Winterhard

Ondertussen zijn alle planten hersteld van de late wintervorst.  Alle sierstruiken zijn opnieuw uitgelopen en de vorstschade lijkt dus niet blijvend.

DS1_2699

De vorstschade bij de fruitgewassen : de peren- en kweeperenoogst zal zo goed als nihil zijn, de pruimenoogst beperkt en de abrikozen zeer beperkt. Ook kiwibessenoogst en Paw-Paw zal niet voor 2017 zijn.

Bij het klein fruit zie ik alleen wat beperkte vorstschade bij de Taybes, maar zelfs daar lijkt er nog een redelijke oogst in ’t verschiet.

Eén plant overleefde deze winter niet, de Arbutus unedo, ondanks het feit dat de lang niet zo koud was deze winter, temperaturen waarbij de plant het normaliter altijd overleeft. Ik vermoed dat de plek waar ik hem aanplantte te weinig beschut was,  de plant had in februari al de geest gegeven.

In mijn tuin experimenteer ik wel eens met planten die ‘borderline’ winterhard zijn. Op die Arbutus unedo na met redelijk succes, want de andere planten overleefden ook deze winter (minimum temperatuur – 8,5 °C) met vlag en wimpel, zelfs de jonge, buiten aangeplante granaatappel.

Toen ik vorig jaar deze Salvia candelabrum op de tuindagen van Beervelde zag aangegeven als winterhard (-16 °C), was ik eerder cynisch. Maar ook deze planten overleefden de winter zonder problemen.

DS1_2712.jpg

5 gedachten over “Winterhard

  1. Ja, wonderlijk hoe snel de natuur zich heeft hersteld van de vorstschade van de vorige maand. De Hydrangea Aspera heeft zich hier volledig hersteld met nieuw, groot blad.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: