Bijna …

Vorige week heb ik al gemeld dat de eerste mei-en junibessen rijp waren. Terwijl de meibes (Lonicera edulis, blauwe honingbes) best lekker is, is de junibes (Lonicera caerulea) erg zuur (zoals een kriek).

De eerste bosaardbeitjes zijn rijp. Veel stelt zo’n vruchtje niet voor, maar ’t is wel lekker.

Daarom heb ik deze week dan ook échte aardbeiplanten besteld. In totaal 54 plantjes van 9 verschillende rassen, geen flauw idee of dat ‘voldoende’ zal zijn. Ik ben niet van plan al die rassen te behouden, alleen de lekkerste en gezondst groeiende zullen op termijn een plaats in mijn tuin verdienen.Vanaf volgende week krijgen ze allemaal een kans om zichzelf te bewijzen.

Gisteren de eerste kruisbes van het seizoen gegeten. Ik ben absoluut fan van deze knapperige zure bessen, maar ook de mini-Masjes zijn er dol op.

Kruisbes ‘Risulfa’

Om het helemaal compleet te maken zowaar ook de eerste (herfst)framboos gegeten, ‘Joan J’.

Framboos ‘Joan J’

‘Joan J’ is één van de lekkerste rassen (van de acht)in mijn tuin. Deze vroege herfstframboos heeft bessen die ongeveer 30% groter zijn dan ‘Autumn Bliss’, ze zijn ook wat donkerder gekleurd. Het grote nadeel van ‘Joan J’ is dat de bessen erg snel overrijp worden aan de plant (je moet de plant dus quasi dagelijks plukken, maar dat vormt hier geen probleem).

Volgende week zijn ook de eerste aalbessen (rood/roze) en zwarte bessen rijp. Nu hangen ze nog, iets te flets gekleurd, aan de takken. De’ witte aalbessen laten nog wat langer op zich wachten.

Zwarte bes ‘Titania’ met zeer grote bessen
Roze aalbes ‘Gloire des Sablons’
Aalbes ‘Rotet’
Witte aalbes ‘Blanka’- nog lang niet rijp

Verder zijn de meeste braambessen en braambozen vruchten aan ’t vormen. Deze Taybes zal einde deze maand eetbaar zijn

In heel de lijst van plantgoed dat nu vruchten draagt is er ééntje die me nog nieuwsgierig maakt. De zwarte framboos. Groeit als een braambes, bloeit als een framboos, ook de vruchten zien er eerder uit als een framboos maar zouden dieppaars tot zwart zijn bij volledige rijping. Dit was de enige plant die vorig jaar geen vruchten heeft gedragen (en dit jaar zijn schade inhaalt).

13 gedachten over “Bijna …

 1. Hier staan de bessen er ook stralend bij, hang je er geen net over? Of staan ze in een bessenkooi? Met aardbeien koop ik niet zo veel plantjes, vorig jaar 3 plantjes mare des bois gekocht en ondertussen hebben die zich al minstens verviervoudigd!

 2. Ik vroeg me ook al af of je geen net nodig hebt?
  Verder staan de bessen er ongeveer bij zoals bij ons, behalve de rode dan, die nog niet willen kleuren. De stekelbessen eet ik liever als ze al wat roder zijn, de blauwe bessen heb ik ook, maar ik weet niet of het mei- of junibessen zijn. En ik mankeer nog één bes in je tuin: josta's. 🙂

 3. Hm… Wel benieuwd naar de (smaak)resultaten van al die verschillende soorten. Waar haal of bestel je die eigenlijk? Ik zou het soortenaanbod in onze tuin ook nog wat willen uitbreiden. Al wacht ik misschien beter op jouw resultaten!

 4. Neen, geen net. Was vorig jaar niet nodig. Als het een probleem wordt, hang ik er wel een net over.
  Ik moet de naam FruitBerg wel in acht nemen als ik iets aanplant

 5. Risulfa is een gele kruisbes, die blijft geel aan de buitenzijde (de binnenzijde wordt donkerbruin). En die jostabes mankeert echt niet in mijn tuin, maar is wel pas deze winter aangeplant. Ik heb hier trouwens nog enkele rariteiten staan, onder meer Ojeblanc, een zwarte bes zonder pigment (en dus doorschijnend/groen), de stekelige stekelbes (Ribes cynosbati) en de Amerikaanse zwarte bes (Ribes odoratum 'Gwens') staan. Volgend jaar weet ik jullie te vertellen of ze lekker zijn

 6. Op internet zoeken. Voor de fruitbomen heb ik alles bij De Linde besteld, het meeste kleinfruit (kiwi, kiwibessen, aalbessen, zwarte bessen, blauwbessen) komt van de proeftuin, druiven heb ik in Duitsland besteld en de frambozen en bramen heb ik in Engeland aangeschaft (omdat ik absoluut enkele Loch Tay en Loch Maree wou aanschaffen, moderne cultivars van Loch Ness, maar beter dan Loch Ness).
  Ik zal de komende maanden zeker mijn visie geven op de verschillende planten

 7. Ik heb ook een deel bessenstruiken gehaald bij de proeftuin maar de kwaliteit viel echter tegen.
  De Linde heeft prachtbomen.

 8. Wat bedoel je met tegenvallende kwaliteit? Ik heb steeds mooie gewortelde struiken ontvangen die goed groeiden. De planten zijn misschien niet enorm groot maar dat lijkt me wel logisch gezien het grote 'gamma'. Ze groeien in ieder geval allemaal gezond.Ik heb geen noemenswaardige uitval gehad (behalve één framboos die niet houdt van zware grond)

 9. een deel was slecht vertakt of minder geworteld (terwijl een bessenstruik makkelijk wortels vormt). Sommige hadden het eerste jaar een moeilijke start. Nu, het tweede seizoen zijn ze allemaal goed vertrokken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: