
De plant van de maand april in deze reeks van Natuurlijk-rijk is de Astrantia, in ’t Nederlands Zeeuws knoopje. Ik ben er opnieuw vrij vroeg bij, niet om de andere bloggers te snel af te zijn, wel omdat ze er nu erg mooi bij staan. Bovendien doet deze plant het niet in iedere tuin even goed. Hier groeit hij uitstekend en zaait hij vrij fel uit.

Eén van de uitzonderlijke kenmerken van deze plant is dat hij enorm veel insecten lokt, ik zie hier continu boktorren, schijnboktorren, maskerbijen, penseelkevers, museumkevers en solitaire wespen op de planten… De maskerbijen zie ik op geen enkele andere bloem neerstrijken.

Astrantia houdt van een vochtige bodem en is een perfect als borderplant of bodembedekker, ze worden ongeveer 60 cm hoog en bloeien uitzonderlijk lang.

Bij mij groeien ze erg goed, worden telkens jaar grotere bossen alleen… bloeien ze erg weinig. Zo jammer, de witte variant bloeit wat meer dan de rode maar helaas blijft de bloei ondermaats.
Hoe zou ik dit kunnen verbeteren?
Geen idee. Krijgen ze voldoende zon? Als ze goed groeien zouden ze op zijn minst voldoende vocht moeten hebben. Hier bloeien ze allemaal erg vlot.
Zon… dat zou het kunnen zijn, er staan behoorlijk wat bomen in de buurt. Ach, dan geniet ik des te meer van jouw foto’s en van mijn bloemen (ook al zijn er dat dan wat minder). Dank voor je blog èn reactie!
In elke kleur even mooi…
Lie(f)s.
‘Snowstar’ is toch mijn favoriet, vanwege de wat grotere bloemen, de planten zijn ook iets hoger
Ik leer hier elke week nieuwe namen bij (en vergeet ze weer als de bliksem 😦 )
Dat is de leeftijd, mijn beste
Deze staat ook hier op de verlanglijst, al zal het volgend jaar worden ben ik bang. Ik heb ze gezaaid na een periode in de koelkast, maar er is helaas niets opgekomen.
Hier schieten ze overal spontaan op rond de planten (en dan vooral rond Snowstar)
Mooi, seg. En een bonus dat het een waardeplant is voor bijen.
Het is een waardplant voor zowat alle bestuivers
Ik wist dat je deze zou kiezen 😉 en je hebt veel meer soorten dan ik dus heb ik hem voor jou gelaten 😉 Prachtig plantje en mooie foto’s bovendien!
Misschien heb ik wel meer soorten Digitalis dan jou ;-). Nog even wachten, staan ze allemaal in bloei en dan plaats ik wat fotokes.
Ik heb Zeeuws knoopje altijd mooi gevonden, maar in onze droge Kempische borders doet dat plantje het niet zo goed. Tja… jammer, maar ik laat het niet aan mijn hart komen.
Maar jij hebt een prachtcollectie!
Kempische zandgrond lijkt me inderdaad niet ideaal
Het zijn schitterend planten, en ze staan heel mooi op de foto hierboven.
Helaas doen ze het hier op de wat zurige grond niet.
En heeft ook nog wat vochtige grond nodig, anders lukte het ook niet
BIj ons in de tuin (noorden van Nederland, bij Groningen) is het me nog niet gelukt om de astrantia’s langer dan het plantjaar over te houden. Waarschijnlijk ligt het niet zozeer aan de grond (in een paar andere tuinen in het dorp groeien ze volop), maar aan de standplaats. Vocht is voldoende, maar de plantjes worden in het voorjaar finaal kaal gegeten door de vele slakken (tuin staat nogal vol !). Misschien moet ik eens een keer een flink stuk helemaal leeg maken, er een grote groep astrantia’s neerzetten, en het hele seizoen op slakkenwacht staan…. Of kent iemand een slakbestendige soort?
Je kan de slakken ook wegvangen (alsik hier teveel last heb van slakken dood ik ze, niet met gif, wel met een schaar)