Praktisch

Ondertussen vorderen de onderhoudswerken in de Fruitberg goed. Beide fruitkamers zijn stevig onderhanden genomen. Planten groeien nu eenmaal, en op een aantal plaatsen was er echt te weinig plek in de fruitkamers. De kruidentuin is voor een deel verwijderd, zodat er plaats is om vlotter bij een aantal struiken (en hun vruchten) te geraken. Eén rek met aardbeibakken zal ook verdwijnen, om dezelfde reden. De kruiden staan al een tijdje in pot op ’t terras (veel handiger zo) en aardbeien zijn er ook genoeg met twee stellingen (nog altijd capaciteit voor >150 aardbeiplanten).

Tijdens de werken sneuvelden ook enkele fruitrassen. Drie frambozenrassen groeien hier nu al drie jaar na mekaar onvoldoende en/of leveren fruit af dat onvoldoende is in vergelijking met de andere rassen. Glen Doll, Pokusa en Glen Magna moesten het onderspit delven. Ze zullen worden vervangen door Valentina (een erg lekkere oranje framboos die nu op een niet al te handige plek staat), Glen Coe (een paarse framboos, eens iets nieuws) en Cascade Delight (een vrij recent ras zomerframboos, die lang aan de struik kan blijven hangen). Laten we hopen dat deze planten het beter doen.

Ook de bosaardbeien werden flink gerationaliseerd. Alle borderzomen onder de laagstamfruitbomen (45 stuks in totaal) werden opgevuld met bosaardbeien. Dat geeft niet alleen héél wat bosaardbeiplantjes, maar ook enorm veel bosaardbeien die amper geoogst worden. En de rest van ’t jaar is het wieden tussen die bosaardbeiden een monnikenwerk. Kruipende boterbloem, klavers, hondsdraf en bijenkorfje zijn ook alle planten die met uitlopers groeien  en enorm moeilijk te wieden zijn tussen de bosaardbeien. En dus houd ik nu nog één borderzoom van ongeveer 10 m² over met bsoaardbeien, de andere borderzomen werden volledig leeggemaakt en met Geranium phaeum, Geranium sanguinem ‘Max Frei’  en Prunella grandiflora (bijenkorfje) volgeplant.

Wordt het dan niet een beetje saai in de Fruitberg, nu er zowat hoekjes af zijn gevijld? Allemaal zo rationeel. Neen! Want ergens in een catalogus vond ik een zwarte trosbes. Dit is dus geen zwarte bes (Ribes nigrum) maar een zwarte rode bes (Ribes rubrum) . Ik moet er wel nog een plaatsje voor vinden.

17 gedachten over “Praktisch

 1. Een paarse framboos staat ook nog op mijn verlanglijstje. Mag ik vragen waar je deze plant gekocht hebt?
  En ik ben ook wel benieuwd naar die zwarte trosbes 🙂

 2. Ja, tuinieren is toch voortdurend bijstellen en selecteren. En op de Fruitberg staat het fruit niet voor de grap; er moet ook fruit afkomen 😉

 3. ‘Hang jij geen net over je bessen’ vroeg ik mijn broer. ‘Neen, zei hij.’ ‘Maar heb je dan wel bessen? vroeg ik.’ ‘nee. zei hij. Maar ik heb wél veel vogels’. 🙂 Dus nee: je hoeft lang niet met al dat fruit iets te doen 🙂 Klinkt verder als goede onderhoudswerken!

    1. Dat had ik begrepen. Hier zouden ze echt mogen eten van de bessen, die vogels, maar ze doen het niet. Ik heb er dus geen last van en zou er geen last van hebben indien ze er wel van zouden eten 😉

 4. Ik heb wel interesse in dat adres 🙂
  Ik heb niet zoveel fruit, hang geen netten. En dat is hier goed te merken: de merels en onze kippen zijn dol op de blauwe bessen (wij ook, als we de kans krijgen)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: