Vorig jaar waren enkele insectenhotels redelijk volgeboekt. Tijd om nog wat extra ruimte te voorzien voor de solitaire bijen. Terwijl de metselbijen beginnen uit te vliegen legde ik gisteren de laatste hand aan die uitbreidingen. Twee flink uit de kluiten gewassen hotels komen de anderen vervoegen. De vele grote bamboestengels in deze hotels zijn onder meer voor die metselbijen, uitstekende bestuivers voor fruit en kleinfruit.
Heel veel cynici geven aan dat in een echte ecologische tuin de dieren voldoende nestplaatsen vinden, maar terwijl mijn tuin niet direct de properste tuin van het westelijk halfrond is, zie ik dat de bezettingsgraad van mijn hotels erg hoog is, en dat die nestplaatsen dus wél in de smaak vallen. Bovendien vind ik zo’n hotel wel mooi. De meeste solitaire bijen vliegen maximaal enkele honderden meters op zoek naar een nestplaats / nectar, maar voor sommige kleinere soorten is dat nog aanzienlijk minder.
De meeste insectenhotels (ook de twee hotels op de foto’s van dit logje) voorzien alleen plaats voor stengelbewoners. Die leggen hun eieren in holle stengels en boorgaten van houtwormen. In België komen bijna 400 solitaire bijen voor en slechts 14% onder hen zijn stengelbewoners.
Het leeuwendeel (> 50% van de soorten) maakt hun nest in de grond/zand/leem/klei. Enkele open plekjes in volle zon is voor veel van deze diertjes voldoende, ook al zijn er soorten die alleen in een verticale wand willen broeden (de zogenaamde steilwandbewoners). Een talud uit zandleem of de zonnige flank van een holle weg zijn de habitat van deze bijen. Met de leembakjes probeer ik zo’n talud in ’t klein na te bootsen. Ze werden het voorbije jaar ook redelijk bezocht, maar de constructie van die eerste versie was niet vrij van ontwerpfouten. Op de tweede foto zie je trouwens in de achtergrond zo’n leembakje, half leeggeroofd door een specht. De nieuwe leembakjes liggen nu te drogen, en hoop ik dit week-end een plaatsje in de tuin te geven. Volgende week vertel ik er meer over (als mijn opzet geslaagd is tenminste).
Alle insectenhotels worden aan de voorzijde afgespannen met mollengaas van 12 x 12 mm, dit om mezen, spechten en muizen te weren. Dat is nog een klusje voor volgend week-end.
Een klein aandeel van onze solitaire bijen (6%) maken knaagnesten: ze eten het merg uit houtstengels en leggen daar hun eitjes in. Onder meer maskerbijen horen in deze categorie thuis. Een deel van deze solitaire bijen broeden in verticale takken, en laten het gemiddeld insectenhotel dan ook links liggen. Als experiment heb ik nu her en der enkele stengelbundels van vlier, framboos en vlinderstruik in de tuin opgehangen.
Onrechtstreeks voorzie ik met deze hotels ook broedplaatsen voor de parasieten onder de solitaire bijen (25%). Alleen voor hommels, bijen en wespen (wasnesten) en enkele échte specialisten (er is een solitaire bij die in slakkenhuisjes broedt) heb ik nog geen bijzondere voorzieningen getroffen.
Indien je zelf ook overweegt om een insectenhotel te bouwen, raad ik je aan dit uitstekende tekstje van AnneTanne eens te lezen.
Knap ! Ook de uitleg !
Lie(f)s.
Helemaal begrepen 😉
Goed gedaan! Bijzonder leerrijk log; meer van dat.
Morgen test 😉
Oogt ook heel mooi!
Voilà
tip: er staan meestal veel houten palen in de tuin die geen dragende functie hebben (voor afsluitingen enzo) – boor daar eens langs de zonnekant een aantal 3-4mm brede gaatjes in (tot 5 cm diep). De paal blijft even lang rechtstaan, maar wordt zo ook een bijenhotel.
Je mag dat alleen doen in onbehandeld hout, bij behandeld hout is uit den boze…
En 5 cm is vrij ondiep, ik probeer de boorgaten 7-8 cm diep te maken.
Wat interessant om de nestbehoeften van de verschillende soorten bijen te kennen. Echt nuttige informatie. Mijn insektenhotels van twee jaar geleden waren geen succes: ze kwamen in de loop van het seizoen teveel in de schaduw terecht. Je inspireert me weer om het op kleine schaal nog eens te proberen.
Een zonnig plekje is wel echt belangrijk, en dan nog meer in het hoge Noorden denk ik.
Wat ben jij een bezige bij zeg 🙂 Bon, alweer iets bij op mijn werklijstje.
Zeker doen. Doe het samen met je dochter, ze gaat de activiteit in de at hotel daarna waarshijnlijk echt wel willen volgen. Koop jezelf enkele bamboestokken van 20 dik, en zaag die op maat. Je moet wel de scherpe bramen afschuren met een stukje schuurpapier
Jawel, weer wat geleerd, bedankt! En ook hier ga ik met mijn dochters aan de slag. Het mini-hotel wat we hier hebben, kan wel wat uitbreiding gebruiken. En toevallig heb ik aardig wat restjes kastanjepalen in de tuin momenteel.