dus.

 

23 Comments

 1. Hihihi: leuk logje:)
  Ik koop dus ook geen gereedschap voor mijn Senior… neuuuuu…
  Dat doet ie maar mooi zelluf:)

  Ik zie je al zwoegen. Ghegheghe:) Een foto was leuk geweest (van jou: zwoegend in de regen:):)
  Succes met de verdere plannen, we lezen het wel hier denk ik zo:)
  Ik kijk ernaar uit.

  Morgen ook maar weer eens de tuin in. De frambozen zijn onbereikbaar geworden en hangen te rotten. Kannie goed zijn, he!

  • Ik kan natuurlijk geen foto van mezelf maken terwijl ik werk 😉 De herfstframbozenoogst begint hier nu sterk toe te nemen, over twee geven er ook vier rassen vruchten (nu nog maar twee)

 2. onderdeappelboom says

  En waaruit bestaat de checklist dan? En vind je dat leuk, zo je eigen cadeau gaan kopen? Hier is dat absoluut not-done, maar jullie methode lijkt me wel makkelijker 🙂

  • Die chekclist. Dan moet je jezelf kandidaat stellen :-). Neen, het zijn reeks punten waaraan een ecologische tuin dient te voldoen (geen herbiciden/pesticiden) maar ook een lijst met elementen die het openstellen van de tuin interessant maken voor bezoekers (composteren, water in de tuin, dieren in de tuin, moestuin…)
   Onze methode is erg makkelijk, enfin ik koop mijn eigen cadeau’s en die voor mijn vrouw.

 3. Gefeliciteerd met je verjaardag! Ja, tuingereedschap kopen is precisiewerk, dat kan een ander haast niet voor je doen…
  Heb je er al aan gedacht een takkenschaar te nemen die met een soort instelbare hefboomwerking dikke takken “in drie fasen” knipt? Omdat je véél snoeiwerk zult gaan krijgen t.z.t. kan dat je pezen en spieren wel eens behoorlijk gaan sparen.
  Wij zweren erbij en willen geen andere meer.

   • herman says

    ik weet niet of je al gekocht hebt maar ik zou zo’n dure Felco niet kopen
    voor het zelfde geld heb je een kleine en een grote fiskars en kun je alle kanten uit
    vraag maar eens aan een fruitkweker of tuinaannemer wat die gebruiken

    • Je ziet verschillende merken terugkomen voor takkenscharen (snoeischaren is meestal Felco) , iedereen heeft zijn voorkeur. Ik kijk vooral naar wat ik zelf belangrijk vind. Felco is inderdaad niet de goedkoopste, maar ik hou van de manier waarop ze hun producten in mekaar zetten, ik beslis uiteindelijk wel in de winkel (tenzij iemand ze me al cadeau heeft gekocht op voorhand)

 4. Menck says

  Proficiat met je verjaardag. En met de verstandige keuze om zélf je tuingereedschap aan te kopen. 😉
  Ik duim voor een positieve beslissing van Velt, maar volgens mij kun je op je twee oren slapen.

 5. Groentje says

  Alvast gefeliciteerd met je verjaardag!
  Ben benieuwd naar je ervaring met de Velt-opentuindagen. Ik duim!

 6. Rebelse Huisvrouw says

  ‘…mijn leeftijd zo midden in de maand augustus de hoogte in gaat’ – haha, leuk, zo’n zin! Het blijft moeilijk om gereedschap voor een kieskeurige partner te kopen, ik ken dat probleem. Meestal gaat manlief mee als ik z’n cadeau uit ga zoeken want ik koop toch altijd het verkeerde.

 7. Nog gefeliciteerd met je verjaardag.
  Takkenscharen: we hebben er een hele verzameling van – dure, goedkope – de meeste om zeep geholpen door M.Zandeik. Alleen een oude van mijn pa heeft ie nog niet kapot gekregen.

 8. Pingback: Velt Eco-tuindagen 2014 | de Fruitberg

 9. Pingback: Bordje 2 en 3 | de Fruitberg

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s