Kan het nog gekker?

Ik had me voorgenomen om me niet te fel te profileren op mijn blog, maar dit wou ik toch eens van me afschrijven 🙂

De gemeentelijke administratie begint écht de hand uit te lopen.

Al enkele maanden horen we de meest weerzinwekkende verhalen over GAS-boetes. In principe begrijp ik dat er nood is om de samenleving op bepaalde punten bij te sturen, zonder een heel rechtsapparaat in werking te moeten stellen, en om het gevoel van straffeloosheid te verminderen. Een mooi doel op zich. Je zal maar een buur hebben die iedere dag nacht staat wild te plassen tegen je gevel, jouw voortuin als sluikstort gebruikt of met zijn pitbulls gaat wandelen zonder ze aan de leiband te hangen.
Zo draagt de idee van het nieuwe stadsbestuur van Antwerpen om parkeren op de stoep of het fietspad te bestraffen met GAS-boetes ook mijn steun: parkeerwachters mogen immers alleen bekeuringen uitschrijven voor parkeertijden die overschreden zijn…
In de eerste versie van de wetgeving mochten alleen politieagenten en hulpagenten GAS-boetes uitschrijven, maar in de daaropvolgende wijzigingen van de wet konden steeds meer mensen zo’n GAS-sanctie uitschrijven. Ondertussen volstaat een diploma lager onderwijs om GAS-boetes uit te schrijven.
Met deze wijzigingen ondergraaft men met deze wet ook één van de basisprincipes van een democratische rechtstaat (scheiding der machten).

Dankzij de wet kan nu iedere gemeente omschrijven wat “overlast” is en haar eigen, ideale ‘Brave New World’ creëren en de échte problemen van onze samenleving oplossen, zoals het werpen met opgeraapte confetti bij carnaval, het zingen van zedenschennende liederen, een broodje eten op de trap van een kerk, een graf poetsen op 1 of 2 november, het maken van open vuur in je woning, onkruid in voortuinen,….. Iedere gemeente heeft zijn echte regeltjes, soms te gek voor woorden.

Maar gelukkig gaat de gemeentelijke overheid nog verder in het organiseren van onze samenleving. Vanmorgen hoorde ik op Studio Brussel een verslag van een toelatingsexamen voor straatmuzikanten. In Hasselt moet je over een vergunning beschikken om op te mogen treden als straatmuzikant. Een commissie van 5 ambtenaren oordeelt of een muzikant wel voldoet. Een muzikant die slaagt krijgt zowaar een vergunning van 6 maanden of 1 jaar. Lost zo’n probleem zichzelf niet op, vraagt iedere gezonde mens zich af? Een straatmuzikant die slecht speelt en vals zingt zal uit miserie wel stoppen met zijn straatoptredens wegens geen inkomen. Niet in Hasselt, blijkbaar. En dus worden de nodige middelen ingezet om dit hoogdringend probleem aan te pakken.

De oorsprong van dit alles? De gebrek aan ruggengraat bij de lokale politici. Een klacht van enkele mensen volstaat om dit soort belachelijke maatregels voor te stellen.
De gemeentelijke overheden moeten dringend besparen, hoor ik overal. Ik denk dat er hier wel besparingspotentieel inzit.

20 gedachten over “Kan het nog gekker?

 1. Het ligt allemaal in de lijn van een veel groter probleem: het niet meer verdragen van andersheid, het in de mars willen laten lopen van alle types mensen, het fnuiken van creativiteit. Sommigen noemen dat verrechtsing. Ik noem het, net als jij wellicht, weerzinwekkend. Er blijven tegenin gaan; een andere optie is er niet. PS Dat van die straatmuzikanten bestaat al veel langer dan de GAS_boetes; ook op metro’s mag niet meer worden gespeeld (de muzikanten die het verbod aan hun laars lappen krijgen van mij extra veel geld).

 2. Het “niet helemaal in de pas lopen” – en dan gaat het hier uiteraard niet op echte overlast – zou in een samenleving gekoesterd moeten worden. Ik heb me deze week om heel andere dingen druk gemaakt; dat ging ook over regelgeving. Sommige overheden lijken te lijden aan “regelfetisjisme”….

 3. Terug naar de tijd van stadstaten. Burgemeester Bart Somers (en waarschijnlijk heel wat andere) zijn natte droom.
  “Overlast” is een zeer moeilijke materie. En de grens met “gewoon gezond uit de pas lopen” is moeilijk vast te leggen. Het is natuurlijk zo dat als the common sense en het respect voor de ander verdwijnen er best een ander kader gecreëerd wordt. Of dat een kader van pietluttige regels moet zijn?

 4. Bij ons hebben ze zelfs een verkeersbord uitgevonden om voetballende kinderen van pleintjes te weren. Een gebodsbord, dus boete bij overtreding. Zure mensen…

 5. Nog maar een poging: (gelukkig had ik de tekst nog onder de knop zitten)

  Je zo af en toe wat fel profileren op je eigen blog mag heus wel hoor. Ik heb ook dat voornemen maar zo af en toe moet bepaalde onvrede er gewoon even uit! Het gebrek aan ruggengraat is volgens mij niet alleen een kwaal van lokale politici. De landelijke politici kan er ook wat van. Volgens mij mag je niet eens besturen als je in het bezit bent van enige ruggengraat. Dat is in Nederland tenminste zo… (hmmm… profileer ik me nu ook weer te fel?!? :-D) Een goed weekend!

 6. Straks lopen we allemaal netjes in hetzelfde rijtje, hebben we dezelfde gedachten, eten we dezelfde soep, luisteren we met zijn allen braaf naar de verkozenen, en laten we enkel nog een wind op maandagmorgen, net na het ontwaken.
  GAS-boetes mogen wat mij betreft voor zaken waar elk normaal mens problemen mee heeft (nachtlawaai, openbare dronkenschap gecombineerd met mensen lastig vallen,…), maar laat ons gerust voor de rest…

 7. Tof dat je ook buiten je biotoop komt (om in natuurtermen te praten 😉 ) door deze stelling. Daar is trouwens niets mis mee, om je mening te ventileren. Ze wordt volgens mij gedeeld door het gros van de lezers. Ook ik stel me serieus vragen bij het effect van de gasboetes. Overlast moet bestraft worden maar men moet realistisch blijven.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: