Saskatoon

In mijn tuin vind je niet alleen courante fruitsoorten. Ik heb de voorbije jaren ook enkele minder evidente fruitsoorten aangeplant in mijn tuin. Dat betekent dan weer niet dat je alle fruitsoorten die je in ons klimaat kan telen in mijn tuin terugvindt, zo mis ik onder meer mispels, moerbei, duindoorn, appelbes, meidoorn, sleedoorn, bottelroos, passievruchten, klimbes, stauntonia, granaatappel,… . Enfin, ik mis ze eigenlijk niet, want ik heb ze niet omdat ik ze niet lust of ronduit goor vind, omdat het vruchten zijn die alleen culinair te verwerken zijn (en dat me niet zo interesseert) of omdat ik ze onvoldoende winterhard acht om een poging te ondernemen. En ook omdat de plaats hier beperkt is.

De appelbes zal misschien nog een plekje vinden in de houtkant van mijn tuin, het zou namelijk een uitstekende drachtplant zijn voor de bijen én de vogels zouden verzot zijn op de bessen. Maar niet met de ambitie om ze te oogsten en er confituur van de te maken. Er is namelijk nog één plaatsje over in de houtkant, maar daar zou ook een sleedoorn of een hulst kunnen terecht komen, dat zal afhangen van mijn ‘goesting’ wanneer ik bij een boomkweker passeer.

Onlangs las ik iets over de saskatoon, een mij volledig onbekende bes (Amelanchier alnifolia). De beschrijving klinkt te goed om waar te zijn : “sappig en zoet, met de rijkheid van zoete kers en een hint van amandel”. Het boompje zou net als het veelvuldig aangeplante krentenboompje (Amelanchier lamarckii) zowel tijdens de lente (witte bloesem) en in de herfst (paarse herfstkleuren) oogverblindend mooi zijn. De bes zou ook rijk zijn aan anti-oxydanten én wordt commercieel gekweekt in Canada, het land van herkomst.

Een snelle controle van de nieuwe catalogus van de proeftuin leert me dat er twee cultivars als saskatoon in de catalogus waren opgenomen, die ik onmiddellijk bestelde.
Maar blijkbaar betroffen het een zaailing van Amelanchier arborea x Amelanchier laevis én een cultivar van Amelanchier canadensis, die vergelijkbare bessen zou opleveren maar niet de échte saskatoon. Die (Amelanchier alnifolia) bleek wat moeilijker om aan te kopen aan een redelijke prijs in België, temeer omdat ik een cultivar zocht die geselecteerd was voor zijn uitstekend fruit.
Uiteindelijk werden me drie planten geleverd uit de UK. Het betreft nog jonge plantjes, maar ik ben érg enthousiast over deze nieuwe aanwinst. Nu alleen nog hopen dat die dingen lekker zijn…

Nu nog uitdokteren waar ik deze vijf struiken ga planten …

16 gedachten over “Saskatoon

  1. Wij hebben een paar appelbessen in de tuin staan. (Nog jonge plantjes; ze staan hier sedert ’t voorjaar). Nog niet geproefd van de vruchten (die nu toch al allemaal weg zijn), maar de plant verkleurt wel mooi rood in de herfst.

  2. De appelbes is een aanrader als je heel graag mooie herfstverkleuringen ziet. Een van de mooieren hier. De sleedoorn bloeit mooi maar houd er rekening mee dat als je er eentje plant, je er binnen vijf jaar 20 hebt via worteluitlopers. Ik moet er regelmatig uitsteken en -voor zover dat kan- verplaatsen op lege stukken.

  3. Elke keer als ik hier kom lezen denk ik, verdemme, ik moet nog zus en zou best nog zo. Heel leerrijke blog. Dank je wel. En wij hebben ergens sleedoorn staan, dat ga ik dus in het oog moeten houden.

  4. Erg boeiend , die familieleden van het krentenboompje. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen t.z.t. De bessen van het gewone krentenboompje zijn voor mensen niet bepaald zó attractief.

  5. De naam op zich is al mooi. Ik heb ‘m een paar keer zachtjes murmelend herhaald: saskatoon. Het klinkt zo… ik weet het niet. Zo leuk. En spannend. En veelbelovend. Maar misschien draaf ik wat door op deze grauwe maandagmiddag…;-)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: