Gelei

Een deel van het geplukte fruit dit week)end

Na het geslaagde experiment met de Tayboysonbraamkruisrodewittetroszwarteblauwe-bessenaardbeienconfituur vorig, werd er,  gezien de rijkelijke oogst aan fruit, opnieuw confituur gemaakt. Maar dit jaar beperken we ons niet tot 10-vruchten, maar tonen we onze grenzenloze ambitie door de gelei verder te pimpen tot een zestienvruchtengelei, meer bepaald een  TayBoysenLoganjostakruiswitte-roderozetrosgeleroderozezwarteframbozenhoningzwarteblauwebessenaardbeiengelei. Bekt wel niet zo makkelijk als je ’s morgens vraagt om het potje door te geven, dus ik ga gewoon “Fruitberggelei” zeggen. De totale Fruitberggelei productie bedraagt ongeveer 5 kg.

Voor deze gelei werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van een ontsapper, een erg handig hulpmiddel dat de bewoners van het HuisVanTanteAlice me leerde kennen.

Dit betekent niet dat de hele oogst in de Fruitberg verwerkt is, verre van zelfs. Na de eerste ‘kom plukte ik nog ongeveer 10 liter fruit, en de komende weken kunnen we waarschijnlijk ieder week-end makkelijk 5 kg bessen plukken.

Vooral de braambozen schitteren door hun rijke opbrengst. Ik vermoed dat we ik dit jaar bijna 10 liter Taybessen en Boysenbessen zullen zal plukken, en de jonge Loganbes is duidelijk even productief. Bijkomend voordeel is dat die oogst erg ‘gecondenseerd’ valt, zo heb ik dit week-end minstens 5 liter Taybessen en 5 liter Boysenbessen geplukt, telkens van één plant die 4 meter haag vormt.

Als we over een week of twee nog eens confituur maken, gaan we die wel niet langer mengen (maar dus kruisbessengelei, frambozengelei, aalbessenconfituur,… ).

De Taybeshaag in volle productie, helemaal vooraan zie je enkele Boysenbessen hangen…

14 gedachten over “Gelei

  1. De ontsapper is hier ook weer volop in gebruik. 3 potjes gemengde gelei “Eerste oogst”, en nu staan er 12 potjes aalbessengelei af te koelen. Vééél gemakkelijker dan neteldoekgepruts! Laat het smaken!

  2. Van die taybeshaag wordt ik hondsjaloers. Maar dan echt megajaloers. Je mag dat niet meer tonen, zoiets moois… :-/

  3. Na het lezen van het bovenvermelde artikel heb ik mij vorig jaar ook zo’n ontsapgeval aangeschaft. Echt een gemak. Dit jaar alleen nog maar rabarber + aardbei ontsapt voor siroop en gelei. Dit wegens een gebrek aan bessen als gevolg van een teveel aan besetende vogels.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: