Bladluis/Bloedblaarluis

Eerst even een foto van de rozelaar die vorige week nog volledig onder de luis zat. Die is dus ondertussen helemaal opgeruimd, door de twee beestjes die je hier boven in beeld ziet: links een zweefvlieglarve, rechts de larve van een lieveheersbeestje.

Maar ik wil het hier eigenlijk hebben over de bloedblaarluis, een familielid van de bladluis. Ze zorgt voor bladdefecten op aalbessen zoals je die hieronder ziet.

Het algemene advies is om aangetaste bladeren te verwijderen. Zo neem je inderdaad de meeste van die luizen weg (ze zitten aan de onderkant van het blad), maar zelf doe ik dat dus niet. Want ik heb gemerkt dat ook deze beestjes op het menu staan van de dezelfde predatoren. En ik stoor me niet aan dat zogezegd ‘lelijk’ blad. Op de foto hieronder zie je de onderkant van zo’n blad, en de bloedblaarluizen die verantwoordelijk zijn voor die plekken.

12 gedachten over “Bladluis/Bloedblaarluis

  1. Zowat al onze rozen zijn ondertussen bevrijd van het luizenleger; diens natuurlijke vijanden kregen vrij spel, net als bij jou. Met groot succes, dus.
    Bij een enkele overinvasie speelde ik flikje-bij-een-betoging: een welgemikte waterstraal deed wonderen. 😉

      1. De enige rodebessenstruik heeft, na jarenlang de merels ruimschoots van snoepgoed te hebben voorzien, zojuist het loodje gelegd. Ik vrees dat door grondsoort en droogte mijn project bessenstruiken planten even in de koelkast staat.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: