Herhaling

Volgend week-end is er de jaarlijkse opening van de stadsakker in Tienen,  een CSA-boerderij. velt is daar opnieuw aanwezig met een boekenstand, maar we proberen ook nog iets ‘actiefs’ te doen en voor ‘entertainment’ te zorgen. Deze keer is het een herhaling van twee jaar geleden tijdens de eco-tuindagen, de grote ‘onkruidquiz‘. 

Dit jaar oogstte ik niet minder dan 26 verschillende plantjes in de tuin, wat bij de hitte van vorige week geen evidentie was. Ik heb de planten overgeplant in P9 potjes, enkele dagen in de schaduw gezet en voldoende water gegeven. Ondertussen zijn ze allemaal bekomen van dat overplanten. Vanaf morgen zullen ze terug wat meer zonlicht krijgen…Ik vermoed dat ze er volgende week allemaal uitstekend zullen bijstaan. Ik wil de mooiste onkruidjes van de beurs hebben.

Eén van de plantjes komt niet uit mijn tuin. Dat is de rode klaver, die ik ‘oogstte’ in de berm voor de tuin en die ik na de tuindagen zal uitplanten in de bloemenweide. Ik hoop dat hij zich daar flink gaat uitbreiden.

De plantjes zijn niet zo maar in ’t wilde weg gekozen. Er zitten een aantal planten bij die perfect in de border kunnen, of erg verwant zijn aan gewone tuinplanten. Een aantal andere kunnen perfect in ’t gazon gedijen, onder ’t motto ‘Meer dan Sprietjes’. Nog enkele andere planten zijn op andere manieren van groot ecologisch nut, of gewoon perfect eetbaar. En de echte ‘toppers’, die in zo wat iedere tuin goed gedijen zitten er ook tussen.

Ik oogst dit week-end nog zes extra plantjes. Ik moet opnieuw een madeliefje en een stukje hondsdraf oppotten, want die heb ik vorige week weggegeven tijdens de tuindagen. En daarnaast nog enkele planten die velen als onkruid omschrijven maar die toch echt nuttig of mooi zijn, met name wilde marjolein, klaproos , kleine ooievaarsbek, vingerhoedskruid, koninginnenkruid of een vergeet-me-nietje, als ik dat nog kan vinden.

 

DS1_5690 (2).JPG

 

12 gedachten over “Herhaling

 1. Deze vind ik nog steeds heel goed gevonden van jullie! Herhaling kan geen kwaad. Ik ben echt benieuwd hoeveel mensen de plantjes gaan kennen. Zal zeker boeiende gesprekken uitlokken. Veel succes!

  1. Ik ga de boer van de stadsakker eerst vragen de quiz te doen. Mensen die beter scoren dan hem, hebben ‘gewonnen’.
   Meestal lopen er op zo’n activiteiten wel enkele botanici rond die gewoon alles kennen

  1. En ik zou die encyclopedie moeten meesleuren die mijn nonkel Henri zich vijfendertig jaar geleden liet aansmeren aan zijn voordeur, en waar hij nooit heeft in gekeken om de bladzijden niet te kreuken!

 2. Leuk idee, zo’n herkenningsquiz aan de hand van opgepotte ” onkruiden”.
  Met 26 goed gedijende plantjes zal je hoge ogen gooien!
  Hartelijke groeten van Zem.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: