Lentesnoei Druiven

Met de warmte van de voorbije dagen beginnen de druiven nu echt te groeien. Eindelijk. Tijd om eens te kijken hoe het onze gesnoeide druivelaars vergaat. In theorie moet volwassen druivenstokken niet gesnoeid worden in de lente, maar de jonge stokken die we opkweken dienen wel wat gesnoeid te worden.

Dit is een vervolg op de wintersnoei van mijn druiven, hier vind je de theorie

Jonge planten
Bij de kleinste planten is het doel dit jaar dikte kweken. Ondertussen zijn de planten voldoende gegroeid om de sterkst groeiende rank te selecteren. Deze mag nu verdergroeien. Later in het seizoen zal deze plant nog bijkomend snoeien ondergaan om diktevorming te stimuleren.

De sterkst groeiende scheut blijft over. Deze mag nu 1,5 m hoog groeien

Voorbereidende snoei
Deze planten worden dit jaar voorbereid op guyot-snoei volgend jaar. Alleen de twee bovenste ranken mogen nog vrij verder groeien, de andere worden ingekort op drie bladeren. Ik verwijder ook de trosjes, dit jaar moeten deze stokken alleen groeien.

De twee stevigste scheuten blijven over, de andere worden teruggesneden op 2-3 bladeren

Guyot-snoei
Een aantal druivenstokken ontwikkelen erg veel vruchtranken. Hoe meer ogen/vruchtranken, hoe later de oogst. Gezien de 3 weken achterstand dankzij Koning Vorst zet ik het aantal vruchtranken terug tot 8 stuks, en kies daarvoor de meest forse en best geplaatste ranken. Zonder die achterstand had ik waarschijnlijk 10 ranken laten staan. Iedere rank mag maximaal 2 trossen vormen.


6 gedachten over “Lentesnoei Druiven

  1. Morgen ook maar eens kijken bij de druiven, of ze groeien!
    Hoe lang gaat een druif eigenlijk mee? We hebben al best lang dezelfde met (uit mijn hoofd gezegd) 18 liter sap opbrengst vorig jaar (2 ranken).

  2. Wauw, dat ziet er goed uit! Onze druivelaar is nogal verwilderd, maar durf nu niet meer aan het snoeien beginnen.

    1. Je kan de plant volgend jaar in de winter onder handen nemen.
      Basisprincipe is dat druivelaars (de beste) vruchten dragen op ditjarige ranken die ontstaan op het hout dat vorig jaar gegroeid is …Dus alle ranken die dit jaar groeien deze winter op twee ogen snijden. OP die twee ogen komen dan twee ranken waarop je bessen gata krijgen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: