Tellen

Net zoals de voorbije jaren werden gisteren ook hier vogels geteld. Zelf twijfel ik aan het nut van dit soort tellingen, maar ik vind het een geweldige bewustmakingsactie van natuurpunt. En ’t is hoegenaamd geen straf, de vogels buiten bespieden.

Wat wel veranderde: de voedersilo’s. In het Verenigd Koninkrijk is de populatie groenvinken er sinds midden vorig decennium erg snel op achteruit gegaan door de parasiet Trichomonas gallinae Door voedersilos geregeld te reinigen help je mee de verspreiding van deze ziekte in te dammen. De silo die hierboven is afgebeeld is erg eenvoudig te demonteren en uit te wassen. Dit jaar had ik één silo besteld om hem te testen, volgend jaar vervang ik ook de andere silo’s.

Het resultaat dit jaar:

Kraai 2
Houtduif 5
Tortelduif 9
Pimpelmees 5
Zwarte mees 2
Koolmees 5
Roodborst 1
Vink 18
Groenling 1
Merel 2
Spreeuw 2
Boomklever 1
Kauw 9
Grote Bonte specht 1

15 gedachten over “Tellen

  1. Bedankt voor de tip. Ik heb twee gelijkaardige hangende silo’s, maar duidelijk mindere kwaliteit. Wat me opvalt is dat de silo’s hoofdzakelijk bezocht worden door kool en pimpelmezen die zich vooral lijken bezig te houden met zoveel mogelijk uit de silo te gooien in een razend snel tempo, de andere vogels kunnen dan uiteraard meegenieten van de inhoud die onder de silo verspreid ligt. Ik vroeg me af of dat elders ook zo was?

  2. Ook ik gebruik dit jaar dergelijke silo’s voor het eerst (2 stuks). Eén nadeel: er valt teveel graan op de grond alwaar het massaal aan het kiemen is geslagen. Dat wordt serieus wieden binnenkort.
    Geen enkele mus in je tuin? Wij telden er 17. Niet echt verwonderlijk als je weet dat het ook dit jaar weer de meest voorkomende tuinvogel van de telling was.

  3. Mussen? Ik kan ze niet rap genoeg tellen, maar daar heb ik het volgende op gevonden:
    vooraleer ze en masse weg vliegen tel ik de ene helft en als ze 20 sec. later weer terug komen tel ik de andere helft.

  4. Groenling, Boomklever, Grote Bonte specht … dat zijn nog eens leuke vogels om te kunnen tellen! En inderdaad goeie tip over het schoonmaken van de silo. Ik maak hem hier een enkele keer per jaar schoon om schimmel te voorkomen. Dat wordt nu dus vaker.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: