Heesters

Ik deed dit week-end net hetzelfde als Ludo. Bij een boomkweker op bezoek gaan om nog enkele mooie heesters aan te schaffen. Herfstkleur stond niet direct op mijn lijstje, ik wenste wel mijn exemplaar van Clerodendrum trichotomum te vervangen, wegens na 5 jaar nog altijd niet gebloeid. Verder zocht ik nog een plant met mooi, groot blad voor een plekje in halfschaduw en een winterbloeier voor een plekje in volle zon.

p632600554-6
Arbutus unedo start nu ook met bloeien en zou doorgaan tot ergens in december

Omdat ik niet weer opnieuw het geduld wil uitoefenen om te wachten op bloei in die Clerodendrum, heb ik me direct een exemplaar gekocht dat even groot was als de vorige. Met het verschil dat deze plant dit jaar wel duidelijk heeft gebloeid.

Voor het plekje in de halfschaduw viel mijn oog op Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate’, een plant met een groot, bruin viltig blad. Deze planten zijn vrij duur, daarom is mijn exemplaar nog een jonkie en zal pas over enkele jaren haar schoonheid tonen.

p763910063-6
Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate’

De winterbloeier is een erg aparte struik geworden. Arbutus unedo, of aardbeiboom. Deze wintergroene struik die enkele meters hoog en breed wordt, bloeit in herfst en de winter met bloemen die veel weg hebben van een blauwe bes. De vruchten zien er uit als litchi en verschijnen in ’t voorjaar als groene vruchtjes om uiteindelijk oranjerood te kleuren in de nazomer.. Eigenlijk een soort kerstboom in de tuin. De vruchten zijn eetbaar, maar in onze contreien niet zo lekker. In ’t zuiden van Frankrijk vinden ze de vruchten wel erg lekker.

10 gedachten over “Heesters

  1. Hydrangea aspera ‘Hot Chocolate’ is een erg mooie aanwinst. De plant is overigens ook prima te houden in een – ruime! – pot, weet ik ondertussen. Op een terras heb je zo meteen een blikvanger van jewelste.

  2. Boeiende keuzes heb je gemaakt!
    De hete chocolade aspera is heel mooi. Ik heb drie aspera’s in de tuin ( niet de Hot chocolate) en ik blijf ze schitterend vinden, vooral als ze de kans krijgen lekker groot te worden.

  3. Wat een mooie boom, de Arbutus unedo. Ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen. De plaatjes die ik op internet zag, kwamen meestal uit het zuiden. Heb je een groot exemplaar gekocht? Ik ben ook altijd op zoek naar kleur in de winter, die vruchtjes zijn erg leuk!

    1. Het boompje is nu ongeveer 2 m hoog. De boomkweker heeft zelf een exemplaar van 6 m hoog in zijn tuin staan. De plant is inheems in Ierland, dus ik vermoed dat hij onze winters ook wel aankan

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: