Wintersnoei Aalbessen in haag

Enkele jaren geleden zag ik bij een tuinliefhebber enkele aalbessenstruiken, gesnoeid in haagvorm. Zoveel bessen!  Zelfs een tuincentrum durft haar kerstbomen niet zo overladen. Het contrast met de opbrengst van de traditionele, ongesnoeide aalbesstruiken was enorm.

Ik zou mijn aalbessen in de nieuwe tuin dus ook zo snoeien. Na een beetje naslagwerk leerde ik al snel dat je een aalbes ook perfect als struik kan snoeien, maar de aalbessenplantages die ik ontdekte op mijn fietsroute bestonden ook allemaal uit aalbeshagen, en waren een ware lust voor het oog. Eerlijkheidshalve: het laat me ook toe om meer rassen te planten op een zelfde oppervlak.

Vorig jaar heb ik een beetje een valse start genomen, omdat ik de aalbessen een beetje verwaarloosd heb. Door het uitzaaien van een bloemenweide tussen de aalbessen heb ik de planten deze zomer onvoldoende gesnoeid.

Onder aalbessen verstaan we rode, roze en witte trosbessen. De snoeitechniek voor zwarte bessen (‘Ribes nigrum’) is anders en zal in juli besproken worden, omdat ik mijn zwarte bessenstruiken snoei tijdens het oogsten.

De snoeiprincipes voor haag en struik zijn in beide gevallen vergelijkbaar: stimuleren van eenjarige zijscheuten en verwijderen van oude gesteltakken, omdat je zo de mooiste trosjes kweekt. Maar de uitvoering is toch fundamenteel verschillend. Ik bouw nu dus de haag op, dit snoeien in haagvorm is voor mij nieuw, en ik leg hierbij de principes uit die ik volg…

De gesteltakken worden op een afstand van ongeveer 35 cm omhoog geleid. De uiteindelijke hoogte in mijn tuin zal 160 cm bedragen (= hoogste draad). In theorie kan dat nog iets hoger, maar daarvoor zijn mijn palen onvoldoende hoog. Ieder gesteltak moet ondersteund worden door een bamboestok, zodat de tak mooi naar boven groeit, maar door de verwaarlozing vorig jaar is dat er niet van gekomen. Daar ga ik één dezer zeker werk van maken.
Planten waarvan de gesteltakken voldoende zijscheuten opleveren snoei ik niet in. Bij planten die geen of amper zijscheuten maken snoei ik 2/3 van de nieuwe groei weg om de productie van zijscheuten te bevorderen. Ik snoei dan vlak boven een oog, en de scheut die uit dat oog opgroeit zal ik opnieuw omhoog leiden.

Bij aalbessen is de toe te passen snoeitechniek afhankelijk van het aangeplante ras: er wordt onderscheid gemaakt tussen korte snoei en lange snoei. Ook bij haagvorm moet je daar rekening mee houden. Ik probeer die principes een beetje te volgen maar ben nog een beetje aan ’t experimenteren. Na enkele jaren zal ik dan wel inzien wat het beste werkt. Ik snoei rassen/planten die erg snel groeien volgens lange snoei, de wat tragere groeiers met korte snoei.

Een aalbes waar ik nog geen bamboestokken ter ondersteuning heb gezet. Nu eerst even snoeien, volgende week zet ik er wel bamboesteunstokken bij zodat de stokken ook wat uit mekaar getrokken worden
Een aalbes die lang gesnoeid wordt. Eerst moet het aantal gesteltakken teruggezet worden tot 3
Daarna worden de verschillende takken teruggezet. Hout dat naar binnen groeit wordt weggehaald. Ook de gesteltakken worden ingekort wegens te weinig vertakkingen.
Het eindresultaat. In theorie moet ik het vruchthout wat hoger laten groeien, maar zolang de plant niet wat hoger is …

 

 

17 gedachten over “Wintersnoei Aalbessen in haag

 1. hier laat ik slechts 1 tak opwaarts gaan tot 2m en laat hierop elk jaar een 7tal eenjarige scheuten staan. Ieder jaar de gedragen scheuten verwijderen en opnieuw een 7tal eenjarige scheuten op de stam laten staan. De plantafstand bedraagt 50cm in de rij. Trouwens wanneer je bamboestokken aan je draden bevestigt met spouwijzers kan je gerust hoger dan 160 gaan met je takken.

  1. Met die bamboestokken kan ik inderdaad nog wat hoger. Ik heb gekozen voor drietakkers omdat ik dat mooier vind, en omdat ik dan een gesteltak kan verjongen en toch blijven oogsten van die plant. Ten dele een drogreden, want met eentakkers zet je meer planten dus jij kan ook verjongen zonder oogstverlies…

  1. Hier zie je onderaan een foto van een tak niet zo lang voor de oogst. Een aalbes in haag levert per plant minder fruit op als een struik, maar wel beter fruit. Per m² is de opbrengst ook groter (je kan de planten dichter bij mekaar zetten)

 2. Was onlangs bij op een kleinfruitbedrijf. Daar wist men me te vertellen dat de meituiltjes zoveel mogelijk met een handschoen aan, volledig weg gewreven worden. Waar ook veel verwarring rond is, is het volgende: het mooiste fruit komt aan de éénjarige takken daar waar anderen beweren dat het fruit ook komt aan de meerjarige takken….
  Uw ervaring aub?

  1. Even vergeten hier op te reageren. Je hebt in theorie verschillende soorten aalbessen, sommige varen het best met korte snoei, anderen met lange snoei. Ik pas zelf een gouden middenweg snoeiprincipe toe. De krachtige éénjarige stokken brengen erg goed fruit op, ik snoei die elk jaar een stukje in om de groei ervan te stimuleren.
   Zelf doe ik die meituiltjes niet weg, sommige rassen bloeien vooral op die meituiltjes (één van de witte hier).

 3. Bedankt om te reageren maar wat ik niet begrijp is het volgende: je snoeit die éénjarige twijg elk jaar een klein stukje in. Die iets ingesnoeide twijg groet dus weer verder….kom je dan op den duur niet te ver van de harttak (snoer)?
  Is er een methode om telkenjare éénjarige twijgen zo dicht mogelijk bij de harttak te bekomen? Heb jij eventueel via een rudimentaire schets het verloop van de jaarlijkse snoei?

 4. @ De Fruitberg, ik begrijp iets niet goed en ik zou het fijn vinden moest jij hierop een duidelijk antwoord kunnen geven. Ik zie op de meeste kleinfruitbedrijven dat men de rode aalbes op snoer kweekt. Daarbij zie ik dat ze éénjarig hout behouden dat zo dicht mogelijk vertrekt vanuit het snoer (de harttak dus). Maar wat ik niet begrijp is het volgende: je spreekt over korte – lange snoei. Deze snoei wordt dus uitgevoerd in de winter toch? Je snoeit dus in februari – maart 2018. Stel je snoeit volgens het gulden middenweg snoeiprincipe. Wat daarna?? Dan heb je in de zomer 2018 een scheut die ontstaan is na die snoei. Maar deze scheut draagt toch maar fruit in 2019???

  1. Ik ben geen kwekerij. IK hoef geen perfecte lange trossen om in een driesterrenrestaurant op te dienen. Deze manier geeft gewoon een grote oogst in kg/plant. De trosjes zijn wat kleiner, maar er wordt toch gewoon confituur van gemaakt.
   Een commerciële teler zal een 15 tal vruchttwijgen overhouden aan een snoer.
   Ik snoei alleen in de winter
   Om de zoveel jaar zet je één van de takken terug tot op de grond, en vervang je hem door een nieuwe

 5. Ik begrijp u volkomen wat je schrijft maar toch nog even proberen (sorry daarvoor) om mijn vraag te herhalen. Waarom wordt er kort en/of lang gesnoeid in de winter? Is dat om de scheut te dwingen vruchten te geven?

  1. Aalbessen dragen kwalitatief goed fruit op jong hout, dus dien je ze flink terug te snoeien, om voldoende jong hout aan te maken, waarop je dan het jaar nadien kan oogsten.. Sommige rassen zijn echt gevoelig aan de manier waarop je ze snoeit. Volgens mij is bvb Jonkheer van Tets een aalbes die uitsluitend draagt op lang hout, wanneer je die kort snoiet hebt je bijna geen oogst.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: