Fruitkamers

“Dit stuk tuin is toch niet praktisch, gaf één van de bezoeksters tijdens de eco-tuindagen een jaar geleden aan”. Ik keek haar aan en antwoordde “Een keuken moet praktisch zijn, een tuin niet hoor. Die moet voor mij vooral mooi zijn en vol leven zitten”. Ze bekeek me alsof ik van Pluto kwam.

Ik geef toe, dat het niet evident is om hier je weg te vinden tussen de fruithagen (op de foto hierboven aalbes en braambes), omdat de Geraniums de grond een beetje bedekken. Maar ik heb die dan ook aangeplant als bodembedekker, dus kan ik toch niet klagen? Uiteindelijk loop ik daar niet zo vaak doorheen. En er zijn heel wat insecten in de wolken in de bloemen met al deze geraniums.

Ook tussen de twee aalbeshagen hierboven lijkt de situatie onbeheerd, maar dat is absoluut niet zo. Ik kan er nog perfect door wandelen. Heb ik vanmorgen nog gedaan om wat te wieden. Ik moet hier alleen echt hardnekkige onkruiden, zoals heggewinde en kweekgras, bestrijden. De rest laat het zowiezo afweten tegen de Geraniums.

Ik bedacht me ook dat ik ook vanop het garagedak van deze stukken een luchtfoto kan maken, en dus een overzichtelijk beeld van de fruitplantage kan tonen…

Op de foto hierboven zie je links de Lyra-stelling met mijn druivelaars, rechts daarvan een pergola met kiwi-bessen. Naast die pergola rechts staan nog twee frambozenhagen en daar stopt mijn erf. Rechts onderaan staat de Japanse Wijnbes.

Deze foto hierboven geeft een beeld op de rest van de eerste fruitkamer. Naast de druivelaars (hier aan de rechterzijde van het beeld), zie je een rij met blauwbessen en nog meer naar links daarvan twee hagen met kruisbessen. Nog verder naar links zie je mijn appelhaag. Achter die appelhaag ligt de bloemenweide en vijver.

Linksonder staan de honingbessen (Lonicera). De grote bladerenmassa achter de druivelaars zijn mijn hazelaars, links daarvan, haaks op de appelhaag, staat ook nog een perenhaag (en achter die perenhaag staan dan de zwarte bessen).

Op de foto hierboven zie je een deel van de tweede fruitkamer. Links op de foto de Japanse wijnbessen (die we ook op de eerste overzichtsfoto al zagen), bovenaan en midden in beeld twee aalbessenhagen, onderaan zie je nog een haag met braambessen en braambozen, helemaal onderaan zie je het blad van de kiwi die tegen muur van de berging geleid wordt. Op de foto zie je maar de helft van de kamer (er zijn nog zwarte frambozen, jostabessen, wat extra bramen en een Amandel (tegen de muur), en die zie je op de foto hieronder.

27 gedachten over “Fruitkamers

 1. Braambozen zijn bramen die boos zijn omdat ze niet zonder toestemming op de foto en op het www willen. Portretrecht en privacy weet u wel.
  De hazelnoten aan de vele hazelaars hier worden zeer gesmaakt door de eekhoorns. Eet jij de hazelnoten zelf en gaan ze dan eerst in de oven ofzo?
  Verder, mooi overzicht, het is genieten daar in jouw tuin.

 2. Een bezoeker vroeg me ooit wat al die netels te betekenen hadden. Bleek het Agastache te zijn die nog niet in bloei stond…
  Indrukwekkend, die fruitkamers van je. En grappig hoe sommige balken aan een soort houtmoeheid lijden. 😉
  Wat je zegt, onderschrijf ik ten volle: een tuin moet vooral mooi zijn en vol leven zitten.

 3. Praktisch, logisch en rationeel kan ook mooi zijn. Tenslotte geldt ook voor een tuin dat je het maximum resultaat dient te hebben met een minimum aan werk (als je geen slaaf van je tuin wil worden). En wat ook van belang is: je dient dieptezicht te hebben: onze blik wordt al teveel beperkt… Wat niet betekent dat je geen “kamers” of hoekjes mag hebben!

  1. Die bodembedekkers op de grond maakten dit stuk volgens haar onpraktisch. Als daar geen bodembedekker groeit, moet ik er een heel jaar aan werken. Nu wied ik misschien 4 keer een halve dag op heel dat stuk. Dit is echt wel praktisch opgebouwd, maar dat zie je pas als je het zelf moet onderhouden

 4. Moh, wat een kieken was dat! Ik vind het juist wel praktisch en super gestructureerd zoals je foto’s vanop het dak tonen. En daarbij nog prachtig ook! Ze kent er niks van, neh!🤪

 5. Een kieken? Dank je! Heb niet gezegd dat de tuin van Fruitberg niet logisch ingericht is. Maar het was een reactie op een andere reactie. Tegenwoordig is een sentimenteel romantische tuin een beetje bon ton. De waarheid is dat het een waar gevecht tegen de natuur is. En nogmaals: ik bedoel er de tuin van F. niet mee!

  1. De reactie van Hilde was niet op jouw reactie gericht hoor. Eerder op die bezoekster. Hilde heeft haar tuin ook al enkele keren opgezet en ze kent mijn tuin. Ik kan je verzekeren, je krijgt de gekste vragen. Zoals wat Menck hierboven beschrijft.
   Ik heb hier ooit iemand over de vloer gehad die 4 of 5 keer na mekaar vroeg met welke producten ik spoot, omdat ik zo weinig bladluizen had zitten. Iedere keer weer opnieuw uitgelegd dat ik nooit spuit. 30 seconden later opnieuw dezelfde vraag…
   Ik heb hier ooit iemand bijna aan de deur gezet, omdat die mij vertelde dat het onmogelijk was dat ik niet spoot . ‘Je hebt twee soorten tuiniers, zij die toegeven dat ze spuiten en zij die dat heimelijk/’s nachts doen’. Nu heb ik geen probleem met een discussie, maar bij mij thuis een leugenaar noemen, dat is toch een brug te ver…Ik heb hem dat toen ook heel duidelijk gemaakt, hij schrok toen van mijn reactie.

  2. Ik heb het niet op jou hoor Hedwig, maar op de dame op de tuin. Daarbij is het niet negatief bedoeld maar eerder als grapje. Ik noem mezelf ook dikwijls een kieken. 😊
   Sorry dat het verkeerd overkwam.

 6. Haha, mijn Veronicastrums zijn meer dan eens aangezien voor wietplanten. Veronicastrum ‘Fascination’ … of zal ik zeggen ‘Fasciation’?

 7. Ik vind die geraniums tussen je bessenstruiken absoluut geen slecht idee integendeel goede bodembedekker en een dessert voor de vlinders, bijen, hommels en andere insecten. Prachtige overzichtsfoto’s.
  Raar hé dat sommige mensen niet begrijpen dat een tuin zonder het gebruik van gifstoffen en chemische middelen ook kan mooi zijn. Menig tuinbezoeker tijdens onze Open Tuindagen kon het ook moeilijk begrijpen dat we alleen compost gebruikten zowel in de sier- als in de groentetuin. Nooit spuiten alleen met verdund netelsap.
  Fijne week.

  1. Er is nog een extra reden waarom ik daar Geraniums zet. De buurvrouw die aan die kant woont is echt een schat van een mens. Ze heeft jaren moeten uitkijken op een rood kiezellandschap, ommuurd met treinbilzen.
   Nadat ik de fruitplanten had aangeplant, was ze erg enthousiast over de bloemen die ik er liet groeien, ik ben dan nadien echt Geraniums gaan toepassen omdat die langer bloeien (een 12-tal verschillende variëteiten, 2-3 m² per soort)
   En mensen begrijpen inderdaad niet dat gif en andere chemische rotzooi echt niet nodig is. Maar fijn dat er toch overal te lande zoveel tuiniers zijn die dat dus gewoon bewijzen, dag na dag.

  1. Dat klopt hoor. Wanneer mijn zonen volk uitnodigden voor hun verjaardagsfeestjes, dan zaten de meisjes steevast in de bessentuin, de jongens hielden zich bezig met meer wereldse dingen zoals voetballen.:D

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: