Exotisch fruit

Na meerdere zachte winters waren vele tuiniers stoutmoediger geworden in de beplanting van hun tuin. Vijgenbomen, olijfbomen, pseudo-winterharde bananen, granaatappelaars, exotische varens,… werden een deel van ons straatbeeld. Alsof velen onder ons het broeikast-effect enthousiast verwelkomen.

De twee laatste winters hebben velen met de neus op de feiten geduwd : het koninkrijk der Belgen is geen subtropisch vakantieoord, het kan hier nog steeds flink koud zijn in de winter. Terwijl de winter van 2010 het kaf van het koren leek te scheiden, werd ook het koren tijdens de stress-test van februari finaal en meedogenloos diepgevroren.

Ik heb zelf ook een aantal exotische fruitbomen aangekocht die deze winter overleefd hebben in de zonet afgebroken veranda. Zonet afgebroken wil dus ook zeggen, volgend jaar niet meer beschikbaar. Maar als alles verloopt zoals gepland, zijn de aangekochte exoten voldoende winterhard voor onze contreien. Als ze onvoldoende winterhard blijken te zijn, vriezen ze dood en vervang ik ze door andere planten.

Zo heb ik me 3 Paw-paws aangeschaft. Paw-Paws zijn alleen qua naam en voorkomen exotisch, want ze groeien vrij noordelijk in de Verenigde Staten en kunnen temperaturen tot -30°C verdragen. De planten lopen ook erg laat uit (begin mei), wat een bijkomende bescherming vormt. Ik heb de vruchten nog nooit gegeten maar lees hier en daar dat ze overheerlijk zijn: banaan-mango met een vleugje vanille, klinkt te goed om waar te zijn, niet? De vrucht wordt niet verkocht in de winkel vanwege de beperkte houdbaarheid.

Paw-Paw. 20 cm gegroeid dit jaar, en dus verdubbeld.

Ik hoop over een kleine 5 jaar zelf te kunnen oordelen. Aangezien jonge planten niet goed tegen UV-stralen kunnen, hou ik de planten nog wat uit de zon, in een pot. Dat beschermt ze ook tegen de woelmuizen. Het zijn niet de eenvoudigste planten, vrij duur in aanschaf voor (heel) weinig boom, blijkbaar zijn de planten moeilijk te enten en te verplanten. De planten zijn hier toch al behoorlijk gegroeid. Na enkele jaren zouden ze sneller beginnen groeien, en uiteindelijk  4 tot 5 m hoog moeten worden. We zullen wel zien, denk ik dan.

Perismoen (Diospyos virginana)

Ook heb ik me één persimoen (Diospyros virginana), één kakipruim (Diospyros lotus) en twee kaki’s (Diospyros kaki ‘Dunaj’ en ‘Tipo’) aangeschaft. Ook deze planten overleven als volwassen planten temperaturen van < -20 °C. Om op veilig te spelen, ga ik ze pas volgend voorjaar pas uitplanten in de tuin. Ik heb tot nu toe weinig positieve commentaren gelezen over de smaak van de vruchten, maar dat zal de toekomst uitwijzen. In het ergste geval lusten de kippen ze wel. Of de compostwormen. En aangezien het fruit aan de boom blijft rijpen tot in het putje van de winter, hebben we alvast enkele coole kerstbomen in onzen hof (kale bomen vol met oranje vruchten!). Het blad van de boompjes is alvast zeer mooi, en de planten groeien erg enthousiast.

Kaki ‘Tipo’ (Dysoporys kaki)
Ziziphus jujuba

Drie jaar geleden heb ik een Ziziphus jujuba aangeschaft. Hij staat nog in pot maar ook hij zal zich volgend jaar moeten bewijzen in de tuin. Deze chinese dadel zou een vrucht geven die een beetje te vergelijken is met de dadel. Heeft nu al drie jaar gebloemd maar van vruchtzetting geen spoor. Duur plantje dat duidelijk – in het kader gebruik eens een eufemisme in je blog – niet de sterkste groeier is. Iedere winter denk ik dat hij kapotgevroren is, maar het plantje weet wel beter. Volgend jaar neem ik de proef op de som en plant ik hem uit in de tuin. Deze plant staat met stip op één in de lijst van miskopen vrees ik.

Ziziphus. Dan toch vruchten dit jaar?

Verder plan(t) ik nog twee Nashi-peren, een sappige Japanse peer in de vorm van een appel. Enfin, zo worden ze toch meestal omschreven en aanbevolen. Ze zouden ook in de winkelrekken liggen, maar ik heb ze nog nooit in de winkel zien liggen.

Een ietsje minder exotisch, eerder mediterraans, zijn de vijgenbomen. Zoals ik al heb verteld staan er drie vijgelaars in grote containers (en die groeien nu als een speer). Ik heb nog eens drie andere vijgenbomen die ik einde deze winter (na Pasen) in volle grond ga uitplanten. Waarom 6 vijgelaars? Omdat ik de vruchten lekker vind en de bomen zeer mooi.

Flink opgeschoten vijg-in-pot. Zo stonden ze er een maand geleden bij

11 gedachten over “Exotisch fruit

 1. Vijgenbomen zijn prachtig. Jij houdt ze dus eerst enkele jaren in pot? Tegen een zuidmuur doen ze het ook wel hé. Misschien moet ik me er toch aan wagen, want ik ben ook niet echt tegen wat exoten hier en daar, zolang je er geen volledige regenwaterput moet aan geven of een halve aveve leegspuiten om hem in leven te houden. En wat een kennis heb jij toch van fruitplanten!

 2. Het is heel boeiende, wat je allemaal doet en gáát doen op de Fruitberg. Dat is en wordt een geweldig anti-oxidanten-reservoir.
  Het kan niet anders of het gezin SuperMasj gaat supergezond het seizoen met de R in de maand in en zal nog vitaler worden!

 3. De plantjes die ik heb gekocht waren nog vrij jong. Bovendien moeten er nog grondwerken gebeuren op de plaats waar ze komen te staan. Eens de bomen wat groter zijn komen ze meestal terug zelfs indien ze bovengronds volledig kapotgevroren zijn.
  Vijgen hoeven niet zoveel water, eens geplant in volle grond . 't Zijn ook robuuste bomen (weinig ziek).
  Zuidermuur is perfect. Blad is inderdaad erg mooi.
  Ik wil je volgend jaar gerust per post een stekje sturen.
  En dat van die kennis, dat valt wel mee hoor. Op de vijg na is dat hier boven grotendeels nog theoretische kennis.

 4. Mij maakt het niet uit. Ik wil het verzenden, maar je bent natuurlijk altijd welkom in de Fruitberg. Ik wil gerust enkele stekjes oppotten die je kan komen afhalen wanneer je het uitkomt. Ik woon in Tienen, ik ken jouw idee van 'ver' dus :D.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: