Kapers op de kust

Niet alleen de solitaire bijen zijn enthousiast over mijn insectenhotelletjes. Blijkbaar is er ook een vogel (specht/boomkruiper/mees ?) die er erg enthousiast over is. De voorbije weken werden beide bamboekastjes geroofd: alle bamboestokjes op de grond, en meerdere duidelijk (gedeeltelijk) leeggeroofd. Dat was nu net de reden waarom ik geen al te groot hotel wou maken, maar aparte kleine hotelletjes. maar dat opzet is dus mislukt.

Daarom ga ik beide bakjes van gaas voorzien, in de hoop zo de vogels te weren. Het mollengaas is 19 mm breed, ik hoop dat dat geen barrière opwerpt voor de solitaire bijen.

De leembakjes blijken geen succes te zijn, nog steeds geen enkele bezoeker. Ook de gaten in de oude boomstronk kunnen de interesse van de solitaire bijen niet wekken. Wel een succes: de kleine houten blokjes.

Daarom ben ik al bezig met de uitbreiding van de insectenhotels volgend jaar : ik heb hier enkele (10) houtschijven liggen die ik de komende maanden ga klaarmaken voor volgend jaar. Wel veel werk, die gaten boren. Een mooi werkje voor deze winter.

12 gedachten over “Kapers op de kust

  1. De insecten vonden het verleidelijk hoor. Maar de kaper (specht? mees? boomklever? spitsmuis?) vond de insectenlarven ook interessant. En dus staat het hotel terug leeg…

 1. De kaper is bij ons de grote bonte specht , Ik heb de hotels beschermd met kippengaas en tot nu toe heb ik geen “inbraak” meer vastgesteld . De bijen hebben er niet echt last van .

   1. Inderdaad, ik heb het dan wel op enige afstand van de bamboestengels bevestigd anders kan de specht met z’n lange bek er toch nog aan.

    1. Die afstand ging ik inderdaad aanhouden. Enfin, we gaan eerst zo’n kippengaas gebruiken dan, als het toch de meesjes of de boomkruiper zijn moet ik daarna nog maar wat aanpassen

 2. Ik stond daarnet met open mond naar mijn geplunderde bijenhotel te staren ! Er is zelfs een deel van het hout weggepikt en het bijenhotel hing helemaal scheef !
  ZO teleurgesteld. IK was zo trots op mijn geslaagde project.

  1. dan was de dader waarschijnlijk een specht. Niet wanhopen, hang gewoon een gaas van kippendraad voor het hotel (min 5 cm ‘voor’ het hotel, en de rest van je bijtjes zijn veilig. Want die specht gaat ook niet alles opgegeten hebben.

 3. Ik heb rovers ” denk ik” zwarte langgerekte vliegende bijen?
  Deze roven de bamboe stokjes leeg deze waren allemaal vol nu met kleine gaatjes

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: