Rond

Vandaag is de laatste compost gezeefd en uitgestrooid tussen de borders, en zijn de composthopen een keer omgezet. Daarmee ben ik eigenlijk rond met het grote voorjaarsonderhoud.

Ik wil wel nog een beetje verharding in de schaduwtuin aanleggen (dat worden gewoon 5 m²tegels op rijnzand, zonder stabilisé of cement) en ik moet mijn stekgoed nog uitplanten, maar uiteindelijk blijf je bezig.

Ik ben in vergelijking met andere jaren nog nooit zo laat klaar geweest, terwijl ik ook nog nooit zoveel vrije tijd had, maar ik heb ook wel wat extra dingetjes gedaan dit voorjaar. Ik heb voor het eerst sinds jaren alle compost verwerkt, tunnels gegraven,…

Schijnboktor op ‘Krinkled White’

Boven op de foto Paeonia ‘Krinkled White’, ééntje waarvan de bloemen uitzonderlijk lang mooi blijven (minimaal twee weken). Het is ook één van de veredelde pioenen in mijn tuin die helemaal geen ondersteuning nodig heeft en flink geapprecieerd wordt door bestuivende insecten. Die bloemen zijn zo groot dat je soms wel 5 insecten ziet op één bloem.

Deze Paeonia ‘Red Sarah Bernhardt’ is hier fin de carrière wegens onvoldoende natuurlijk. Ze probeerde nog even een afleidingsmanoeuvre door een serie enkelvoudige bloemen te produceren maar dat is blijkbaar een tijdelijk fenomeen bij dubbelbloemige pioenen die veel bloemknoppen aanmaken : ze hebben onvoldoende energie om bij iedere bloem zoveel bloemblaadjes te maken. Ik had deze plant aangekocht om te gebruiken als snijbloem, maar ik doe dat eigenlijk nooit.

Deze plant gaat daarom volgende week op de schop, ik heb enkele jaren geprobeerd om er aan te wennen maar ik blijf ze gewoon veel te opvallend en schreeuwerig vinden. Ik vervang ze door een andere, botanische pioen, Paeonia veitchii var leiocarpa.

Clerodendron bungei

Nog een plant die hier waarschijnlijk weg moet; de Clerodendron bungei. Ik wist dat hij wel vlot uitlopers maakte, maar had de plant daarom speciaal in een metserskuip (met open bodem) gezet. Ik zie nu toch uitlopers verschijnen in de border, en ik heb daar echt geen zin in. Misschien probeer ik de plant in pot te houden, maar ik denk dat ik hem toch gewoon op de composthoop ga zwieren.

Ik vervang hem dan wel door een gezondgroeiende, relatief lage (3 m) klimroos (eentje van 2 – 3 m hoog). Ik heb ondertussen geleerd dat ik rozen niet op internet moet zoeken, maar gewoon bij de rozenkwekerij hier in de buurt, omdat de geur van rozen toch echt iets individueels is.

11 gedachten over “Rond

  1. Altijd bezig zeg je , dat is juist het leuke aan tuinieren. Deze Paeonia ‘Red Sarah Bernhardt’ is toch een mooie pioen en ook heel erg geurend. Ook zeer mooi in een boeket.

    1. Ik vind de bloemen te groot, de kleuren nogal fel en ook de habitat van de plant staat me niet aan. Ik maak ook bijna geen boeketten…Ik besef dat een aantal van mijn keuzes voor anderen zeer gek kunnen lijken…

  2. Die Clerodendron bungei daar was je vorig jaar toch enthousiast over? En nu merk ik dat ik geen zoekknop meer vind op je blog. Maar inderdaad als die zoveel uitlopers maakt, da’s niet tof. Spijtig want hij is echt mooi.

    1. de zoekknop staat boven op de hoofdpagina. Ik vind hem mooi, maar ik wil echt niet beginnen met continu uitlopers te verwijderen, ik heb al genoeg problemen met de uitlopers van de perzik en de abrikozen… Die accepteer ik want die boompjes hebben hun nut.

  3. What about de gewone Paeonia ‘Sarah Bernhardt’? Minder schreeuwerig qua kleur in ieder geval. Ik vind het alvast een schoonheid die zijn weerga niet kent.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: