En hoe zit het nu met de bloemenweide?

Op de tuinblogs die ik bezoek is vaak een schat aan informatie te vinden. Informatie, uit eerste hand, van ervaringsdeskundigen. ’t Maakt die blogs tot een leerrijke ervaring.

Ik vertelde al enkele keren over de bloemenweide in aanleg in de Fruitberg. De foto hierboven maakt duidelijk dat er ondertussen heel wat planten ontkiemd zijn, maar het is duidelijk dat veel van de opkomende planten niet ontkiemd zijn uit de zaden die ik zelf inzaaide.
Het voorbije week-end werd een kleine berg ganzevoetmelde, herderstasje, stinkende gouwe, varkensgras, zwarte nachtschade, harig knopkruid en klein kruiskruid verwijderd.
Niets om me echt zorgen over te maken, ik had niets anders verwacht, en tussen deze pioniersplanten zie ik ook heel wat eenjarigen ontspruiten die ik wel had ingezaaid (samen met het vaste bloemenmengsel), onder meer klaproos, korenbloem, … De Biodiverse tuin herkende vorige week nog enkele andere planten die ik had ingezaaid, onder meer bolderik.

Een tiental kluiten ‘Geranium Pratense’ staan ondertussen in de bloemenweide te pronken. Mijns inziens de mooiste bloem voor de bloemenweide.

Het is me echter véél minder duidelijk of er ook veel zaden van de vaste planten zijn ontkiemd. De theorie vertelt dat die volgend jaar of over twee jaren zouden opkomen. Maar in een recent logje van AnneTanne geeft zij aan dat ze beter resultaat behaalde door de planten aan te planten in de bloemenweide. Dat initiatief had ik zelf al genomen, door een tiental Geranium pratense uit te planten in de bloemenweide, maar voor de andere planten rekende ik op het uitgestrooide zaad.

De kamille (die ook in het mengsel van éénjarigen zat) staat ondertussen al in bloei

Na het logje van Annetanne besloot ik toch een beetje extra plantgoed in te planten in de bloemenweide : wat margieten, wat slangekruid, dagskoekoeksbloem en kaasjeskruid (Malva alcea en Malva moschata) werden vandaag uitgezet. Nu alleen hopen op een goed resultaat.

Twee van de planten die ik aankocht bleken niet écht inheems te zijn (Triflorium rubens en Triflorium ochroleuca), hun natuurlijk verspreidingsgebied stopt ergens in ’t zuiden van Wallonië, indien ze invasief zouden zijn, zouden ze ook hier al lang aanwezig zijn.

10 gedachten over “En hoe zit het nu met de bloemenweide?

 1. Mijn bloemenweide zag indertijd ook zo uit, plus nog wat brandnetels en bramen. Het bloemenweide-idee heb ik toen maar laten varen.
  Trifolium rubens is hier een sterke plant gebleken, maar uitzaaien doet hij zich niet. De ochroleuca evenmin.

  1. Bramen kunnen dan absoluut een probleem vormen. Brandnetels wijzen in theorie ook nog op een rijke grond, ik hoop die hier niet te zien opkomen in de bloemenweide, het is ook maar een klein stukje, redelijk makkelijk te wieden

 2. Ik heb al ongeveer twee jaar een blogbericht over een bloemenweide in concept staan. Na één jaar met amper bloemen, beginnen ze zich nu door te zetten. Volgend jaar kan ik het resultaat tonen, denk ik. Geduld is dus een schone deugd bij een bloemenweide, als je het enkel met zaad doet, maar uiteindelijk komt het wel goed!

  1. Dan wacht ik volgend jaar op foto’s van het resultaat, en ik hoop hier ’t zelfde resultaat te zien. Bloemen zal ik dit jaar te over hebben vanwege het mee ingezaaide bloemenakker…

 3. Ik doe alle 2 de technieken, zo staan er nu bijvoorbeeld zo’n 20 zelf opgekweekte slanke sleutelbloemen klaar om in de bloemenweide in te pluggen. Bij een bloemenweide moet je geduld hebben. Bolderik is heerlijk, maar is dus eerder een plantje voor een bloemenakker. Ben je zeker dat die geranium pratense de wilde vorm is, De bloemekes zijn echt wel klein, maar met die macro-lens geeft dat misschien wel een vertekend beeld. Die trifloriums zou ik er echt niet inzetten, maar ge doet uiteraard uw goesting!

  1. Ik heb ook een bloemenakkermengsel ingezaaid, dat is voor ’t eerste jaar wat kleur te hebben. Die Geranium pratense is afkomstig van biodiverse tuin (en zaailingen van die planten), die hij dan weer zelf heeft aangekocht bij ecoflora, ik zie geen verschil met de foto’s op waarnemingen.be of de bloemen die ik soms in ’t wild zie staan..
   Die trifoliums, ik ben er nog over aan ’t twijfelen. Ik zie wel wat ik doe.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: