Digitalis

Dit vingerhoedskruid is spontaan opgekomen in de tuin. Deze groep staat tussen de zwarte bessen. Ik heb er ook terug één witte staan. Wanneer er onbekende zaailingen opkomen laat ik de planten steeds groeien en bloemen vormen, zodat ik weet wat er groeit.

Indien wat er groeit me  niet aanstaat, haal ik dat weg. Maar als ik ze wel leuk vind, laat ik ze staan en (een beetje) zaad vormen (robertskruid, bermooievaarsbek, nagelkruid, duizendblad, gewone klit…), of in sommige gevallen ga ik ze zelf in de tuin verspreiden (muskuskaasjeskruid, hondsdraf, vergeet-me-nietje, koninginnekruid,…).

Dat is ook de idee achter de onkruidquiz. Niet dat je elke wilde plant moet verafgoden, maar wel dat naarmate je planten en zaailingen beter leert herkennen, tuinieren een stuk leuker en eenvoudiger wordt.

Van dit vingerhoedskruid heb ik nu enkele plantjes ‘geoogst’, en in de schaduwtuin aangeplant. Zo kan deze schoonheid zich ook daar vermenigvuldigen. Bezoekers waarschuwen me vaak dat deze plant zeer gevaarlijk en giftig is, wat op zich wel grappig is, want er staan nog heel wat andere giftige planten in de gemiddelde tuin (en al zeker in mijn tuin).

16 gedachten over “Digitalis

  1. Foto’s 2 en 3 zijn fenomenaal!
   Het vingerhoedskruid staat hier ook massaal te bloeien en ook enkele witte. En waar ik het laatst over had: dat ene wilde kamillebloempje is terug gekomen, meer nog, er staat een hele rij en ze hadden vandaag al een paar bloemen. Ik ben er heel blij mee.
   De (on)kruidnamen die je noemt ga ik eens opzoeken.

 1. Digitalis vind ik zeker geen onkruid. Je kan er mooie combinaties mee maken. Spijtig genoeg weet je nooit vooraf welke kleur de zaailingen hebben, ze blijven voor verrassingen zorgen. Heb er dit jaar een bruin roze een kleur die ik in al die jaren nog nooit heb gezien.

 2. Nagelkruid, die proberen we hier toch een beetje heel erg in toom te houden. Maar vingerhoedskruid dat is er één van hoe-meer-hoe-liever… Maar helaas verdwijnt het meestal na enkele jaren in onze zeer dens begroeide tuin, het is nu eenmaal een pionierplant, die liefst verstoorde grond heeft.
  Daarom zijn wij zo’n fan van de Digitalis grandiflora. We hebben een exemplaar in een mooie roze-gele tint, die dit jaar al zo’n tiental bloeistengels heeft.
  Het grootbloemige vingerhoedskruid is immers geen tweejarige maar een vaste plant, dus die blijft wat langer aanwezig!

  1. Nagelkruid mag hier gedijen tot juli, en wordt dan flink gewied. D. grandiflora is hier redelijk snel terug verdwenen, ik heb wel nog heel wat D. parvifolia staan, ook een echte vaste plant

 3. Mooi hè, Digitalis. Hier zwerft hij ook door de tuin…
  Enne ik moest lachen want blog ook zoals jij : zeggen dat ik ergens ga over schrijven maar het dan toch over iets anders hebben. Nog steeds razend benieuwd naar je ‘uitermate mooie’ plant uit de Hessenhof…😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: