Bramenhaag

Nu de appelbloesem uitgebloemd is, zijn de (vroege) bramen en frambozen aan de beurt. Terwijl frambozen nietszeggende bloemetjes produceren, moet bramenbloesem absoluut niet onderdoen in pracht voor de fruitbomen.

Mijn blogvolgers van het eerste uur weten dat de trosbessenkamer volledig omringd wordt door een leisysteem voor braamhagen. Dat is een manier om op weinig plaats heel wat bramenstruiken te planten, maar ’t helpt ook om de planten onder controle te houden en ’t vereenvoudigt het plukken. Ik bind de vruchttakken horizontaal op aan  leidraden (horizontale takken leiden tot maximale bloemknopvorming) .

Deze bloem is open, zei de hommel en ze wrong zichzelf tussen de kroonblaadjes

De aanplanting is hier nog redelijk jong, en nog niet helemaal volgroeid, maar de Taybes en Boysenbes zijn flink gegroeid en geven een goed beeld van hoe zo’n bramenhaag er in de lente uitziet.  Laat het duidelijk zijn dat er in de Fruitberg heel wat braambessen zullen gegeten worden dit jaar. Ik heb ondertussen al een recept voor bramenijs, maar ik vermoed dat bramentaart hier ook op het menu zal staan.

Ondertussen lopen de nieuwe grondscheuten al uit. Ze zijn nu ook hoog genoeg om ze te beginnen opbinden aan de leidraden. Deze  scheuten moeten me volgend jaar voorzien van bramen, want alle vruchtdragende takken worden na de oogst volledig verwijderd. Omdat makkelijk te maken heb ik de draden op 20 cm afstand gezet. Zo kan ik nieuwe takken aanbinden tussen de oude takken. En wanneer de oude takken afgedragen zijn, kunnen die eenvoudig verwijderd worden. De takken van vorig jaar staan dus steeds op 40  cm afstand, en de nieuwe takken worden er tussen geleid.

Veel mensen adviseren om de nieuwe braamtakken pas aan te binden in de lente (en ze tijdens de winter op de grond te leggen om invriezen te voorkomen). In de Fruitberg hebben de planten zowel dit als vorig jaar geen vorstschade opgelopen. Ik blijf dus opbinden voor de winter, dat spaart me heel wat werk.

Misschien is zo’n haag ook iets voor jouw tuin? Door de enorme groeikracht van braamstruiken kan je erg snel een dichte haag bekomen. Eentje die je ook nog vruchten levert. Als je de haag in eerste plaats zet om je af te schermen van de buren, zou ik meer planten zetten (eentje per meter) en de takken vertikaal leiden (een tak per 20 cm). De meeste bramenrassen behouden hun blad gedeeltelijk gedurende de winter, maar er zijn zelfs bramenrassen die echt wintergroen zijn (Thornless Evergreen). Deze heeft trouwens ook erg decoratief, diep ingesneden bladeren.

13 gedachten over “Bramenhaag

 1. O ja, een bramenhaag, dat zullen mijn buren geweldig vinden! 🙂 (niettemin toch een goed idee, vind ik, voor op een andere locatie dan…) En jij hebt inderdaad een ongelooflijk werk- en blogtempo! Maar knap hoor!

 2. En net toen ik me afvroeg of je de bramen om en om zou aanbinden om het verschil tussen nieuwe en oude twijgen te zien, leg je jouw systeem helemaal uit 🙂
  De thornless evergreen heeft inderdaad een erg mooi blad!
  Onze bramen krijgen een nieuw aanbindsysteem eens we verhuisd zijn, nu heb ik even andere prioriteiten 🙂

  1. Toch even melden dat Thornless Evergeen niet zo lekker is als de moderne doornloze bramen. Staat dus niet meer in mijn nieuwe tuin. Is trouwens ook niet zo productief.

 3. Wij hebben vroeger massa’s braamachtigen gehad, maar alles was zo slordig. Jij weet tenminste wat mooi aanbinden is ! Doet me bijna heimwee krijgen, naar de vruchten dan, want al die stekels in de tuin die mis ik voor geen meter !

  1. Doorns? Alleen op de Taybes, de Japanese wijnbes, de Dormanbes en de zwarte framboos. Alle andere bramen (Helen, Triple Crown, Loch Tay, Loch Maree) en braambozen (doornloze Taybes, Boyson) zijn lekker doornloos. Dit systeem vraagt niet zoveel werk om het te onderhouden en maakt het plukken erg eenvoudig.

 4. Mooi! Hier staan voorlopig alleen frambozen, maar zo’n bramenhaagje zie ik ook wel zitten. De frambozen worden hier verticaal geleid. Zou dat ook horizontaal kunnen, om (nog) meer opbrengst te hebben, of is dat geen goed idee?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: