Bramen in bloei

Rubus ‘Loch Maree’ staat nu volop in bloei. Deze trage groeier bloeide de voorbije drie jaren eerder bescheiden. De halfgevulde bloemen maken ‘Loch Maree’ verreweg de mooiste braam in de tuin, van de vruchten ben ik zelf niet zo’n fan.

Mensen vragen me soms waarom ik meerdere rassen van ’t zelfde fruit zet. Een braam is toch een braam? Maar wanneer je de bloemen met die van de andere bramen vergelijkt, zie je al dat er flinke verschillen zijn…

Rbus ‘Helen’
Rubus ‘Loch Tay’

Het is dan toch niet zo verwonderlijk dat er ook smaakverschillen zijn? Een ‘Granny Smith’ smaakt toch ook niet zoals een ‘Pink Lady’ of een ‘JonaGold’?

Bovendien rijpen de bramen ook op andere ogenblikken af. De bloemknoppen van ‘Triple Crown’ zijn nog niet open, ‘Helen’ is bijna over haar hoogtepunt.

We gaan dit jaar veel bramen hebben, héél veel bramen.

De Taybes is dit jaar veel minder een succes, de plant loopt nu aarzelend uit en de heeft enkele nietszeggende bloemscheuten op het eenjarig hout. De plant is gevoelig voor vorstschade, maar dat zou dan dit jaar de eerste keer zijn. En het heeft absoluut niet zo hard gevroren deze winter. Laten we gewoon hopen dat de plant het volgend jaar opnieuw beter doet, de flink groeiende nieuwe grondscheuten doen me alvast het beste hopen.

Taybes

4 gedachten over “Bramen in bloei

  1. Er komt dus een goed bramenjaar aan! Mijn doornloze braam had ik een maand geleden verplant naar een zonniger plek aan de rand van de tuin. Daar lijken ook veel knoppen in te komen.
    Dat gaat een feest worden bij jou met al die soorten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: