Stormschade

Tijdens de storm van vorige week dinsdag werden er rukwinden van 85 km/h gemeten in ’t nabijgelegen weerstation.

Met alle blaadjes aan de bomen was het bang afwachten of er schade zou zijn in de tuin. De oude notelaar doorstond de wind zonder problemen, bij ’t groot fruit bleef de schade beperkt tot een uitgescheurde harttak bij de kweepeer, dacht ik. Maar toen ik de uitgescheurde tak ging verwijderen, bleek dat nog een gevolg geweest te zijn van de overladen oogst van vorig jaar. Verder ook nog één gesteltak van een kruisbes die omgewaaid is, eigenlijk dus geen schade.

Ook de meeste vaste planten staan nog steeds mooi rechtop. Alleen de Stachys ‘Elephant Ears’ is weer flink toegtakeld en de bloemenweide is wat platgeslagen. Ik heb dus maw geen reden tot klagen, alvast niet in de tuin. De Nepeta grandiflora ‘Pool Bank’ bovenaan op de foto, die toch 160 cm hoog groeit, staat nog altijd mooi recht.

Toen in woensdagmorgen richting werk vertrok, merkte ik onmiddellijk dat er flink wat stormschade was. De fietssnelweg Tienen – Halen was op verschillende plaatsen geblokkeerd door omgewaaide bomen. Tegen beter weten in vervolgde ik mijn pad en reed ik rond omgewaaide takken, fietste ik onder half omgewaaide bomen en klauterde ik over volledig omgewaaide bomen (geen makkie met een fiets van 27 kg en twee tassen die samen nog eens 10 kg wegen). Dat in de ochtend, tussen 6 en 7, zo’n weg nog niet vrijgemaakt is, lijkt me absoluut aanvaardbaar. Voor alle zekerheid signaleerde ik de omgewaaide bomen op meldpuntwegen.be, in de wetenschap dat het fietspad ’s avonds wel zou vrijgemaakt zijn. Maar dat was dus niet (in iedere gemeente) (volledig) het geval (in Tienen in ..

Indien de overheid wenst dat mensen de fiets als een volwaardig alternatief voor de wagen gaan beschouwen voor woon-werk verkeer is eerst toch nog een wijziging in mindset nodig bij de overheid…

14 gedachten over “Stormschade

 1. Ook in onze tuin was er weinig schade, alleen een gesteltak van de stamrozelaar die volledig afgerukt was. En zelfs de plantjes die een beetje neergebogen waren herstelden zich vlug. Wonderbare natuur. En dit jaar zijn de vaste planten door de regen en het goede weer hoger dan andere jaren.

 2. Gelukkig ontliep onze tuin deze keer de ellende 😉 Er valt ook niet zo veel meer om te waaien.
  Maar hier in de omgeving was veel schade, zelfs aan oudere eiken.
  Gelukkig ben jij de dans ook ontsprongen. Wel spannend, die ochtendlijke klimpartijen onderweg met de fiets!

 3. Wat de overheid betreft, diep ik met graagte een stukje Michael Jackson op: “They don’t really care about us.”
  Al goed dat je gespaard bleef van stormschade. Te onzent bleef ze beperkt tot een omgewaaide kruiwagen. 😉

  1. Als het over de fiets en fietspaden en veiligheid&gemak van fietsers gaat denk ik dat “ze” gemiddeled gezien voldoen aan wat Menck Joackson gewijs brengt.
   Bij ons viel de schade in de tuin ook mee.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: