Fiets

Enkele weken geleden vertelde ik al over een eerste goed voornemen.

De voorbije jaren zocht ik meerdere keren uit hoe ik eens met de fiets naar ’t werk zou kunnen rijden. De afstand (62 km) vormde op zich niet direct een onoverkomelijk probleem, maar die weg zou met de fiets levensgevaarlijk zijn (drukke baan zonder fietspad). Een veiligere route dikte al snel aan tot 75 km, en zou gezien de bijkomende hoogtemeters zeker drie uur in beslag nemen, wat erg moeilijk te combineren valt met 8 uur werken op een dag. Het idee is dan ook altijd een idee gebleven.

Maar sinds december werk ik op een andere site, 52 km afstand met de wagen. Een veilig fietsparcours is 54 km lang, met slechts 140 hoogtemeters. Een afstand die ik op ongeveer twee uur met de koersfiets kan afleggen, best doenbaar dus. ’t Was alleen wachten op beter weer (minder wind & regen) én op langere dagen, want ik rijdt niet met de koersfiets wanneer het nog donker is.

Dat mooie weer is nu al een week van de partij, en ’t lengen van de dagen ook. Daarom besliste ik om gisteren voor ’t eerst met de fiets naar ’t werk te rijden. Of beter, met de fiets in de koffer naar ’t werk te rijden, en ’s avonds met de fiets naar huis te rijden om dan vandaag met de fiets naar ’t werk te rijden (en dan ’s avonds naas huis te rijden met de auto).

En dus zette ik gisterenavond met de wind in de zeilen koers huiswaarts (een koers aangegeven door mijn Garmin GPS). Als alles vlot zou verlopen, zou ik tegen 18h00 thuis zijn, met de schemering die valt tegen 19h15, voldoende reserve. Maar een omleiding en wat navigatieproblemen in Hasselt zorgden voor 5 km omweg (en nog heel wat meer tijdsverlies) en rotzooi op de weg voor een gescheurde buitenband. Het is al een jaar dat ik met een buitenband meezuil op al mijn fietsverplaatsing, gisteren werd ik beloond voor mijn voorzichtigheid, en kon ik mijn tocht verder zetten zonder noemenswaardige problemen, om uiteindelijk af te klokken op 18h35, net bij zonsondergang.

Dat ik vanmorgen niet van dezelfde bijna zomerse temperaturen zou genieten, dat had ik ingerekend. Maar de koude kan makkelijk buitenspel gezet worden met een warme lange fietsbroek en een wintervest. Na 2 km was het ook duidelijk dat ik toch beter mijn winterhandschoenen had aangedaan in plaats van mijn vingerloze zomerhandschoenen. Maar je gaat niet dood van een beetje koude (enfin, misschien toch wel, want ik ben andere fietsers tegengekomen die gekleed waren alsof ze op Antartica ronddoolden), het échte probleem was de dichte mist (< 20 meter zichtbaarheid), een scenario waar ik geen rekening mee had gehouden.

Na 30 km ploeteren in de mist brak de zon door, en iets meer dan twee uur na mijn vertrek plaatste ik de fiets terug in de koffer van mijn wagen, douchte ik me snel om fris en monter mijn werkdag te starten.

De komende maanden probeer ik in totaal 20 keer de fiets te gebruiken, dat zou iets meer dan 2000 km autorijden uitsparen. Terwijl ik zelf 2 uur tijd ‘win’ om te sporten !

23 gedachten over “Fiets

 1. Hiervoor neem ik mijn pet af, man! Ik wou dat ik het kon. (Helaas is een 1500 kg zware aanhangwagen trekken met de fiets net dat ietsje moeilijker.)

  1. Dat gaat inderdaad moeilijk zijn. Ik benook lang jaloers geweest op mensen die 30-40 km van hun werk woonden en wel met de fiets naar ‘ t werk konden (en omdat ik 75 km moest fietsen). Nu kan ik het ook..

 2. Geweldig!! Toen ik nog in Amsterdam woonde fietste ik elke dag naar het werk – ong. 6km heen en 6km terug – maar sinds mijn verhuizing naar het hoge noorden ga ik met de auto. 115 km fietsen is me een beetje te gortig. Maar toch: wat mis ik dat fietsen! Het was heerlijk!

  1. Dat is nog een verschil met racefiets vs gewone fiets.Met een gewone fiets geniet je van ’t landschap, en alles wat je rondom je ziet. Met de koersfiets moet je eigenlijk je ogen op de weg houden. ’t Is dus wel iets minder gezellig, zoals ik hier reed.

 3. Hier zou ik een voorbeeld aan moeten nemen. Het station ligt maar op zes km. De afstand is dus niet het probleem, wel het iets vroeger moeten opstaan 😉
  Maar doe zo voort! je bent een voorbeeld voor ons allen! 🙂

 4. 60 km fietsen, pfff, ben al moe als ik er nog maar aan denk! In ieder en geval ook van mij een dikke proficiat. Heb me trouwens recentelijk een 300 lumen fietslicht aangeschaft. Kan helpen bij mist …

 5. Chapeau ! Ik waag me niet aan de 70km heen of terug want de Antwerpse Ring ligt op mijn weg. Ik denk niet dat het geapprecieerd wordt om op mijn fiets tussen de stilstaande wagens te laveren. 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: