Vlinders

De resultaten van de nationale vlindertelling waren dit jaar volgens mij veel minder gunstig dan de voorbije jaren. Natuurpunt heeft die nog niet gepubliceerd, ik ben benieuwd hoe Natuurpunt gaat communiceren dat er minder vlinders geteld werden dan vorig jaar maar dat het toch een uitstekend vlinderjaar is (en dus intrinsiek aangeven dat die vlindertelling als instrument nutteloos is, en voornamelijk een bewustmakingsactie is).

Veel veelvoorkomende vlindersoorten (waaronder atalanta en dagpauwoog) piekten dit jaar begin tot midden juli (een pak vroeger door ’t warme voorjaar) en vanaf midden juli zag ik de hoeveelheid en diversiteit in vlinders in de tuin gestaag afnemen. De koolwitjes zijn nu duidelijk aan een nieuwe generatie toe en zijn op dit ogenblik de enige vlindersoort die ik in grote aantallen zie, waarbij ze ook dag na dag talrijker worden.

DS1_3436

De resultaten:

 • Koolwitje 10
 • Boomblauwtje 5
 • Atalanta 3
 • Bruin zandoogje 2
 • Landkaartje 1
 • Dagpauwoog 1
 • Kolibrivlinder 1
 • Kleine vos 1
 • Gammauil 1
 • Bont zandoogje 1
 • Gehakkelde aurelia 1
 • Buxusmot 1

Wat me verder opvalt dit jaar: de vlinders lijken dit jaar veel minder interesse te hebben in de Verbena bonariensis, en meer te foerageren op de vlinderstruik, hoewel de  voorkeur bij sommige vlinders heel expliciet is. Boomblauwtjes en landkaartje zag ik nog niet foerageren op de vlinderstruiken, boomblauwtjes zie ik bijna alleen op Eupatorium. Nogmaals een bewijs dat je in een tuin best een verscheidenheid aan bloemen zet.

De Spaanse Vlag was dit jaar voor ’t eerst niet van de partij tijdens het telweek-end, maar verscheen gisteren (woensdag) voor de eerste keer op ’t toneel, enkele dagen te laat. Ook de glasvleugelpijlstaart toonde zich gisteren nog eens in de tuin, maar ook die mag dus ook niet mee op ’t lijstje.

DS1_3481DS1_3530

Binnen enkele weken hoop ik opnieuw zwermen dagpauwogen (en andere vlinders) te verwelkomen. De rupsen van de dagpauwoog groeien in ieder geval gestaag, wanneer het weer wat mee zit zijn dit begin september vlinders.

DS1_3456.jpg

13 gedachten over “Vlinders

 1. Ik ben echt jaloers op al jouw vlinders. In onze tuin alleen 3 koolwitjes, en 1 oranje en 1 bont zandoogje geteld. Nochtans ook veel bloemen hier. De buurvrouw heeft veel buxus en is verliefd op de gifspuit. Zal er iets mee te maken hebben, zeker?

  1. ’t Zijn niet echt mijn vlinders natuurlijk.Ik heb hier rondom wel een vrij natuurlijke omgeving (een buur heeft een tuin van 4 ha, grotendeels oude boomgaard (wel met koeien erin, maar dat deert niet in deze)

 2. Tegen de dertig vlinders is toch nog een hele mooie score.
  Ik denk ook dat de vlindertelling meer een bewustwordingsactie is, dan dat we écht op de hoeveelheden kunnen afgaan.
  Het hoogtepunt lag een week of drie geleden, en de langdurige regen heeft de populatie een klap gegeven.
  Heel mooi vind ik de komende generatie, die zich al weer heeft laten zien in je tuin: de rupsen van de dagpauwoog.

 3. Wij hadden een dag na de vlindertelling een kolibrivlinder in de serre, maar ik veronderstel dat hij de dag ervoor ook wel ergens rondvloog. De vlinder van de bovenste foto heb ik hier nog niet gezien.

 4. Wij tellen niet meer maar kijken alleen nog. We zijn ons imemrs al bewust dat we met onze tuinaanpak kunnen inwerken op de vlinderpopulatie. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, tot en met het (soms) niet maaien toe.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: