Orgelpunt

Het was vandaag zomaar eventjes 21°C in de fruitberg. Een prachtig weertje om buiten te werken en te genieten van de tuin. Het lijkt het orgelpunt van een prachtige nazomer, want vanaf morgen gaan de temperaturen terugvallen op normale waarden voor het jaar.

Door de warmte fladderen hier, op de dag voor we overschakelen naar winteruur, nog heel wat vlinders rond (koolwitjes, dagpauwogen en een atalanta).

Er zijn ook nog extra (grote) koolwitjes in de maak.

Die vlinders en andere insecten vinden ook nog steeds bloemen in overvloed. Zo staan de Astrantia opnieuw volop te schitteren.

Deze Polemonium reptans is een nieuwe voor mij, prachtig bloemke volgens mij. Maar er staat nog veel meer moois in bloei.

Niet alle leven worden even enthousiast verwelkomd. De rozen worden belaagd door horden bladluizen, en de lieveheersbeestjes lijken al een tijd op rust te zijn. Dat probleem zal zich volgend voorjaar wel oplossen.

Met dit weer worden de najaarsklusjes in de tuin een echt genot, geen werk te vervelend – dat moet gebeuren. Zo eindigt het tuinseizoen dat maar niet wou starten uiteindelijk in schoonheid.

13 gedachten over “Orgelpunt

 1. De bladluizen zijn nu talrijk en reuzegroot, vind ik. Maar hier hebben we een nieuwe uitbraak van lieveheerstbeestjes, dus geen probleem (niet dat het anders wel een probleem is). En ja, er staat nog veel moois te bloeien, maar toch is onze tuin al volledig herfst, van kleur, bladval, enz. Waardoor zelfs de bloeiende astrantia er niet zomers uitziet. Mooi, die eerste foto, en kan inderdaad tellen, zo vlak voor het winteruur.

 2. Dit is echt idioot – m’n vorige tekst was verdwenen, ik kreeg de melding: ‘sorry, this comment could not be posted.’ Dat heb ik zo vaak bij WordPress, is echt heel irritant. Omdat ik dat weet, had ik voor de zekerheid m’n tekst al gekopieerd (dacht ik) zodat ik daarna alleen maar de tekst opnieuw hoefde te plakken. Niets is zo irritant als elke keer je tekst opnieuw moeten typen omdat je een foutmelding krijgt en opnieuw moet beginnen. Wat bleek: ik had mijn oude reactie bestemd voor Laura69 nog onder m’n knop zitten en voordat ik het in de gaten had klikte ik al op ‘Reactie plaatsen’ en zie je nu iets over Amsterdam en liedjes. Deze tekst valt nog mee – stel je voor dat het een écht prive-tekst was geweest, dan was het toch wat gênant. Maar goed, nu moet ik mijn reactie toch weer overtikken. Pffff, wat een verhaal hè?!!?
  Nou goed, hier de oorspronkelijke reactie:
  Die vlinder!!! Beeld- en beeldschoon! Hoe krijg je het voor elkaar, telkens weer die mooie close-ups.

  Nu ga ik deze tekst weer kopiëren voor het geval het weer mis gaat. Want dat zou anders wel heel erg beschamend worden.
  Snap je het nog?!? 😀

 3. Ja, die temperaturen van de vorige week zijn eigenlijk miet normaal. Maar ook hier hebben we er erg van genoten. Net of het maar geen herfst wil worden… maar het is wel wintertijd vandaag.

  1. ’t Gaat de eerstkomende weken nog niet vriezen. Ik heb hier door wijziging van gedacht enkele planten die ik 4 weken geleden heb aangeplant verzet. Die hebben enorm veel bijkomende wortels aangemaakt op die periode. Iedere extra week is een bonus, denk ik dan

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: