Schaalvergroting deel 2

Twee weken geleden schreef ik al over de nieuwe leembakjes die ik zou maken. Ondertussen is de leem uitgehard. Dit keer werden de bakjes gevuld met een mengsel van leem, fijn zand en kalk (4/4/1), een mengverhouding die ook in de bouw wordt aangehouden om constructies in leem te maken. Na dit alles flink te mengen en te bevochtigen werd de leemmortel in de bakjes gekieperd, lichtjes aangedrukt en voor enkele dagen te drogen gelegd.

Het resultaat is perfect: redelijk vast, maar toch voldoende broos zodat je met je vinger het zand kan verwijderen. De gaatjes die je in de wand ziet heb ik met een saté-stokje gemaakt.

Ik ben benieuwd hoe de solitaire bijen over deze bakjes gaan oordelen.

Zelf heb ik al één probleem gemerkt bij het ophangen: zo’n bakjes worden snel erg zwaar. Het grote bakje (foto hieronder) weegt meer dan 30 kg…

Om het helemaal compleet te maken ook nog een foto van één van de takkenbussels, die gewoon her en der verspreid in de nectartuin staan opgesteld.

 

13 gedachten over “Schaalvergroting deel 2

  1. Mooi, de leembakjes. Ik vraag me af, hoe je aan de leem moet komen. Heb je een “leemkuil” in de buurt?
    Hopelijk zie je binnenkort bewoners.

    1. 4 leem 2 zand 1/2 kalk (heb ik gekocht in eco bouwhandel, ik dacht gebluste kalk) Best eerst zelf een klein potje maken en uittesten, bij mijn nieuwe versie (zie laatste post op deze blog)was het mengsel veel te hard en heb ik nog wat bijgestuurd

  2. 4 leem 2 zand 1/2 kalk (heb ik gekocht in eco bouwhandel, ik dahct gebluste kalk)
    Best eerst zelf een klein potje maken en uittesten, bij mijn nieuwe versie (zie laatste post op deze blog)was het mengsel veel te hard en heb ik nog wat bijgestuurd

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: