Economisch tuinieren

Een (grote) tuin aanleggen kost aardig wat geld. En dan spreek ik nog niet over de kosten voor de tuinaannemer of -architect, want ik wil écht alles zelf doen (behalve het terras en de oprit), maar over het plantgoed. Een vaste plant kost al snel 1,5-2,5 EUR per stuk, en speciale of zeldzame planten of struiken een veelvoud daarvan. Als je dan 500 m² border moet opvullen met planten, wordt dat een kostelijke zaak.

Zaaien, stekken, ruilen, krijgen : iedereen kent de verschillende manieren om goedkoop plantgoed te bekomen of te vermeerderen.

Zaaien is niet helemaal aan mij besteed. Gebrek aan discipline luidt de diagnose. Er zijn hier weer enkele zaaisels in volle grond magistraal mislukt (de meeste kruiden en een bloemenweide). In bakken lukt het beter, maar ook daar durft mijn aandacht wel eens afglijden met een reeks wegkwijnende of uitgedroogde zaailingen als gevolg.

De zaailingen waar ik een tijdje geleden over berichtte zijn ondertussen verspeend en geïdentificeerd, ze worden over enkele weken in de tuin uitgeplant.

Enkele uren werk. Resultaat : een hondertal verspeende zaailingen (ik vraag me af wat ik met al die Cephalaria gigantea ga doen).

Stekken/scheuren is veel meer mijn ding. Ik koop vaak slechts één of twee planten met het oog die nadien te vermenigvuldigen. Veel planten stekken vrij makkelijk. Zo zijn deze Hydrangea allemaal opgekweekt uit stekken begin vorig jaar, en zijn nu uitgegroeid tot flinke struiken.

Ik heb hier de voorbije weken opnieuw tientallen stekken genomen, als ’t meezit ga ik weer veel extra plantgoed hebben (Gillenia, Nepeta, Impatiens omeyana, en enkele Geraniumsoorten).

Meestal laat ik de planten eerst ontwikkelen (om te zien of ze het goed doen op mijn grond) Maar dit week-end kocht ik 4 Geranium macrorrhizum aan 1,5 EUR per stuk. Grote potten vol uitlopers. In totaal kon ik niet minder dan 42 uitlopers afzonderen. Als alles wat meezit levert me dat 46 planten op voor 6 EUR, voorwaar niet slecht! Ik heb ondertussen ook nog eens veertig wortelstekken genomen, want dat zou ook erg goed werken bij deze plant)

Deze stekken liggen plat omdat ik er een plastiek folie opleg om ze goed nat te houden, niet omdat ze uitgedroogd zijn. Mijn propagators zitten vol met andere stekken

Maar het kan nog eenvoudiger: vorig jaar boodt de Biodiverse een mooie partij Alchemilla mollis aan. Deze staan hier ondertussen als bodembedekkers in de struikenborder (ze zullen pas volgend hun definitieve stek toegewezen krijgen)

En mijn broer gaf me niet minder dan 40 flinke pollen Geraniums versicolor ‘Snow white’ aan, omdat hij ging verbouwen. Een mooie, wintergroene witbloemende geranium.


En hij gaf me ook nog heel wat van deze prachtige rode wolfsmelk.

Dus : nogmaals een bedankje aan de gulle schenkers.

7 gedachten over “Economisch tuinieren

  1. je pakt dat verstandig aan. Alles kopen is inderdaad bijna niet te doen. Ik scheur ook heel veel en laat zaailingen opgroeien. Ik heb ook al veel planten weggegeven en dan krijg je af en toe ook wel mooie dingen terug. Ruilhandel is in deze een goede zaak. IK heb ondertussen de wisteria ook zijn definitieve plek gegeven, ’t was een heel gezonde plant.

    1. De Parrotiata gaat hier nog even dienen te wachten. Er ligt nog een berg kasseien op de plek waar ik hem gepland heb. Ik hoop na de vakantie die berg kasseien verwerkt te hebben…
      Ik heb bij Damien meerdere heersters gekocht, en ’t waren eigenlijk allemaal erg mooie planten.

  2. Imponerend, zo veel zaailingen en stekjes. Veel werk, maar een grote besparing en beloning. Die Cephalaria gigantea (reuzenscabiosa) zal je volgend jaar pas enorm gaan verrassen. Een prachtplant.
    Ik vind zaaien, verspenen leuk, maar veel werk en vaak veel verliezen. Stekken, scheuren enzo: ik kan het niet laten.

  3. Ik denk dat ik je voorbeeld zal volgen. De grote structuur van de tuin is er, en we weten ook wat er overal in de borders nog bij mag komen. ’t Zal een project van enkele jaren worden. Als ik zie wat een “onnozel” daslookplantje kost, dan zorg ik straks wel dat ik de zaden oogst! Ook alchemilla en digitalis mogen hier al een paar jaar hun gangetje gaan. Hopelijk lukt het zo met veel dingen die op het tuinplan staan…we zien wel.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: