Mussenhotel

Ik sprak in mijn vorige berichtje dat ik mijn neus niet ophaal voor ‘gewonere dieren’. Eén gewoon dier dat ik de voorbije jaren niet of amper zag in de tuin was de Passer domesticus, huismus. De eerste serie mussenhotels werden bewoon door boomklevers en mezen, niet door mussen …

Sinds dit jaar is er een kentering te merken. Sinds mei zitten er flink wat mussen in één van mijn hagen, en de voorbije weken lijken ze een optrekje gevonden te hebben in de klimroos.

Tijd voor een tweede poging om mussen te laten broeden in mijn tuin. De oude mussennestkasten zijn ondertussen 10 jaar oud, en zijn, net zoals de andere nestkasten, gewoon “op”. Ik heb die nestkastjes wel gebeitst 10 jaar geleden, maar nadien heb ik die niet meer behandeld. En zo lang beschermt een (eco)-beits dus niet.

De oude mussennestkasten zullen dus deze winter weggehaald worden, maar worden nu al vervangen door mussenloften, zodat de huidige mussen al kennis kunnen maken met deze geweldige nesthasten.

Dit zijn nestkasten met een terras en aparte broedruimte. Dat terras wordt door het mannetje gebruikt als zangpost, en laat de mussen toe de omgeving af te scannen alvorens het nestkast te verlaten. Dit model van nestkast zou het populairst zijn bij huismussen. Er wordt ook aangeraden van minstens drie loften op te hangen.

Volgens natuurpunt moet je verder ook nog zorgen voor een doornige of compacte struik op minder dan 10m van het nest en ook nog voor voldoende voeding, maar dat laatste zou ook geen probleem mogen vormen in mijn tuin (kippenhok, composthoop, bloemenweide, veel beestjes,…)

Om het nestkast zo weinig mogelijk te laten opvallen voor roofvogels, heb ik deze nestkasten rood gebeitst, maar dat weinig opvallen is toch een beetje mislukt… De mussenloften hangen ongeveer 3.5 m hoog.

Laten we hopen dat we die mussen hier nu aan ’t broeden krijgen. Indien dat lukt, maak ik volgende winter nog extra mussenloften om een lekker grote kolonie te maken.

6 gedachten over “Mussenhotel

  1. Amai, luxeverblijven lijken me dat.
    Ik heb nooit méér mussen gezien in mijn leven dan vorige week in Bordeaux. In de parken, op pleinen én op onze eettafel.
    In mijn tuintje zijn ze ook zeldzaam. Misschien als de muren rondom meer begroeien dat er dan ook meer komen.

  2. Goede tip, die mussenlofts. Huismussen zien we hier vreemd genoeg nooit, wel veel andere vogels. Aan voedsel en schuilplaatsen is er nochtans geen gebrek.

  3. We hebben hier in de buurt ook dit jaar gelukkig weer de nodige aanwas van jonge mussen gehad. Maar aan zo’n mussenkast heb ik ook al eens zitten denken.Ik zal me daar eens wat verder in verdiepen. Dank voor dit mooie informatieve logje.

  4. Tof dat je zoveel doet voor de aangroei van de mussengeneratie. Ik zie in onze tuin ieder jaar meer en meer mussen ondanks het feit dat ze bij ons van geen luxehotel kunnen genieten. Fijn initiatief.

Reageer