Vive la république!

Deze week kwam de vorst langs, woensdagavond. Een erg slechte grap van moeder natuur.  Hoogmoed komt voor de val. Toen ik donderdagmorgen opstond, controleerde ik de buitenthermometer van de chauffageketel. -0,7 °C. Ik slaakte een zucht van opluchting. Ik controleerde nadien de website van een weerstation een tiental km hiervandaan, -2,6 °C.  Ik heb geluk, dacht ik bij mezelf. Tijd om ’s morgens één en ander te controleren had ik niet, toen ik de wagen startte gaf die een buitentemperatuur van -1,5 °C. Bij de meeste fruitbomen is er geen of weinig schade (10%) bij vorst tot -2°C, volgens dit artikel. Ik reed dus met een gerust gemoed naar mijn werk, maar toen ik s’avonds thuis kwam, bleek mijn optimisme voorbarig geweest te zijn.

Omdat het nachtelijk bezoekje van de vorst was aangekondigd, beschermde ik de kiwi en kiwibessen die al volledig in blad stonden met vliesdoek, maar dat bracht geen zoden aan de dijk; zowat alle blad was volledig zwart. Ook de granaatappel is gedeeltelijk ingevroren.  De bloemen van de Paw-Paw : bijna allemaal bevroren. Ook op okkernoten moeten ik en de eekhoorns niet rekenen dit jaar, want ook het blad en de bloesem van de notelaar zijn stevig ingevroren.

DS1_2117
De vrouwelijke kiwiplant staat sterk beschut en kwam met beperkte de koude nacht dankzij een vliesdoek . De kiwibessen (foto bovenaan) en de mannelijke kiwi zijn wel alle blad kwijt

De appels in bloei kregen ook een flinke tik, voor abrikozen, perzik, peren en pruimen is het nog afwachten. Ook wat betreft kruisbessen, aalbessen, en andere heb ik eigenlijk geen benul van de impact van deze vorst. Volgens het bovenstaande artikel kunnen zij ook slechts -1°C aan.

DS1_2105

DS1_2106
Beide planten Schizophragma staan ongeveer 32 m van mekaar de bovenste iets meer beschut..

Ook in de siertuin is er behoorlijk wat schade: heel wat struiken waarvan alle blad is kappotgevroren: Edgeworthia, Magnolia sinensis, Hydrangea serrata ‘Hot Chocolate’, Tetradium danielli, Clerodendrom trichotomum. En zowat alle hosta zijn flink beschadigd door de koude.

DS1_2119.jpg
Hostamoes na vorst
DS1_2122.jpg
Notelaar ingevroren

Maar toch, al bij al mag ik nog niet klagen. Ik moet er mijn brood niet mee verdienen. Voor heel wat fruitboeren is dit een ramp. En bij een ‘collega’ velt-bestuurslid, in vogelvlucht 15 km hiervandaan, vroor het een pak feller (-5,5°C ). Daar is ook alle nieuwe groei van de druivelaars in hun wijngaard (500 stuks) kapotgevroren.

DS1_2129.jpg
Weinig schade bij de druivelaars, 3 van de 18 planten ten dele bevroren

Toch wel cynisch, ik had vorige week een logje voorbereid als update van het exotisch fruit,  waarin ik de uitbundige bloei van de paw-paw, kiwi, kiwibessen, … besprak. Dat ik dit jaar voor ’t eerst heel wat fruit zou eten van  de Paw-paw. Maar omdat ik nog geen foto’s had genomen, staat het berichtje nog in mijn concepten. Maar dat kan nog een jaartje in de koelkast blijven liggen, de vorst mag ook tot dan op reis naar de noordpool of zo.

DS1_2131.jpg
Na vorst komt euh… Wel nieuwe groei zichtbaar op de grootste kiwibessen

Het KMI geeft ondertussen aan dat de vorst volgende week mogelijk nog eens op tournée gaat, en wel drie nachten na mekaar.

DS1_2127.jpg
De appelaars staan ondertussen volop te bloeien alsof er niets gebeurd is.

 

24 gedachten over “Vive la république!

 1. Amai, zomaar in één nacht…
  Shockerend.
  Dan heb je inderdaad chance dat je voedselvoorziening er niet van afhangt.
  Dat geeft toch te denken, hoe dramatisch mislukte oogsten zijn voor mensen die daar hun gezin van moeten voeden.

 2. Oei, dat ziet er nog slechter uit dan hier. Appel en pruimenbloesems lijken stand gehouden te hebben en de pas aangekochte kiwibes en pawpaw stonden nog in de serre (al een chance dat ik nog niet de tijd heb gevonden ze uit te planten) . De kiwi is vooral geraakt op de topjes en verder enkel donkere of verdroogde bladeren op de hortensia’s en de trachystemom orientalis, maar niet in die mate dat ze het niet te boven kunnen komen denk ik. Hart vasthouden voor volgende week.

 3. De schade bleef beperkt te onzent, maar in het binnenland was ze aanzienlijk. Een aantal aldaar wonende klanten / bevriende tuiniers mailden me foto’s als dewelke je hier weergeeft. Erg.
  Dat die ijsheiligen maar snel ribbedebie zijn, want tot dan is (nacht)vorst mogelijk.

 4. Oei, niet leuk. Maar inderdaad: wij moeten er – in tegenstelling tot fruitboeren en sommige dieren – gelukkig niet van leven. Ook bij ons overigens wat schade hoor, maar niet zoveel.

 5. Ook hier vorstschade aan kiwi, kiwibes, kers, notelaar, druif, fruitbloesems, etc. Ik hoor en lees dat dezelfde fruitsoorten vorstschade geleden hebben. Maar ben ik de enige waarvan de trosbessen (rood, roze en wit) ook schade hebben? De bovenste 2 a 3 besjes zijn bevroren, de andere bessen aan de tros zijn gelukkig nog OK (denk ik).
  De diversiteit aan fruitsoorten zorgt ervoor dat we deze zomer toch nog voldoende fruit gaan kunnen eten. Erger voor de monocultuurboer die er zijn brood mee moet verdienen.

 6. Hier in het hoge Noorden is de schade ook aanzienlijk, ik dacht eerst dat het meeviel.
  Heel veel Rodgersia’s en bomen , Zakdoekjesboom Koelreuteria zien er niet uit.
  Zondag onze eerste open tuindag ik ben benieuwd of de bezoekers het zien.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  1. Zonder het minste probleem. Maak je geen zorgen, toen was alle blad er af gevroren, plant is toen goed teruggekomen.
   Maar ik vermoed dat nu alleen bloemen bevroren zijn? Het blad was hier in ieder geval nog niet uitgelopen…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: