Ecologisch tuinieren, Natuur in de tuin
Comments 15

Nestkastjes

Ook de komende maanden wil ik nog genieten van vogels in de tuin. Daarom werden dit week-end een aantal nestkasten aangemaakt.

Koolmezennestkast

Ik heb alle nestkastjes gemaakt met planken van 180 mm breed en 19 mm dik. Op de eigenwijze tuin vind je een goede handleiding om nestkastjes te maken en op te hangen, en ook natuurpunt heeft een mooi overzicht van de nestkasten per vogelsoort, met nog wat verdere uitleg. Ik ga hier dus niet beginnen om hier een handleiding uit te schrijven. Als die handleidingen niet volstaan, raad ik je aan gewoon een nestkastje aan te kopen.

Pimpelmeesnestkast

Hier in de fruitberg zijn alle nestkastjes van een verschillend model, zowat afwisseling maakt het knutselwerk zoveel leuker. De buitenzijde van de nestkastjes is behandeld met een ecologisch beitsmiddel.

Best hoog, daarboven op een paal van 4,5 m.

De vraag is natuurlijk, waar je zo’n nestkastjes ophangt in een jonge tuin waar op een grote  notelaar na alleen maar jonge boompjes staan. Dat maakt het ophangen van nestkastjes in de tuin niet direct eenvoudig.  Bovendien zitten er hier heel wat katten, waarvan enkele écht verwilderd. En onze kat zit graag in de notenboom. Op termijn kan ik mijn nestkastjes kwijt in de hoogstamappelaar, twee kastenjelaars en een extra notelaar, maar zolang wil ik niet wachten.

Met een beetje zoeken ben ik er toch in geslaagd om in totaal 5 nestkastjes kwijt te geraken in de tuin. Vier nestkasten zijn bovenaan op 4,5 m lange palen bevestigd (die zelf  1 meter in de grond staat). Rond deze palen komt nog een kattengordel.

Roodborstnestkastje beschut tussen de takken van de Prunus

Verder hangt er ook nog een mezenkastje tegen de oostenmuur  en heb ik een boomkruipersnestkast opgehangen, op 7 meter hoogte in de notelaar. Voor iemand die zich niet zo comfortabel voelt op een ladder, voorwaar een huzarenstukje.

Netskast voor boomkruiper

Morgen installeer ik nog een ‘mussenappartement’. De nestkastjes zijn al klaar.

15 Comments

 1. Conny Coomans says

  Wat een verschil zit er in de nestkastjes zeg.
  Ik ben best benieuwd op ze ook bewoners zullen krijgen.

 2. Mooi gedaan! Hou ons zeker op de hoogte van de vogels die er uiteindelijk in terecht komen!
  Een straffe kat die op een gewone, ronde paal van 4,5 meter hoog kan overwinnen 😉

  • Euh dat weet ik niet. Want ik heb palen van 4 en 4,5 m lengte gekocht. Die waren niet goedkoop (70 EUR voor vier palen).Is per nestkastje de prijs van een nestkast (en ik heb met 20 EUR hout in totaal 12 nestkastjes gemaakt). Les excuses sont faites pour s’en servir, zeggen de dan

 3. Schitterend gedaan: ik hoop dat je werp bellend wordt met de gewenste inwoners.
  Maar dat hoge klimmen…. :-{{{{{

 4. Pingback: Cadeau | de Fruitberg

 5. Pingback: Vogelbestand | de Fruitberg

 6. Pingback: 1 2 3 … | de Fruitberg

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s