Winterframboos

Deze frambozen vielen me gisteren op in de tuin. Door de warme decembermaand rijpten er ook in december nog wat herfstframbozen af, en die hangen nu nog altijd aan de stokken. Smakelijk zijn zo’n decemberframbozen niet meer (te weinig warmte, te weinig licht?), ik bespaar me dan ook wijselijk de moeite van het plukken. En blijkbaar zijn ook de vogels er niet in geïnteresseerd.

Er zijn nog enkele andere planten helemaal verrast door de koude. Onder meer deze Choisya ternata ‘White dazzler’, die in een pot op het terras staat. Deze variëteit van oranjebloesem zou enorm winterhard zijn (planten in potten overleefden de winter van 2010-2011  bij nachten tot -26°C), dus zie ik geen reden om de planten te beschermen.

Ook de plant van de maand hangt nu vol bloemetjes met ijskristallen. Ook deze plant is volledig winterhard (afkomstig uit de Himalaya, waar de plant groeit tot boven de 3000 m hoogte)

 

14 gedachten over “Winterframboos

    1. Bovenaan in de tekst staat een link naar een stukje ‘Gardeners World’. Vanaf 1:07 hoor je Bob Brown van CotsWold Garden Flowers zijn lof betuigen voor deze plant (en de geur). De plant ruikt erg lekker, maar ik kan het niet direct vergelijken met de normale Choysia ternata. White Dazzler is een kruising van Choisya dumosa x Choisya ‘Aztec Pearl’, waarbij Choisya ‘Atzec Pearl’ een kruising is van Choisya ternata met Choisya dumosa var Arizonica.

  1. Choisya ternata ‘White dazzler’ is inderdaad een pak vorstbestendiger dan de gewone ternata. Maar in een pot is het wortelgestel sowieso minder beschermd, denk ik dan.

    1. Dat geeft absoluut minder bescherming. Maar uit het filmpje hierboven blijkt dat de plant -26°C overleefde in pot, waarbij de pot volledig was bevroren. Die -10°C die we hier nu beleven, zou dus een lachertje moeten zijn voor de plant.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: