Sarcococca hookeriana

Ook al vriest het er de laatste dagen stevig op los,  de Vleesbes staat nu volop in bloei. De plant komt uit de Himalaya, en is dan ook wel stevige winters gewend. Op warme winterdagen geeft deze winterbloeier nectar en stuifmeel aan insecten die een wintertochtje maken (ik vermoed dat er ook nectar en stuifmeel kan verzameld worden op koude winterdagen, maar de insecten zijn koukleumen). De minuscule plantjes die ik in de herfst van 2013 aanplantte zijn vorig jaar stevig gegroeid.

Net zoals de meeste andere winterbloeiers geurt ook deze plant,maar zelf vind ik het aroma van de Vleesbes iets te zwaar, ’t geurt nogal fel naar honing. Het is een uitstekende bijenplant (maar met die weer ga je die nu echt niet zien). Samen met Viburnum tinus is deze de enige wintergroene winterbloeier, in het Engels spreken ze over de ‘Sweet box’, zoete buxus, alhoewel ik de vergelijking met buxus toch vrij vergezocht vind . De planten hebben een plekje met veel humus toegewezen en staan in de schaduw en uit de wind. Als je zelf een beschut plekje in de schaduw hebt, is dit zeker een aanrader.

16 gedachten over “Sarcococca hookeriana

  1. In maart 2013 heb ik me ook een jong plantje aangeschaft (de S. hookeriana var. digyna) en het dient gezegd, het doet het prima en bloeit dit jaar erg rijkelijk. Bij de aankoop viel me de heerlijke geur op maar mijn neus zit dezer dagen volledig dicht 😉

  2. Jaar of 8 geleden heb ik de plant gekocht paar jaar in pot laten staan. Plant had zich uitgezaaid en nu heb ik grote groep van. Ik vind de geur ook vrij indringend maar wel prachtige winterbloeier. En ja, in de winter zit je niet zolang buiten dus vind ik het niet zo erg 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: