Tweede golf

De zomerframbozen zijn bijna op. Ik heb dit jaar vrij veel last van wantsen die de vruchten beschadigen. Ze zijn – in vergelijking met de stinkwantsen die vorig jaar wat schade berokkenden –  vrij snel en dus niet zo eenvoudig te vernietigen.

De smaak van de zomerframbozen “Glenn Doll” en “Glen Magna “ wordt er niet beter op, in tegendeel. Ik geef de planten nog een jaar respijt, maar wanneer ook volgend jaar de smaak nog tegenvalt worden ze, samen met de herfstframboos ‘Pokusa’,  verwijderd en vervangen door andere rassen.

Met het zomerframbozenseizoen dat bijna ten einde, zijn er nu ook rijpe vruchten te vinden op de herfstframbozen“Autumn Bliss” en “Joan J”. Maar ook andere vruchten maken zich klaar voor een tweede golf aan vers fruit uit de tuin.

Dorman

De Dormanbessen zijn bijna rijp. Deze bessen zijn een kruising tussen een braambes en een Japanse wijnbes, en de vruchten zouden zowel qua vorm als smaak vergelijkbaar zijn met die laatste. De plant is lang niet zo mooi als een Japanese wijnbes, maar draagt veel fruit en de bessen zijn ook iets groter. De doorntjes zijn iets minder vervelend….

De Japanse wijnbes gaat ongeveer gelijktijdig rijp zijn, vorig jaar plukte ik de eerste bessen op 16 juli, nog steeds 2 weken vertraging in de oogst ten opzichte van 2012.

De Jostabessen zijn plukrijp. De bessen lijken op grote zwarte bessen (of op zwarte kruisbessen) en hebben een aangename smaak (die wat mij betreft geen doorslag is van een zwarte bes, zoals je wel eens leest).

De eerste appels zijn bijna rijp. Vooral de appels op ‘Précoce de Wirwignes’ (ook ‘Directeur Lesage’ genoemd), een vroege oogstappel, beginnen langzaamaan op kleuren te komen.

Tenslotte zijn er nog de druiven, die zeer snel groeien dankzij het broeierige weer van de voorbije dagen. Ik zie nog wel wat trossen afrijpen!

5 gedachten over “Tweede golf

  1. De Japanse Wijnbes – had ik ook nog van gehoord. Al Googelend zag ik dat je de vruchtjes alleen met yoghurt of vla kunt eten (Wikipedia). Wat een grappig vruchtje.

  2. De jostabessen zijn hier al lang naar binnen gewerkt, door de vogels wel te verstaan.
    De herstframboos Heritage geeft hier ondertussen reeds vruchten. Een aanrader die Heritage, al zeg ik het zelf.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: