Nog eens over Astrantia

Van alle planten in de tuin is Astrantia één van mijn favorieten. Ze bloeien erg lang, zijn wonderschoon en het zijn de planten die worden bevlogen door de grootste verscheidenheid aan insecten. Het is de enige plant in de tuin die bevlogen wordt door maskerbijen, het leeuwendeel van dag vliegen die dan rond de bloem, om ’s avonds alsnog te eten.

De plant doet het uitstekend in de tuin (er komen spontaan heel wat zaailingen te voorschijn), wat volgens de commentaren tijdens de eco-tuindagen niet bij iedereen evident is.

Een maskerbij op de Astrantia. 

Het voorbije jaar kocht ik heel wat bijkomende variëteiten aan, maar eerlijk gezegd is verschil tussen al deze cultivars niet zo duidelijk, véél minder dan op de foto’s in de catalogus. ’t Blijven wel allemaal mooie planten…

Astrantia ‘Star of Beauty’ zou paars zijn. Het verschil met Ruby Wedding is vrij beperkt
Astrantia ‘Ruby wedding’ zou rood zijn,, maar is uiteindelijk ook eerder paars dan rood, alleen de ontluikende bloemen zijn duidelijk donkerder…
Mijn favoriet ‘Snowstar’ onderscheidt zich wel van alle andere
Astrantia ‘Roma’ is ook anders (volledig roze). Een heel mooie variëteit (op de foto wel bijna uitgebloeid).
Deze Astrantia ‘Buckland’ is veel lichter gekleurd dan de andere variëteiten.

 

15 gedachten over “Nog eens over Astrantia

 1. Mijn astrantia Lars is redelijk rood, maar ik was hem bijna kwijt dit voorjaar. Nu is hij eindelijk opgekrabbeld, en komen de eerste bloemknoppen eraan. Ik probeer er aan te denken een foto voor je te nemen. Van de gewone astrantia had ik ook al een foto staan met de idee er eens over te bloggen; zeer dankbare plant, i agree!

 2. ben grote bewonderaar van Astrantia maar heb me er bij moeten neerleggen dat hij niet standhoudt in onze tuin, wat ik heel jammer vind. Ik heb de indruk dat hij vochthoudende grond verkiest en dus is de aanwezigheid van wat leem of klei – wat volledig ontbreekt hier – een pluspunt.

 3. Helaas heb ik dezelfde ervaring als Ludo. Herhaaldelijk geprobeerd, maar hij houdt niet van zure grond. Daarom is het leuk zo’n mooie serie hierboven te zien.

 4. De Astrantia. Ik zal het onthouden. Hij is beeldschoon, echt heel mooi. Ik wil van mijn voortuin een bloementuin maken (is nu gras) met planten en stuiken die veel en lang bloeien. Heb je nog wat tips Fruitberg?

  1. Astrantia bloeit heel lang. Verder Geranium ‘Rozanne’ en Geranium ‘Patrica’, van mei tot oktober allebei.
   Scabiosa caucasica en Scabiosa ochroleuca (maar heeft wel kalkrijke grond nodig, aangezien je blauwbes het voor geen meter doet zou die het dus wel bij jou moeten doen).
   Verder ook Echinacea, maar die wordt vaak opgegeten door de slakken.
   Makkelijke planten die stevig bloeien (maar 2-3 manden): Aster, Salvia nemorosa, Hemerocallis, Anemone ‘Honorine Jobert’, Verbena bonariensis, Alchemilla mollis, Campanula ‘Prichard’s Variety’, Geum, Akelei…..
   Een struik : Viburnum ‘Watanabee’, bloeit ook meerdere maanden.
   Je moet voor al die planten wel de juiste standplaats uitkiezen (de ene wil wat meer zon dan de andere)

 5. Wow dat zijn mooie foto’s. Ik kweek ook perziken (avalon pride) en ze zijn zeer groot dit jaar. Welke camera gebruik je. De foto’s zijn gewoon superscherp.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: