Aaltjes

Sinds enkele jaren kan je nematoden kopen om slakken te bestrijden. Maar je zou die nematoden ook zelf kunnen kweken, zonder al teveel moeite.  De uitleg die de doorwinterde ecologische tuinier me enkele weken geleden gaf was erg eenvoudig: sommige slakken in onze tuinen zijn besmet met deze aaltjes, maar in onze tuin heb je een ecologisch evenwicht. Je moet dat evenwicht dus verstoren om en masse aaltjes te kweken.

‘Neem een emmer, vul die met een beetje water en voeg er wat keukenafval of tuinafval aan toe (voeder voor slakken). Ga dan ’s nachts op stap in je tuin en vang zoveel mogelijk slakken. Plaats een deksel op de emmer en wacht twee tot drie weken. Je gaat zien dat alle slakken in de emmer dood of besmet zijn met de nematoden. In de emmer heb je immers de ideale omstandigheden voor de aaltjes gecreëerd.

Leng het water in de emmer aan in een gieter en giet dat uit in je tuin. Hou een deel van het water over, voeg opnieuw de nodige keukenafval en verse slakken toe en twee weken later heb je opnieuw aaltjes bij de vleet’.

Vannacht ga ik op stap met een emmer, en niet met een schaartje. Slakken verzamelen. Ik heb een emmer van 20 l, daar kunnen veel slakken in. Ik hou jullie op de hoogte van de resultaten.

 

18 gedachten over “Aaltjes

    1. Dat is niet altijd mogelijk. In de tuin achter de woning zijn de slakken onder controle, in de voortuin niet. De zanglijsters komen daar niet vanwege het drukke verkeer, en ook egels zouden dart direct platgereden worden. Een aantal (niet -inheemse) planten hebben een beetje steun in de rug nodig, anders overleven ze de eerste jaren niet

  1. Nu moet je alweer ’s nachts door je tuin kruipen op slakkenjacht, maar nu met een emmertje 😉
    Jakkk….. het lijkt een sluitend verhaal, maar je moet er wel een ongevoelige maag en dito reukorgaan voor hebben. Voort de stoere doe-het-zelf medicijnmaker.
    Ik ben benieuwd naar het vervolg van dit project.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: