Speedbike

Sinds gisteren beschik ik over een nieuw transportmiddel. Een elektrische fiets, meer bepaald een ‘high speed pedelec’. Een fiets die trapondersteuning geeft tot 45 km/uur.

Veel mensen zien elektrische fietsen als iets voor ouderen en invaliden, maar ik ben het daar niet mee eens. Het potentieel is veel groter. Ook al ben ik dit jaar opnieuw enkele keren met de fiets naar mijn werk gereden, de afstand (55 km enkele rit) is te ver om die verplaatsing geregeld te rijden.

Ik kan de trajecttijd wel beperken tot 1 uur en 45 min, maar dan kom ik bezweet aan op’t werk. Dan moet ik eerst nog douchen en zo ben ik minstens 2 uur kwijt. Daarom spreid ik zo’n tochten over twee dagen.

Indien ik mijn gemiddelde van 30 km/uur naar 36 km/uur zou kunnen opdrijven, zou ik de reistijd kunnen beperken tot 1 uur en 30 minuten, slechts een half uur langer dan de rit in de auto. Maar met mijn huidige trainingskilometers heb ik de indruk dat een gemidddelde van 30 km/uur toch bijna mijn plafond is met een koersfiets. Meer trainen  lukt niet want ik zit iedere dag na negen tot tien uur op kantoor ook nog eens twee  uur in de auto, en meer naar ’t werk fietsen is moeilijk omdat dat zoveel tijd in beslag neemt.

En zo komt de snelle elektrische fiets in beeld. Een geoefend fietser haalt vlot 35-40 km per uur op zo’n fiets.  En zo groeide het volgende wilde idee: ’s morgens gebruik maken van de ondersteuning en rustig fietsen zodat ik zonder me te douchen kan beginnen werken. En ’s avonds doorfietsen en optimaal gebruik maken van de ondersteuning om de reistijd zo veel mogelijk in te korten. Doel is om beide verplaatsingen samen op drie uur en twintig minuten af te leggen. Dan ben ik wel bijna anderhalf uur langer onderweg naar mijn werk dan met de auto , maar heb ik wel meer dan drie beweging, waarvan bijna anderhalf uur intensief sporten.

Elektrische fietsen hebben een autonomie die  – afhankelijk van de trapondersteuning – schommelt tussen de 30 en 100 km. Maar die autonomie hangt niet alleen af van de trapondersteuning, ook de fiets speelt een belangrijke rol. Veel elektrische fietsen zijn mountainbikes, vaak nog met dikke banden en veringen. Absoluut comfortabel om mee rond te rijden, maar bij een snelheid van 45 km per uur wegen die keuzes zwaar door in de autonomie van de fiets:  om met zo’n fiets die snelheid aan te houden heb je ongeveer 30% meer energie nodig.

Mijn aankoop, een Haibike Xduro Race, is een vreemde eend in de bijt, want het ontwerp baseert zich op de lay-out van een koersfiets. Het comfort op deze fiets is beperkt (geen spatborden, geen bagagerek,..)  maar de fiets is zoveel efficiënter op hoge snelheden dat ik bijna 10 km/uur sneller kan rijden met dezelfde batterijinhoud. Volgens enkele simulaties (ik kan het niet laten, ik ben ingenieur), zou een reistijd van 3 uur mogelijk moeten zijn.

Volgens mij is dit soort fietsen een ideale oplossing voor het woon/werkverkeer van velen onder ons. Een vriend van me is met zijn fiets iedere dag sneller in Brussel dan wanneer hij met zijn auto in de file aanschuift (Tienen-Brussel, 45 km)..

Ik kan me best voorstellen dat sommige lezers beginnen te grommelen. “Onverantwoord, een fiets die 45 km per uur kan”. Gek dat niemand dat zegt van mijn wagen (topsnelheid 240 km/uur).

Ik wacht wel nog tot de dagen wat lengen op deze fiets te gebruiken. Want 3 uur per dag in het donker op de fiets zitten, dat zie ik niet zitten. Ik kan niet wachten tot het lente is.

 

17 gedachten over “Speedbike

 1. Hier geen gegrommel, hoor. Je uiteenzetting heeft mijn idee over de elektrische fiets grondig bijgeschaafd! Nog een paar maanden frustratie-tolerantietraining, en dan: veel plezier ermee 🙂

  1. De prijs valt best mee. Dit is een fiets van modeljaar 2015/2016 en hij kostte nog niet de helft van ’t nieuwe model (dat een andere kleur heeft, lichtjes andere technische componenten maar dezelfde motor)

 2. Tja, ik ben die gek die vind dat een auto die 240 km/uur kan halen eigenlijk onverantwoord is. F1 wagens rijden nog rapper maar dan zitten de betere chauffeurs achter het stuur.
  Blijkbaar is het traject dat je elke dag naar het werk doet, vrij van kasseien. Hopelijk zijn de fietspaden goed al lijkt het me in dit landje eerder een utopie. Net als de medeweggebruiker: hopelijk zien ze je tijdig en houden ze rekening met je snelheid.
  Begrijp me niet verkeerd: ik vind het straf dat je elke dag zo’n afstand met de fiets wil afleggen. Ik wou dat ik ook met de fiets naar het werk kon. Maar 45 km/uur hoeft voor mij niet meer. Daarvoor ben ik met het ouder worden te voorzichtig voor geworden.
  Mocht ik ooit een fiets met trapondersteuning kopen, dan zal het toch niet dit type worden. Ik neem nu eenmaal redelijk veel mee op de fiets en brede banden van een mountainbike lijken me meer aangewezen voor het type wegen dat ik regelmatig moet overwinnen.
  Veel plezier met je aankoop.
  Prettige feesten.

  1. Het is een uitstekend traject, voor meer dan de helft op verkavelingswegen en de dijk van een kanaal, war geen wagens rijden. 45 km/h ga je me er ook niet mee zien rijden, ik reken eerder op snelheden van 32 km/h in ’t heenrijden en 35-36 km/h in ’t terugrijden. Anders kom ik er niet met mijn batterij.
   Volgens mij vormt geen enkel vervoermiddel an sich probleem, maar is het de bestuurder die er mee rijdt die een probleem is. Ik heb ondertussen meer dan 1.000.000 km met de wagen gereden zonder ook maar één bekeuring.

 3. Hola,
  sjieke marchandiese! Ik ben ook zo ne zot die al heeft zitten uitrekenen dat Brussel met een elektrische fiets haalbaar zou moeten zijn. En al heeft zitten kijken naar zo van die ombouwkits om een echt speed monster te bouwen … Maar eerst moet de wetgeving nog aangepast worden zodat deze snellere fietsen ook in aanmerking komen voor de fietsvergoeding (dan wordt het pas echt interessant ;-). Voor die hogere snelheden had ik ook al gelezen dat je best een model kiest dat voor en achtervering heeft (’t schijnt anders nogal belastend te zijn voor de rug). En die autonomie van de batterij moet je toch ook met een korreltje zout nemen, op volle trapondersteuning gaan die vaak toch minder lang mee dan gedacht …Dus 55 km op 1 batterij, ge gaat zuinig moeten zijn … Kijk al uit naar een ritverslag!

  1. Ik wil geen volle ondersteuning, dan ga je gewoon veel te snel beginnen rijden. Vergeet niet dat ik dit jaar ook 4000 km op de koersfiets heb gezeten, dus ik ben best wel een getraind fietser. Ik wil ook trainen tijdens die rit…
   Ik kan zonder ondersteuning de rit aan 30 km /h rijden als ik volop doorrijd. Ik genereer dan zelf een 170 Watt, in Eco stand levert de fiets dan 85 Watt extra. Dat extra vermogen zou me dan naar 35-38 km/h moeten brengen. In die stand en bij die snelheden heb ik volgens Bosch een 110-130 km autonomie.
   Eco of Touring stand is voor mij meer dan voldoende. Al die zelfbouwkits zijn met de nieuwe wetgeving per definitie illegaal (geen gelijkvormigheidsattest).
   En een fiets met vering stuurt minder zuiver, lijkt me bij die snelheden toch ook belangrijk..

 4. Tja, ik kan me nooit inhouden om dat toch niet op turbo te zetten …
  Nu madam Boerenerf haar fiets is wettelijk helemaal in orde. Maar aangezien die wetgeving momenteel op geen enkele praktische wijze afgedwongen worden, weet ik niet of ik zo braaf ga zijn als ik me ooit zelf een electrische fiets aanschaf ….

 5. Indrukwekkend mooie fiets. Een prachtig idee: de elektrische fiets als tweede wagen; en als je er dan nog het sportieve aspect bij kunt doen, is dat helemaal prachtig. Maar het blijft toch wel indrukwekkend om dit te willen doen voor die afstand. Je wilskracht is ook niet niets, medunkt 🙂

  1. Ik combineer een iets ecologischere levensstijl met de mogelijkheid om meer te sporten. Dat sporten heb ik nodig om mijn gewicht onder controle te houden.
   Indrukwekkend is dit niet, ik heb een collega die zomer en winter met de fiets komt werken (ook de voorbije week, in de sneeuw), en iedere dag 2 keer iets meer dan 30 km aflegt, en dat is géén elektrische fiets. Dan is mijn bijdrage erg bescheiden volgens mij.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: