Vijver Aflevering 3

Tijd om de randen af te werken.

Over de ‘lemen wallen’ heb ik vorige week al iets geschreven. Ze maken grote plantvakken met een bodem die tussen de 30 en 0 cm onder water ligt. De leemlaag is dan zelf tussen de 30 en 50 cm dik, zodat de planten ruim voldoende grond hebben om rijkelijk te groeien.

vijver

Het schema hierboven laat ook het principe van de randafwerking zien. Om problemen met de capillariteit van leem te voorkomen (waardoor de vijver ten dele leeg zou gezogen worden door de verbinding tussen de grond in de vijver en de tuingrond), zal ik aan de vijverrand zelf ruw zand gebruiken (grijs op het schema). Dat heeft een korrel van 1000-2000µm, zodat de capillaire werking zo goed als nihil zou moeten zijn.

DS1_2098
De folie is nu nog zichtbaar. Volgende week maak ik 2-3 cm vrij aan beide kanten die ik dan opvul met grof zand

Dat zand-over-de-folie volgt pas volgende week, zodat er nu nog een stukje folie zichtbaar is. Ook de vijverplanten volgen zaterdag, nadien vul ik de vijver verder (het waterniveau moet nog ongeveer 25 cm extra stijgen). Zaterdag ga ik ook een emmer water uit de vijver van bevriende tuiniers scheppen, om mijn vijver met nuttige organismen te enten.

Toch ziet het er allemaal redelijk goed uit. Al bij al is de vijver een halve meter tot een meter te breed uitgevallen, dat komt ten dele door de randafwerking. Maar ik ga er nu toch niets meer aan veranderen.

Op het schema zie je dat de folie onder de grond nog eens omhoog krult. Dat is om te zorgen voor een extra moeraszone rond de vijver. Die extra moeraszone is wel alleen voorzien aan de kopse zijden van de vijver, aan de andere kanten ligt de folie een cm of 2 hoger, daar moeten we immers langs de vijver kunnen lopen. Daar wil ik geen drassige grond. en door deze opbouw zou de vijver gaat overlopen’ vooraan en achteraan op de foto, niet aan de zijkanten.

18 gedachten over “Vijver Aflevering 3

  1. Wat een werk! En dan ook nog tijd om te bloggen en andere tuinen te gaan bezoeken! 😉 Hoe doe je dat?!
    Ben echt benieuwd naar het resultaat! Het zal prachtig worden, dat kan niet anders…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: