Ecologisch tuinieren, Natuur in de tuin
Comments 10

Bijen en hommels

Terwijl vlinders, hommels en zweefvliegen in grote getale aanwezig zijn in mijn tuin, blijven de honingbijen afwezig.

Ik ga er dan meestal van uit dat er geen imkers in mijn omgeving actief zijn, en dat ik misschien zelf eens een korf zou moeten plaatsen. Maar dan kom ik dra tot het besef dat ik daar geen tijd voor heb.

De voorbije dagen zie ik de bijen toch af- en aanvliegen, maar er is slechts één plant die deze dieren bezoeken: de wilde wingerd, die volop in bloei staat. Het gezoem van wespen, bijen en zweefvliegen is duidelijk hoorbaar.

Af en toe dwaalt er een honingbij af naar de Sedum, maar de andere planten worden niet bezocht door bijen, er is nochtans keuze te over…

Hommels zie ik des te meer in de tuin. Toch viel mij gisteren op dat er enkele (vier) dode hommels onder de Eupatorium purpureum liggen. Wat zoeken op internet levert informatie over Pyrrolizidin-Alkalide (PA), maar dan alleen wat betreft honingbijen, en weinig nuttige informatie. De plant wordt al weken veelvuldig bezocht door hommels (ik heb er op een bepaald ogenblik meer dan 30 geteld op deze pol), de vraag is dus of de vele hommellijken onder deze plant een gevolg zijn van het frequente bezoek, of omdat deze planten schadelijk zijn voor hommels? Als er iemand verdere info mocht hebben over dit fenomeen, dan hoor ik het graag.

Ondertussen ga ik dit week-end wat me nog rest van mijn rug en knieën de vernieling in werken door nog wat met kasseien te sleuren.

10 Comments

  1. Hilde Cottyn says

    een goed idee om een bijenkorf in uw tuin te plaatsen. Wij hebben dit ook gedaan en zodra een volk in de korf woont is er geen werk aan. Wij gebruiken natuurlijk hun honing niet, deze halen wij uit onze bijenkasten. Dit is iets meer werk..

  2. Je kan tegenwoordig ook bijenkasten huren… ik vergeet even de naam… iemand die dan al het werk voor jou doet, voor een vergoeding, en je krijgt ook een deel van de honing… naam schiet me niet te binnen.

  3. Rebelse Huisvrouw says

    En weer prachtig, die foto. Wat het is met de hommels, ik heb ook geen idee. Maar ja, ik weet dan ook half niet wat zich allemaal in de natuur afspeelt….

    • En ’t is net die plant die zoveel insecten lokt, we gaan dat volgend jaar nog eens in ’t oog houden maar niet panikeren (kan je me dat nummer van Annabel eens doorgeven :-))

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s