Zoals ik eerder al het uitgelegd bind ik de takken aan horizontale leidraden (met bindgein). Ik gebruik hiervoor 4 nieuwe grondscheuten, dat geeft meer dan voldoende vruchten. Ik selecteer daarvoor de stevigste en best gepositioneerde grondscheuten en leid deze op de draden tussen de draden van het jaar ervoor.
Het maken van de bochten doe je met de nodige voorzichtigheid, anders durft zo’n tak wel eens afbreken.
De (snelgroeiende) zijscheuten die zich op deze gestektakken vormen laat ik groeien tot ze 1 meter lang zijn en snoei ik dan terug op 2-3 bladeren.
Van zodra de laatste vruchten geplukt zijn, worden de gesteltakken van vorig jaar weggehaald. Bij de vroegafrijpende Taybessen is dat nu het moment, bij Triple Crown, een erg laat dragende braambes, kan dat pas helemaal aan ’t einde van ’t seizoen. Ik snij deze oude gesteltakken in korte stukken, zodat ik de nieuwe gesteltakken niet breek of beschadig.
Let wel : dit is mijn manier van snoeien. Ik heb hier de voorbije jaren nooit last heb gehad van ingevroren takken (vorstschade) . Veel andere tuinders liepen de voorbije jaren aanzienlijke schade op door de vorst. Als je braambessen/braambozen niet bedekt opgesteld staan is het beter de nieuwe takken op de grond te leggen, in de winter af te dekken en pas in de lente op te binden.
Een fotoverslagje van het weghalen van de oude scheuten



Op ’t einde van ’t seizoen staan de gesteltakken voor het jaar erop dan weer klaar.
Het lijkt dat er dan weinig vruchthout overblijft, maar de oogst is meer dan rijkelijk én eenvoudig.
Voor staakbramen (onder meer Triple crown) is het onmogelijk om de takken te leiden zoals bij de Taybes: de takken zijn hiervoor veel te stug. Deze worden dan ook in waaiervorm geleid .
Nadat de plant vruchten heeft gedragen (doorgaans in juli), verwijder ik alle takken waaraan frambozen hingen. De rest laat ik staan. Die dragen dan volgend jaar vruchten. Wel dun ik ze uit indien ik zulks nodig acht. Lukt ook prima.
Tuurlijk, Frambozen doe je zo, het gaat hier over Braambessen.
Vraagje : Als je de uitlopers laat liggen (op de grond) in de winter, kan je die nog met gemak ‘vormen’ nadien? Of moet je dat nog testen? 🙂
Aangezien mijn methode voor mij werkt laat ik het testen met plezier aan anderen 🙂
dankjewel voor de uitleg 🙂
‘Met plezier;-)
Zeer duidelijk! Mensen, die vragen hebben over het snoeien van vruchtdragers, verwijs ik altijd door naar jou!
Fijn om te horen dat het duidelijk is
Weer zeer duidelijk uitgelegd!!
En nu ge toch bezig zijt, kan je aub eens tonen/uitleggen wat ge met de zwarte frambozen aanvangt?
Daar zal ik binnenkort ook eens iets over schrijven