Mussenhotel

In onze tuin zie ik nooit mussen. Ik hoor hun getsjilp in de verte bij de achterburen. Daarom maakte ik dit week-end ook vier mussennestkasten. De nestkasten hangen tegen de zijgevel van de woning, enkele meters onder de brede dakgoot (hoger durfde en kon ik niet met mijn ladder). Mussen zijn koloniebroeders, die nestkastjes mogen dus dicht bij mekaar.

Deze muur zal de komende jaren begroeien met Schizophragma hydrangeoïdes, die klimplant zou de muur nog extra interessant moeten maken voor de mussen.

Ik ben zeer sceptisch over het eventuele resultaat, maar ik vind het op zich ook best een mooie gevelversiering.

Oh, ik besef maar al te goed dat de nestkastjes niet zo héél erg strak tegen de muur hangen (om niet te zeggen schots en scheef), maar op deze hoogte (> 6 m) was dit mijn beste poging. dat is ook één van de redenen waarom ik geen echt mussenhotel maakte, ik zag me niet met zoveel gewicht op een ladder naar boven kruipen.
Ik vermoed dat dat alvast geen reden is voor de mussen om weg te blijven.

15 gedachten over “Mussenhotel

 1. De schizophragma kan wel eens heel mooi worden. Hier klimt hij sneller dan verwacht, toch zo’n 3 meter het eerste jaar. Gaat nu zijn tweede jaar in de knoppen zien er erg levendig uit.

 2. Ook geen held op een ladder? 😀 Ik word al duizelig als ik naar mijn voeten kijk, kun je nagaan.
  Volgens Natuurpunt is een geschikte hoogte voor een mussennestkast ‘2 meter of hoger’. Je hebt jezelf onnodig gekweld, vrees ik. Maar daar zul je best wel een goede reden voor hebben gehad.

   1. Goh ja, ik had het moeten weten als bezitter van een kattenkwartet.
    Bij ons nesten de mussen in de klimop tegen de woning. En dat doen ze toch ook een pak hoger dan twee meter, eigenlijk. Je visie sluit dus aan bij wat de natuur hen ingeeft.

 3. Als je wat huis- of heggemussen moet hebben… Er zitten er hier tientallen in de haag. maar langs de andere kant zijn we niet zo rijkelijk bedeeld met andere soorten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: