Plant van de Maand Februari 2016 : Sarcococca hookeriana

Zoals ik vorige maand al heb aangegeven, ga ik dit jaar gewoon verder met het thema “Plant van de maand”. Terwijl de maand februari erg triestig en druilerig was, staan er toch enkele planten om aandacht te schreeuwen in de tuin.

En ook al besprak ik deze plant al een jaar geleden, toch kies ik voor de Vleesbes, Sarcococca hookeriana. De plant groeide de voorbije jaren gestaag uit tot mooie, bossige struikjes die heel februari in bloei staan. De geur is duidelijk waarneembaar, maar vind ik absoluut niet geweldig. Als je een geurende voorjaarsbloeier zoekt die lekker ruikt, ben je volgens mij beter af met Lonicera fragrantissima (die hier nu al vier maand onophoudelijk in bloei staat), Daphne bohlua of een Toverhazelaar (Hamamelis) aan. Hamamelis zou ook een prachtige keuze zijn als plant van de maand, maar doet het op de zware leemgrond alhier niet zo goed.

Een jaar geleden schreef ik dat de plant in ’t Engels ‘Sweet Box’ wordt genoemd, zoete buxus, en dat dat ver gezocht is. Maar wanneer je de plant van wat dichter bekijkt, zijn er toch enkele gelijkenissen. Zo hebben de bloemen, net als bij Buxus, geen kroonblaadjes, en zijn ze herleid tot het strikte minimum: meeldraden en stijlen. De plant hoort ook thuis in de familie van de Buxaceae. Er is dus wel degelijk verwantschap, maar dan niet direct qua uiterlijk..

Sarcococca is een erg goede drachtplant, en zou op warme winterdagen als een magneet zijn voor bijen. Maar zoals al vaker aangegeven, bijen hebben we hier niet in de tuin, dus dat kan ik niet bevestigen of ontkennen. En toch is dat de reden waarom ik hem nomineer als plant van de maand. Want een echte schoonheid is het niet volgens mij.

 

 

 

11 gedachten over “Plant van de Maand Februari 2016 : Sarcococca hookeriana

  1. Het is wat mij betreft wel degelijk een schoonheid, doch geen opvallende. Het is zoals voor de eerste keer olijven eten: Sarcococca moet je gaandeweg ontdekken en leren waarderen.

  2. De schoonheid zie je pas als je er met je neus bovenop staat, zoals op je laatste foto.
    Dat is met veel bloesem het geval. De haastige passant krijgt er niets van mee.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: