Bezettingsgraad

Enkele maanden geleden schreef ik over de schaalvergroting van mijn insectenhotelketen.

DS1_1636.jpg

Alle klassieke insectenhotels zijn ondertussen zo goed als volgeboekt. De alternatieve  insectenhotels zijn een gemengd succes. In de takkenbussels is zeker leven te bespeuren (een aantal takjes zijn uitgeknaagd en opgevuld).

DS1_1643.jpg

De leembakjes zijn een totale mislukking, omdat ik teveel kalk heb toegevoegd zijn ze beenhard geworden bij volledige uitdroging. Ondertussen heb ik met een boor gewone gaten geboord in deze leem, zodat ze volgend jaar kunnen dien als klassiek insectenhotel voor holbewoners.

DS1_1640.jpg

Volgend voorjaar probeer ik nogmaals leembakjes te maken, maar dan met de juiste hoeveelheid kalk. De aanhouder wint!

14 gedachten over “Bezettingsgraad

 1. Je schaalvergroting wordt duidelijk geapprecieerd.
  De ervaring heeft me geleerd om bamboestokjes toch maar links te laten liggen. Ze worden er één voor één uitgepikt door (eksters? kraaien?) op zoek naar hapjes. Het resultaat is een behoorlijk zieltogend insectenhotel.

 2. mooie bezettingsgraad inderdaad! Aan leemhotels heb ik me nog niet gewaagd. Ik weet ook niet of dat type metselbijtjes wel overal voorkomt of beperkt is tot regio’s waar ze van nature nestplaatsen vinden?

 3. Goed te weten hoe succesvol het klassieke hotel is geworden. Het zal ook goed op de zon hangen.
  Dus eigenlijk moet er wat gaas voor gezet worden om hebberige vogeltjes van het hotel af te houden!

 4. Ik ben er zeker van dat in jouw tuin sowieso veel meer (insecten)leven is dan in de gemiddelde tuin, dus je kan hier zeker van een succes spreken.
  Om op de vraag van Bart te antwoorden, ik heb verschillende leembakjes en alhoewel die niet het drukst bezet zijn had ik dit jaar bijvoorbeeld de gewone Sachembij op bezoek : http://waarnemingen.be/waarneming/view/119055437. Ik woon natuurlijk wel in een leemstreek 🙂 , maar ik vermoed dat er in de buurt van de Eigenwijze Tuin wel beestjes rondvliegen die te vinden zijn voor een leemhotel. Ik vul ze op met pure leem, maar maak er wel al wat gaatjes van verschillende diameters in.
  En Menck, ik heb ook voor bijna al m’n hotels gaas gespannen, zeker omdat er een grote bonte specht in de buurt woont ;-).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: