Verval

De winter komt dichterbij. Het heeft in de Fruitberg nog steeds niet écht gevroren, maar dat gaat niet lang meer duren. En dus worden ook hier winterse voorbereidingen getroffen.

Zo opende hier het jaarlijkse pop-up vogelrestaurant, tot nu toe met erg beperkt resultaat. De koude (en sneeuw) zal de vogels wel terug naar de voedersilo’s en planken drijven…

Vogels overleven de winter door de bessen die overal veelvuldig aanwezig zijn. Of de bessen van de wilde wingerd eetbaar zijn weet ik niet, maar ze zijn wel mooi.

Ook al is het met de huidige vochtige grond niet evident, de voorbije drie weken werd er nog flink gewied. Emmers onkruid (voornamelijk gras) werden afgevoerd zodat die deze winter niet kunnen uitgroeien tot flinke pollen.

Verder staat zowat alles hier in het teken van ’t verval. Maar ook uitgebloeide, verdorde bloemschemren hebben iets moois…

Die bloemschermen worden pas volgend jaar in de lente verwijderd. Niet alleen omdat ze een verblijfsplaats voor heel wat dieren vormen, ook omdat ze mooi zijn, zeker bij felle vorst of na sneeuwval.

Eén plant denkt nog niet aan verval, en blijft doorgroeien alsof het hier lente is: de Penstemons, die al sinds juni bloeien. Deze zouden niet zo winterhard zijn, ik heb van de verschillende soorten wat stekken afgenomen die allemaal groeien als kolen. Ik hoop op zijn minst die stekken te kunnen overhouden tot volgend jaar.

4 gedachten over “Verval

  1. Sommige soorten, zoals de Penstemon digitalis ‘Ruby Tuesday’, zijn volledig winterhard. Maar het gros is dat helaas niet. Ik heb het een aantal jaren geprobeerd maar uiteindelijk opgegeven. Moeilijke kindjes stuur ik uiteindelijk resoluut de laan uit.
    Het verval is ook hier quasi compleet, maar de tuin blijft desalniettemin voor verrassingen zorgen: de okergele Buddleja globosa schiet weer volop in bloei. Pretty weird.

  2. De vogels moeten hier nog even wachten tot de bessen aan bomen en struiken gaan minderen. Ja, ik ben nog even streng.
    Mooi hoor, die bessen van de wilde wingerd! En het verval slaat toe, straks de grote ineenstorting. Hopelijk slechts in tuin, bos en veld, waar gelukkig de kiemen van het volgend voorjaar al weer liggen te wachten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: