Bloemenweide

Dit week-end ben ik met één van de laatste ‘grote’ aanpassingen in de tuin gestart : de bloemenweide. Op de plaats waar die bloemenweide gepland is, stond nog gras. En een notelaar ‘Chiara’ die ik enkele jaren geleden vrij duur heb betaald maar die voor geen meter groeide.

Dat gras werd dit week-end meedogenloos bedekt met karton, de jonge notelaar gerooid. Bovenop het karton volgden enkele stenen én een dun laagje compost. Omdat het een vrij groot oppervlak betrof had ik me enkele rollen golfkarton besteld. Achteraan moet nog een stukje afgedekt worden, dat is een werkje voor dit week-end (tot aan de beukenhaag). De banen in ’t karton zijn de paadjes doorheen de bloemenweide, die ik met het grasmachine zal blijven kortmaaien.

Begin volgend jaar zou alle gras onder het karton verdwenen moeten zijn (en het karton gecomposteerd). Ik vrees wel dat door het compost de bodem opnieuw te rijk gaat worden voor een bloemenweide.

Daarom twijfel ik nog of ik volgend jaar al direct een bloemenweidemengsel inzaai of alsnog heel het stuk volzet met grote zonnebloemen (à la Titan), om de bodem opnieuw uit te putten. Maar dat zijn zorgen voor later.

Een bijkomende zorg voor later : de oude boomstronk staat lang niet meer zo stevig. Ik denk dat ik hem zo omduw als ik dat wil. Maar ik vind hem wel mooi, en ik had gehoopt nog enkele jaren te kunnen genieten van de oude, rechtstaande boomstronk in de bloemenweide. Na de winter ga ik de situatie in ieder geval opnieuw evalueren, en indien nodig de stronk neerleggen. Niet om hem af te voeren, de stronk kan ook liggend een prachtig onderdeel van de bloemenweide vormen.

30 gedachten over “Bloemenweide

 1. Goed idee. Hier is ook nog wat gazon te veel, en ooit wordt dat ook “iets”. Een bloemenweide blijft op het verlanglijstje staan. Als ik mij niet vergis staat er op de website van Ecoflora wel één en ander over de aanleg en de keuze voor “rijke” gronden. Ik ben nu al benieuwd naar het resultaat!

 2. Wij hebben hier net omgekeerd gewerkt: een stuk ‘bloemenweide’ (paardenzurkel, distels, brandnetel, zevenblad, heermoes, gras en springbalsemien) bedekt met gronddoek om volgend jaar gras te zaaien.

 3. Om de grond terug te verarmen, kun je hem inzaaien met groenbemester (zoals bijvoorbeeld Facelia). Dat klinkt averechts, maar het is desalniettemin logisch: groenbemesters halen snel voedingsstoffen uit de bodem. Daardoor wordt deze armer. En in plaats van de groenbemesters nadien in de bodem in te werken, zoals dat normaal geschiedt om te verrijken, haal je ze gewoon weg.
  Zelf plag ik het gazon af bij aanleg van een bloemenweide. Stukken efficiënter en sneller. Bij kleine tot middelgrote stukken doe ik zulks met de spade, bij grotere stukken met een (gehuurde) graszodensnijder.
  Veel succes!

  1. De grond is hier héél zwaar (vettige leem, zeker nu hij zo nat is). Ik heb dit voorjaar een stukje proberen te ontginnen op die manier en er is echt geen beginnen aan. Vandaar dit alternatief. De Phacelia is inderdaad een oplossing

 4. Ik heb ook nog nooit een stuk karton gebruikt al weet ik dat dat in permamiddens wel gebeurt. Ik ben nog iemand die graag met de spade werkt en in dit geval zou ik het een schup diep omspitten en geen compost toevoegen omdat de grond die je naar bovenbrengt van nature armer is en dus geschikt. De meeste VELT bezoekers op mijn opentuin waren spademannen en hadden toch ook hun gedacht over dat kartonleggen. Niks fout mee maar met de spade kon je nu al inzaaien. Voor mensen met rugklachten of mensen die snel blaren aan hun handen hebben, kan het wel een lichaamssparende oplossing zijn. Los hiervan: veel succes met de bloemenweide en bewondering voor je niet aflatende initiatieven in je tuin. grts.

  1. Zoals ik hier boven schrijf, op zware grond is dat niet zo eenvoudig. Vroeger tuinierde ik ook op meer zanderige grond, dan gaat dat goed. Maar als je hier bij nat weer een schop in de grond stopt kan je de schop soms zelfs ondersteboven houden (en nog blijft de kluit hangen). Als de grond te droog is is het net beton…

 5. Ik geef Muggenbeet-Ludo gelijk: omspitten was het beste (heb ik ook gedaan). Simpeler nog, was te bedekken met landbouwplastic. Niet zo milieuvriendelijk, maar dan had je geen compost moeten opbrengen, waarvan de de voedingsstoffen achteraf weer moet zien kwijt te raken … Je koos niet echt de makkelijkste weg naar een bloemenweide.

 6. Knap initiatief! De bijtjes en andere insekten zullen gelukkig zijn!
  Wij recycleren grote kartons. Goedkoper en dikker. Je hebt dan wel het werk van het verwijderen van nietjes en plastiek. Zes maanden heb je toch wel nodig om het gras echt weg te krijgen. Een dikke laag stro gebruiken in plaats van compost is ook een optie. Een goede uitleg kan je op de volgende blog vinden:http://blog.natuurlijkemoestuin.be/hoe-moet-ik-afdekken/
  Succes!

  1. De bedoeling is alles open te leggen in april.
   Ik heb echt geen tijd om karton te verzamelen (ik zit net tussen twee jobs in, héél druk op het werk), vandaar de keuze om enkele rollen te kopen… Bovendien is geduld niet mijn sterkste eigenschap 😉
   Bedankt voor de link iig

 7. Wij gebruiken ook karton om gras en onkruid weg te krijgen. Spitten is te belastend voor mijn rug en zo kan ik ook mijn steentje bijdragen bij het aanleggen van onze tuin. Je kan ipv compost ook een dikke laag stro op het karton leggen. En dan als je wil zaaien na een jaar het stro dat nog over is gewoon verwijderen.

 8. karton is hier niet zo handig gebleken (was na een half jaar niet verteerd en heb ik er nog allemaal van tussen moeten rapen). Vooraleer in te zaaien ben ik er ook nog eens met de freesmachine over gegaan, dat maakte het makkelijk om de resterende klonters graswortel weg te harken en zo het gras nog wat extra te pesten. Met al meteen de eerste zomer een mooie bloemenweide als resultaat. Kan niet mis gaan met andere woorden 🙂

 9. Een bloemenweide blijkt veel reacties te geven, het is dan ook het schoonste wat je in een natuurtuin kan realiseren. Succes ermee, eventueel volgend jaar een bloemenakker inzaaien met margrieten, klaproos, korenbloem zou ook een optie kunnen zijn. Om dan in het najaar de bloemenweide in te zaaien, heb je ineens het voordeel dat die bloemenakker-zaden het jaar nadien ook nog kleur geven!

  1. Ik was van plan om A1 en een mengsel van B1 + B2 uit te zaaien (van bij ecoflora), om ’t eerste jaar ook wat kleur te hebben. Ik heb hier vorig jaar ook een 15 – tal geranium pratense opgekweekt, dat zijn nu mooie, grote pollen geworden, die ga ik aanplanten voor ik zaai

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: